6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Sajtószemle: 2002.10.06. – 2002.10.21.

World Press-fotókiállítás
Megnyílt az elmúlt év eseményeit bemutató World Press Photo kiállítás Budapesten, a Néprajzi Múzeumban. Az anyagot 123 ország 4171 fotóriporterének 49235 munkájából válogatták. Az Év Fotója 2002 díjat a harmincegy esztendős koppenhágai születésű Erik Refner nyerte el, aki a pakisztáni menekülttáborban készítette megrázó erejű felvételeit. L. Szentpéteri József a természet és környezet kategóriában második díjat kapott Tiszavirág című sorozatáért. A kiállítás november 17-ig tekinthető meg. (MTI)
(2002.10.21. – Magyar Nemzet)

Fotóaukciók New Yorkban
A héten nem kevesebb mint öt nagyszabású fényképárverést tartanak a vezető aukciósházak New Yorkban. A legnagyobb érdeklődésre a Sotheby’s 22-23-i árverése tarthat számot, ezen ugyanis 212, a Museum of Modern Art gyűjteményéből származó kép kerül kalapács alá, köztük Man Ray egy 150-250 ezer dollárra becsült értékű rayogramja (…) Ezzel egy időben nyílik meg az Armoury Photography Show nevű, fotókat és videoalkotásokat felvonultató vásár is, amelyen 80 amerikai és európai kereskedő mutatja be kínálatát.
(2002.10.21. – Világgazdaság)

Budapesti Őszi Fesztivál
A kortárs művészet ünnepe a Látás – kép és percepció című kiállítás megnyitójával vette kezdetét a Műcsarnokban. Az elmúlt év eseményeit bemutató World Press Photo kiállításnak a Néprajzi Múzeum ad otthont. (MTI)
(2002.10.19. – Magyar Hírlap)

A Mount Everest képekben
A Himalája csúcsát, a Mount Everestet meghódító hegymászó, Erőss Zsolt fotóiból nyílt tárlat Budapesten, a Néprajzi Múzeumban, s ez alkalomból mutatták be élményleírását tartalmazó albumát is. A kiállítás megnyitása, valamint a Békási-szorostól a Mount Everestig című album bemutatója mellett a szervezők szóltak arról, hogy az ez év május 25-i csúcshódítás, illetve az expedíció során Erőss Zsolt által használt hegymászó eszközöket elárverezik.
(2002.10.19. – b.b., Színes Mai Lap)

Cannes-i pillanatok a Duna Plazában
A legutóbbi három cannes-i filmfesztivál emlékezetes pillanatait, sztárjait láthatja a nagyközönség a Duna Plaza Hollywood Multiplex mozijában nyílt kiállításon, amelynek fotóit Molnár Rita, az IC Press fotósa készítette. A képek november 14-ig tekinthetők meg.
(2002.10.19. – Népszava)

Amerikában jártam…
Nagy László fotókiállítása látható november 4-ig a miskolci Ifiház Fotógalériájában. A szolnoki születésű alkotó az amerikai nemzeti parkokban készült fotóit mutatja be.
(2002.10.17. – Észak-Magyarország)

Hat évtized fotográfiái a Tarczai-életműben
Tarczai Béla neve az 1950-es évektől ismerősen cseng a hazai fotóművészetben. Az idén 80 éves miskolci fotográfus munkásságát életmű-kiállításon mutatja be a Miskolci Galéria. (…) A fényképészet elméleti kérdéseivel is foglalkozó fotográfusnak a magyar fotókultúra területén végzett gyakorlati munkásságáról ad körképet az október 24-én nyíló tárlat 240 “cím nélküli” képe. A fotók a kezdetektől a jelenig követik végig az életutat, vallanak arról a látásmódról és gondolatvilágról, amit Tarczai Béla képvisel. A tárlat megnyitását követően, 6 órától a fotográfus lesz a vendége a Dőry-pincében rendezett Disputa-estnek.
(2002.10.16. – Észak-Magyarország)

Párizs fényei a fotós szemével
Számtalanszor leírták Párizsról a jelzőket: a fény és a szerelem városa. Most Bánkuti András fotográfus megmutatta, milyen igaz a mondás. Két hónapig kóborolt a francia fővárosban, amíg elkészültek a fotók. (…) Most a Mai Manó Házban – a fotósok szentélye – kapunk ízelítőt a csodás városból, ahol, ha egyszer jártunk, mindig vissza-visszatérünk.
(2002.10.15. – Színes Mai Lap)

Digitális fotószemináriumok
Nagy sikert aratott a HP és a Magyar Fotográfusok Háza által közösen megrendezett digitális képalkotási tanfolyam-sorozat. A hallgatók számos elméleti és gyakorlati ismeretet szerezhettek meg: a fényképezés történetétől kezdve az olyan feladatok megoldásáig, mint a digitális fotók számítógépes feldolgozása, finomítása, a nyomtatás vagy a természetes fény melletti portréfotózás. (…) A nagy sikerre való tekintettel e hónaptól a HP újabb időponttokban várja az érdeklődőket a Mai Manó Házban. Az ingyenes őszi szemináriumok időpontjai a http://hp.hu/digitaliskepalkotas/ címen érhetők el.
(2002.10. – PC World)

Fotókiállítás
Ma 17 órától nyílik meg a Postamúzeumban a Városképek című fotókiállítás. Tahi Mihály képeit a Terézvárosról október 27-ig tekinthetik meg az érdeklődők. (Budapest VI., Andrássy út 3.)
Ma 18 órakor a Katona József Színház 20 éves jubileuma alkalmából fotókiállítás nyílik a Fotó Cella Galériában. Az esemény helyszíne: Budapest IX., Ráday u. 17.
(2002.10.14. – Budapesti Nap)

Születésnap
Egyéves a MEO – Kortárs Művészeti Gyűjtemény. (…) A MEO következő kiállítása az In memoriam World Trade Center címet viseli: Burger Barna és Fényes Gábor fotóművészek a 2002. szeptember 11-i terrortámadást és az azt követő napok tragédiáját elevenítik fel. November végén rendezik meg a MEO Art Fair 2002-t, a magyarországi kortárs képzőművészeti galériák seregszemléjét.
(2002.10.12. – Népszabadság)

Egy néhai fotográfus felfedezése
Dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát nyitja meg ma délután az apátság gimnáziumának galériájában a néhai dr. Rados Tamás bencés szerzetes fotóiból rendezett kiállítást. A több mint fél évszázaddal ezelőtt készült, ám mindeddig teljesen ismeretlen felvételek tavaly kerültek elő egy hagyatékból. (…) Pannonhalma után a képeket Sopronban, Rados szülővárosában állítják ki.
(2002.10.11. – Népszava)

Fotókiállítás és díjátadás
Szolnok – Apáti-Tóth Sándor fotóművész, valamint a mozgáskorlátozottak XI. nemzetközi fotó- és színesdia pályázata fotókiállításának megnyitóját és az ünnepélyes díjátadást rendezik meg ma délelőtt tíz órától a Szolnoki Galéria első emeletén. A tárlatokat Szalay Ferenc polgármester nyitja meg.
(2002.10.11. – Új Néplap)

Elképzelt képek
René Mächler fotogramkiállítása látható még egy hétig a Pécsi Horvát színház tetőtéri galériájában. A svájci fotóművész fényképezőgép nélkül készíti alkotásait a fényérzékeny papírra. A technika minimálisra szorítása fokozott szellemi előkészületet igényel.
(2002.10.10. – Új Dunántúli Napló)

Kreatív magyarok
Öreg kontinensünk a Frankfurti Könyvvásár eseményeitől hangos, ahol máris tündökölnek a magyar alkotók. Az Europrix multimédiás alkotások versenyén döntőbe került a www.egyszervolt.hu és Szabó Zoltán fotós honlapja is (www.fotografus.com).
(2002.10.10. – Budapesti Nap)

Ötszáz ismeretlen Beatles-fotó magyar fényképésztől
Több száz eddig ismeretlen fénykép került elő a Beatles-együttesről a Dundee Egyetem archívumából. A gombafejűek rajongói számára páratlan kincsre egy Angliában élt magyar származású fotós, Michael Pető hagyatékának rendezésekor bukkantak a skóciai egyetem levéltárosai. (…) Az 1970-ben elhunyt fotográfus mintegy 130 ezer főként fekete-fehér felvételből álló hagyatékát unokája, Michael Fodor, a Dundee Egyetem egykori hallgatója adományozta harminc éve alma materének.
(2002.10.09. – Komárom-Esztergom Megyei Hírlap)

Hungamosz: Fém, Por, Fény
Székesfehérvár – Október 10-én, csütörtökön 17 órakor nyílik meg Berkei Csaba: Fém, Por, Fény című fotókiállítása a Magyar Alumíniumipari Múzeumban. A kiállítást Petrusz Béla ajánlja az érdeklődők figyelmébe.
(2002.10.09. – Ó.K.K., Fejér Megyei Hírlap)

A környezet és az otthon
Környezetünk és otthonunk címmel a Bakony Fotóklub kiállítása tekinthető meg október 23-ig a veszprémi Hemóban. A huszonkét kép remekül mutatja meg, hogy az ember mennyire szennyezi a környezetet, mennyire nem figyel a természeti értékekre. Az objektív nem csal. Csak figyelmeztet.
(2002.10.08. – Napló)

Kalászi tánctalálkozó
Három együttes bemutatkozásával első alkalommal rendezik meg Budakalászon október 11-13-án a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó. (…) A találkozó alkalmából október 11-én este hét órakor nyitják meg Dusa Gábor, Katkó Tamás és Révész Róbert fotókiállítását.
(2002.10.08. – P.Sz.E., Magyar Nemzet)

Természetfotós munkái láthatók
Békéscsaba – Az ifjúsági házban rendszeresen bemutatkozhatnak munkáikkal a Békés megyei művészek. A napokban Szőke Péternek nyílt kiállítása Természet(es) fényekben címmel. A tárlat a természetfotós legújabb munkáit vonultatja fel.
(2002.10.08. – Metro)

Országbemutató fotók
Hatvan – Tajvant bemutató fotókból nyílik tárlat a Grassalkovich Művelődési Központban. Azért esett a választás a Zagyva-parti városra, mivel itt működik a szigetország egyetlen magyarországi gyára.
(2002.10.07. – T.Z.M., Heves Megyei Hírlap)

Életünk képei
Nagykanizsa – Október 11-én nyílik a HSMK-ban a 28. Életünk Fotókiállítás. Idén 122 alkotó 462 fotót küldött, közülük 33 alkotó 60 képe kerül kiállításra.
(2002.10.07. – Zalai Hírlap)

2002 a remény éve
E mottó jegyében folytatódik az előszállási plébánia szervezésében a Világunk templomai című képkiállítás-sorozat. Idén több hónapos munkával az amerikai kontinens sok száz templomának fotóját gyűjtötték össze, hogy advent első vasárnapján Nagykarácsonyban ország-világ színe előtt bemutassák azokat. (…) E végtelen gazdagság bemutatásának első állomásaként a Világunk templomai – Amerika tárlata előzetesen is bemutatkozik Budapesten, a MOM Park területén (XII. kerület, Alkotás utca) október 24. és 29. között.
(2002.10.06. – Új Ember)

Szenzációs film – fotókiállításon
Fotókiállítás nyílik a magyar mozikban látható Vándormadarak című természetfilm legszebb felvételeiből szeptember 24-én a Vajdahunyad várában, a Mezőgazdasági Múzeumban. (…) A Vándormadarak lélegzetelállító képeiből látható kiállítás a forgalmazó SPI International ötletéből született. A képek egyik érdekessége, hogy a felvételeken a Földet láthatjuk madártávlatból, a madarakat pedig közvetlen közelről. A kiállítás október 13-ig hétfő kivételével mindennap 10-17 óráig látható.
(2002.09.23. – Népszava)

Fák beszéde
A Miró fotógalériában (Bp. VI., Teréz körút 11-13.) ma 19 órakor nyílik Batár Zsolt fotográfus Fák beszéde című kiállítása.
(2002.09.23. – Népszava)

Fotóirónia
“Az élet rövid, kattanj rá!” címmel Ovidiu Florin Tarta kolozsvári képzőművész ironikus hangulatú fotóiból nyílik kamarakiállítás szeptember 26-án a Miskolci Galériában.
(2002.09.21. – Észak-Magyarország)

A Mai Manó Ház első árverése
Másfél évtizede reménykedik a fotográfusszakma abban, hogy végre bekövetkezik nálunk is a nagy áttörés: végre Magyarországon is műtárgyként becsülik, kezelik és fizetik meg a művészi fotográfiát. Az öt éve működő Magyar Fotográfusok Háza, a Mai Manó Ház pénteki első fotóárverése is azt célozza, hogy a magyar közvélemény, az örvendetesen szaporodó műgyűjtői kör a hagyományos műfajok mellett a 150 éves fotográfiát is fogadja el értékteremtő művészetnek. (…) Akármilyen lesz is az aukció sikere, a tanulságok megszívlelendők. Alkotónak, galériatulajdonosnak, muzeológusnak egyaránt.
(2002.09.19. – Szarka Klára, Magyar Hírlap)

Barangolások
Császár Claudia fotókiállítása nyílik ma délután 6 órakor Barangolások címmel a Magyar Sajtó Házában (Budapest VI., Andrássy út 101.). A tárlatot megnyitja Szalay Zoltán fotóriporter.
(2002.09.30. – Népszava)

Szociofotó
Érdekesnek ígérkezik Féner Tamás október 1-jén nyíló kiállítása az MVM Galériában. A tárlat címe: Az én városaim. Féner a kihalt, hajnali Budapestet és Rómát fényképezte, vagyis olyan pillanatokat ragadott meg, amelyeket napközben az utcán járva-kelve nem élhetünk át. A megszokott helyek ilyenkor mintha másik, ismeretlen arcukat mutatnák. A tárlat november 4-ig látható a Vám utca 5-7. szám alatt. (Ajánló: Bánkuti András)
(2002.09.27. – Rados Virág, Népszabadság)

Texas képei könyvben
A gyulai Bagyinszki Zoltánnak immár nyolcadik könyvét mutatják be ma Budapesten, a Parlament Caféban, ahol fotókiállítása is nyílik. (…) Bagyinszki Zoltán, aki a “cowboy-fővárosban”, Fort Worth vendégeként három hetet töltött az USA déli részén, közel 2 ezer felvételből válogatta a kétszáz év történelmét bemutató anyagot. A könyv október elején kerül kereskedelmi forgalomba.
(2002.09.27. – SZ.M., Békés Megyei Hírlap)

Fotók kávéval és teával
Hangulatos fotókiállítás nyílt a budapesti Douwe Egberts Kávézóban, az Andrássy út 15. szám alatt. Akik október 20-ig ellátogatnak ide, olyan fényképeket tekinthetnek meg, amelyek a teázás és kávézás egyedi hangulatú jeleneteit, meghitt érzéseit fogalmazzák meg a fotóművészet eszközeivel.
(2002.09.27. – Mai Blikk)

Kékre festi a tengert
Szombathely – A Művészetek Háza Pincegalériája mutatja be Gyenis Tibor kiállítását Ellenrend címmel október 11-éig. A művész az ideálishoz közelít, eközben azonban a megszokott formákba ütköző ellentmondások keletkeznek a képeken.
(2002.09.26. – mt, Vas Népe)

Panoráma
A hajdan igazi fotográfusi leleményt igénylő, ma már kifinomult technika által segített műfaj régi és újabb produktumaiból nyílt kiállítás a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban Panorámafényképezés – Látvány széltől szélig régen és ma címmel. Megtekinthető: november 3-ig.
(2002.09.26. – Magyar Narancs)

Fotók a Magházban
Kilenc magyar fotográfus művei tekinthetők meg azon a kiállításon, amely ma este hét órakor nyílik meg a budapesti Magházban (Rottenbiller-Hutyra utca kereszteződése). A Lumen Fotóművészeti Alapítvány által rendezett kiállításon hetven, a mai magyar hétköznapok inspirálta felvétel kerül a falakra.
(2002.09.26. – P.E.Sz., Magyar Nemzet)

A pillanat dekorációi
címmel látható kiállítás Nyírbátorban, a Városháza dísztermében és a kerengőben. A fotókiállításon dr. Balázsy Károly és Balázs László fotósok művein a természet, a világ nevezetes helyei, városai, természeti szépségei, de mindenekelőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg kiemelkedő műemlékei, történelmi nevezetességei láthatók.
(2002.09.26. – Kelet-Magyarország)

Fotóaukció
5,2 millió Ft összbevételt hozott a Mai Manó Ház első fotóárverése. A legmagasabb összegért, 360 ezer Ft-ért Korniss Péter Szénaforgatás című felvétele kelt el.
(2002.09.26. – Magyar Narancs)

Fotókiállítás
Szombathely – A Gyermekek Házában mától október 25-éig lesz látogatható Bécsi László zoológus természetfotó kiállítása Fák tetején szárnyak nélkül címmel.
(2002.09.23. – Vas Népe)

A világörökség képekben
A Korsós Sírkamrában állandó fotókiállítás nyílik szombaton Tám László képeiből. A világörökség objektumait bemutató fotók eligazítást nyújtanak majd a műemlékek közötti barangoláshoz.
(2002.09.20. – Új Dunántúli Napló)

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles