8.3 C
Budapest
Wednesday, April 24, 2024

Könyvismertető: Szipál Márton: Sztárok sztárfotós szemmel

[Riegl Brigitta közreműködésével]
HANGA Kiadó, Budapest, 2004

180 oldalas könyv, portrékkal, kísérő interjúkkal, életrajzokkal. A képek főszereplői népszerű és ismert művészek, kisebb-nagyobb sztárok: Bódi Magdi, Eszenyi Enikő, Medveczky Ilona, Réz András, Staller Ilona, John Amos, Gábor Zsazsa, Hubert de Givenchy, Margaux Hemingway, Dennis Hopper, Maurice Jarre, Leslie Nielsen, Priscilla Presley, John Wayne – hogy csak néhányat említsek a negyvenből. Rajtuk keresztül rajzolódik ki a fotográfus portréja is, aki sokszor érdekesebb, színesebb egyéniségnek tűnik, mint maguk a sztárok. A sztárfotók maguk szinte csak az ürügynek tűnnek, hogy egy igazi sztár-fotóst megismerhessünk.

Mitől jó egy Szipál-portré? Réz András teszi fel a kérdést a könyv bevezetőjében, és válaszol is rá: “Valószínűleg egy Szipál Márton készítette portré sem írható le a hozzávalókból. A megfejtés: maga a fotográfus. Még pontosabban fogalmazva a fotográfus és a modell közötti kontaktus.” Természetesen lehetne még részletezni a fotográfus szakmai-művészi titkait, aki a “felszabadulás” után fényképészműtermet nyitott Debrecenben, majd 1956-ban elindult a nagyvilágba, hogy “megcsinálja a szerencséjét”. Rövid ideig Bécsben dolgozott, majd megnyert egy nürnbergi fotópályázatot. Ebben az évben az angol fotográfus évkönyvbe is bekerült – a legtöbbet kiállított és díjazott fényképészek közé. Aztán Amerika, Los Angeles következett. Tíz évig portré, sztárfotó, divat, megrendelések különböző magazinoknak, utazások, sikerek. “Mindent megkaptam az élettől, – mondja könyvének “pálya-kép” fejezetében – amit csak egy ember kívánhat. Ötször nősültem és az összes feleségem a barátom maradt. Született egy fiam – ő is a családi hagyományokat folytatja. Rolls-Royce-szal jártam, gyönyörű lakásom volt. Ahogy teltek az évek, változott minden körülöttem, hazavágytam. Barátaim is noszogattak: most kell Magyarországon élni, új lehetőségek vannak, pezseg az élet! Próbáljam meg Budapesten folytatni, Így hát 1997-ben hazatelepültem. Most idehaza élek, nagyon népszerű lettem, ami borzasztó jó érzés. Rájöttem – most, öreg fejjel -, hogy a pénz nem számít. Az a fontos, milyen barátaid vannak. NAGYON JÓL VAGYOK!”

Nemcsak hasznos, hanem kellemes időtöltés is jelent a képeket kísérő interjúkban, az ábrázolt hírességek életrajzaiban “alámerülni”. Ahogy említettem már, kisebb-nagyobb sztárok portréin keresztül egy nagyszerű fotográfus, egy igazi sztár-fotós (fotós-sztár) portréja rajzolódik ki, mindnyájunk örömére.

Eifert János

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,491RajongókTetszik
197KövetőKövetés
690FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles