12.6 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Fotósélet – 2008. március 26.

Fotóművészeti Nyári Egyetem
A Sárospatakon rendezendő Fotóművészeti Nyári Egyetem előzetes programja megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon és ugyaninnen a jelentkezési lap is letölthető. Az egyesületek postán is megkapják az erről szóló tájékoztatót.

Önkéntes előadókat keresünk, a FNYE-re, akik július 2-án, az előadásnapon 45 perces előadást tartanának a fotográfia valamely területéről, vetített képekkel kísérve. (Ez lehet a fotográfia egy műfaja; egy tematikus kiállítás anyaga; technikai, technológiai ismertetés; a fotográfia történetének valamely korszaka, stílusirányzata, egy úti-élmény beszámoló, stb..) Téma javaslatok küldhetők a gyoril@mmi.hu-ra.

Aktfotó-modelleket keresünk a FNYE-re: egy fiút és egy lányt. A szállását és étkezését fizetjük. Az óradíját (1500 Ft/óra) a fotósok. A foglalkoztatás óraszámát nem tudjuk előre garantálni. Csak megbízható, leinformálható modellek ajánlását várjuk.

Önkéntes segítőket keresünk, akik az előzetes programban meghirdetett útvonalterveket részletesebben kidolgozzák (látnivalók, ott töltött idő, stb.)

Keresünk továbbá márka-képviseleteket, kereskedőket – termékbemutató rendezésére.
*
*

I. ÁGENS ONLINE FOTÓÁRVERÉS
Árverés időpontja: 2008. 03. 27. 7 órától – 2008. 03. 30. 15 óráig
Árverés lebonyolítása: www.axioart.com, www.agens.axioart.com
Licitálás feltétele: Szabályos regisztráció
Kiállítás helye: Ágens Fotóművészeti Galéria (Budapest II. Fő u. 73.)
Kiállítás ideje: 2008. 03. 17 – 03. 30. (03. 23-24 zárva)
Az árverés anyaga megtekinthető: www.axioart.com, www.agens90.com
*
*

Kiállítások, meghívók, események

Molnár István Géza életmű kiállítása Győrben
Az egri fotóművész a közelmúltban töltötte be a 70 életévét és ez adott alkalmat a Győri Fotóklub Egyesületnek, hogy munkássága előtt tisztelegve egy kiállítás keretében mutassa be életmű válogatását a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A tárlat megnyitójára 2008. március 31-én hétfőn 18 órakor kerül sor, ahol Szabó Béla fotóművész, a Győri Fotóklub Egyesület ügyvezető elnöke méltatja a kiállító alkotó munkásságát.
A Tárlat április 28-ig tekinthető meg. A rendezők mindenkit szeretettel várnak, aki érdeklődik a klasszikus fotográfia iránt.
Molnár István Géza önvallomása:
Diákéveimben rajzoltam, festettem, 1960 óta fényképezek. Alapító tagja vagyok a Heves Megyei Fotóklubnak. (1968). Tagja vagyok a Magyar Alkotócsoportok Országos Egyesületének (1998), a Művészetbarátok Egyesületének és a Heves megyei Szabad Szalon Egyesületnek. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége Etikai Bizottságának elnöke vagyok. Vezetem az Egerben működő Horváth Zsigmond Lajos Fotókört (1982-től). Alkalmazott fotográfia területén könyvekben, folyóiratokban, idegenforgalmi kiadványokban láthatók képeim. Kamerám az ember felé irányul, leginkább portrékat, szociofotókat készítek. Nem idegen tőlem a városfényképezés, riportok készítése, a természetfényképezés és az aktfotózás sem.
Visszatérő témám az „Egri arcok” portrésorozatom, melyből már öt önálló kiállításom volt.
Fotográfiai tevékenységem évtizedei alatt több országos, regionális és megyei szintű díjat, elismerést kaptam. Örömmel tölt el, hogy életem hetvenedik évében, mintegy negyven önálló kiállításon és más csoportos kiállításokon bemutatott fényképeimet az érdeklődők figyelmébe ajánlhatom.

*

Turóczi Tiborc Kolon-tavi varázslat című fotókiállításának 2008. április 2-án 17 órakor lesz Kecskeméten, a Porta Egyesület Dísztermében (Kossuth tér 5.). A kiállítást megnyitja Dr. Vajna Tamásné, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. A megnyitót követően Bárkányi Ernő, a Barátok Templomának templomigazgatója mond köszöntő szavakat. A tárlat megtekinthető: 2008. április 27-ig.
*

Réti Dóra E-MAFOSZ Érzéseim fényévei című fotókiállítása megtekinthető Budapesten az MVM Galériában ( Budapest, I. kerület, Vám utca 5-7. ) 2008. március 18-tól május végéig. További információ: http://reti.dora.googlepages.com/kiállítások
*

Mészáros Ödön (Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Budapest) Visszapillantás című fotókiállítása április 1-én 18 órakor nyílik meg a Hotel IBIS-ben (XIII. ker., Dózsa György út 65.). Látogatható április 29-ig, naponta 8-20 óra között.
*
Szeretettel meghívjuk Önt és barátait Velican-Patrus Dóra Szerintem… c. fotókiállításának megnyitójára.
Időpont: 2008. március 29. (szombat) 17 óra. Helyszín: Arcus Galéria Vác, Hajnik Pál u. 1.
A kiállítást megnyitja: Fejér Zoltán fotóművész. A kiállítás megtekinthető: 2008. április 28.-ig
*
*

Magyar sikerek külföldön

Molnár Ferenc EFIAP Southfieldben (USA) a 1st Great Lakes Digital Salon-n három képpel szerepelt. Belgiumban az Euro-Picamera pályázaton egy alkotását fogadták el bemutatásra.
*
*

Eladó
Pentax MZ 50 tükörreflexes, filmes fényképezőgép 28-80 objektívvel + 80-210 teleobjektívvel, táskával. Irányár 50000 Ft.* Minolta DYNAX 3L tükörreflexes, filmes fényképezőgép 35-80 objektívvel + HAMA M49 UV szűrővel, aryca táskával eladó. Irányár 50000 Ft.
Érdeklődni lehet: hegeduserika@fibermail.hu
*
*
Jegyzőkönyv, a

FOTÓILLUSZTRÁCIÓK RENESZÁNSZ IRODALMI ALKOTÁSOKHOZ
című fotópályázat értékeléséről
A Reneszánsz év alkalmából, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus által meghirdetett fotópályázatra 39 pályázó 286 alkotása érkezett be. A zsűri ebből választotta ki 32 szerző 72 alkotását, amelyeket a közönség kiállításon és az albumban is megtekinthet.
A fotók válogatásában szakértőként közreműködött:

Dolezsán Ágnes fotóművész, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége
Művészeti Bizottságának elnöke;

Szabó Márta fotóművész, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagja;

Győri Lajos a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke.
Kollekció díjat kapott:

Bálint Zsigmond AFIAP, E-MAFOSZ/g (Marosvásárhely)

Baán Katalin (Cegléd)

Király Erika (Budapest)

Szita László E-MAFOSZ (Budapest)

Dr. Tóth-Piusz István (Budapest)
A kiállítás megnyitó- és díjátadó ünnepségét április 12-én szombaton 10 órakor tartjuk, az MMIKL fotógalériájában (Bp., I. ker., Corvin tér 8.).

A kiállítás anyagából készülő könyv anyagi forrás hiányában egyelőre bizonytalan!
A kiállításon szereplő alkotások teljes képjegyzékét is tartalmazó jegyzőkönyv a www.mafosz.hu weblapon tekinthető meg március 26-tól.
*
*
„Csongrád megye kortárs fotóművészete 2008” fotópályázat
A Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény Csongrád megye kortárs fotóművészete címmel hetedik alkalommal szervez kiállítást, amelyen életkori, foglalkozási megkötés nélkül részt vehet minden megyében élő, dolgozó és innen elszármazott alkotó. Egy szerző maximum 10 db színes, vagy fekete-fehér papírképpel pályázhat, amelyek mérete 13×18 cm és 30×40 cm közötti lehet. Fotósorozat nem adható be.
A pályázatnak nincs tematikai megkötése, tehát; tájképek, városképek, épületfotók, műemlékfelvételek, természetfotók, állat- és növényfelvételek, portréképek, eseményfotók, trükk-felvételek és más műfajú képek egyaránt szerepelhetnek a pályázati anyagban. Minden beadott fotó hátoldalán fel kell tüntetni a szerző nevét, postacímét, a kép címét és a kép sorszámát, amely adatoknak meg kell egyezniük a nevezési lap adataival. A fotókat nem kell semmilyen hordozóanyagra felhelyezni. Azon pályázók, akik postai úton kérik vissza műveiket, visszaküldésre alkalmas csomagolásban nyújtsák be pályázati anyagukat. A beérkező képeket a MAFOSZ által delegált szakértők zsűrizik. Kiállításra és intézményünk Virtuális Galériájába csak az általuk javasolt alkotások kerülnek. A pályázók alkotásaik beküldésével hozzájárulnak ahhoz, hogy a kiállítás népszerűsítése érdekében képeik – szerzői jogdíj fizetése nélkül -, de nevük feltüntetésével megjelenjenek a nyomtatott és elektronikus sajtó valamennyi formájában. A legjobbnak ítélt képek alkotói tárgyjutalmazásban részesülnek!
A képek postai beérkezésének határideje: 2008. április 25. Az alkotások személyesen is leadhatók a Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézményben.
A nevezési díj személyes átvétel esetén:800,- Ft/fő, postai utánküldéssel: 1.500,- Ft/fő – a képek számától függetlenül -, amely összeget postaköltségre és installációra használunk fel. A nevezési díjat az intézményünk által adott csekken kell befizetni és a visszaigazoló szelvényt a képek benyújtáskor kell bemutatni, vagy annak másolatát a képekkel együtt beküldeni. A nevezési lap kitöltése kötelező, amely a rendezőktől igényelhető.
A zsűrizés időpontja: 2008. április 29.A zsűrizés nem nyilvános, de igény szerint szakmai konzultációt biztosítunk a döntést követően.
A kiállítás megtekinthető 2008. május 15. – június 5. között a Megyeháza aulájában, hétköznap 8-18 óra, szombaton 8-12 óra között.
A képeket minden alkotó legkésőbb 2008. augusztus 1-ig átveheti személyesen a Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézményben, illetve postán visszakapja.
Nevezési lap, befizetési csekk és további információ kérhető:
Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény, Szeged, Rákóczi tér 1. 611. szoba (postacím: 6741 Szeged, Pf.: 457.) Bene-Kovács Szilvia, tel.: 62/561-644, e-mail.: kovacsszilvia@csongradamk.hu
www.csongradamk.hu
*
*

EMBEREK ÉS KEDVENCEIK – FOTÓPÁLYÁZAT
Beadási határidő: 2008. 10. 07.
A kiírás célja, hogy évről évre összegyűjtsük és megmutassuk az amatőr és professzionális fotográfusok által embertársaikról és környezetükben élő állatokról készített portréfelvételeket.
A pályázaton életkortól, foglalkozástól függetlenül mindenki részt vehet.
A pályázatra 3 kategóriában összesen 9 db, kategóriánként 3-3 felvétellel lehet nevezni.
A beküldendő képek mérete 21×30 cm (A4), vagy 21×30.5 cm-es, az ettől eltérő méretű pályaművek hosszabbik oldala 30 cm-es legyen.
A képeket semmilyen hordozóra nem kell felragasztani!

1. kategória: GYERMEK ÉS FELNŐTT / az első lépésektől a serdülőkorig, fiatal-, középkorú, valamint idős emberekről készült felvételek.

2. kategória: EMBER ÉS ÁLLAT / a szálak, melyek összekötik őket egymással.

3. kategória: SZOCIOFOTÓ / az ember a környezetében
A pályázatra színes, illetve fekete-fehér felvételeket egyaránt be lehet küldeni. A diapozitívra készített, valamint digitális technikával készült felvételeket kizárólag fotópapírra levilágítva fogadunk el.
A pályázónak nevezési lapot kell kitöltenie.
A nevezési lappal egyezően a képek hátoldalán szerepeljen a szerző neve, postacíme, telefonszáma, a kép és kategória sorszáma és a kép címe.

NEVEZÉSI DÍJ: 1200 FT, vagy 5 Euro.
Melyet postautalványon, vagy a képekkel együtt feladva lehet befizetni.
A képeket két karton között, biztonságosan kérnénk postázni!
A borítékra írják rá, hogy „Pályázati képek, kérjük ne hajtsa össze!”
Az alkotásokat postai úton mindenki visszakapja.
A határidőn túl ill. a kiírásnak nem megfelelően ellátott képeket a pályázatból kizárjuk.
A beküldött képeket lehetőség szerint DIGITÁLIS formában, CD-n is kérnénk mellékelni. (minimális felbontás: 1600×1200 pixel) A kiállítás népszerűsítése érdekében a kiállított képeket digitális vagy nyomdai katalógusban, sajtóban való megjelenés esetén a kiírók, szerzői jogdíj fizetése nélkül felhasználhatják.
Díjazás: A kategórianyertes művek beküldői tárgyjutalomban részesülnek.
Beküldési cím: PRIZMA KÖR – 1105 Budapest, Nyitra u. 7. 1/17.
A nevezési lap letölthető a www.prizma.extra.hu weboldalról, igényelhető a 06 20 911 72 57-es mobilszámon (akár SMS-ben is), vagy a prizmakarika@vipmail.hu e-mail címen.
PÁLYÁZATI NAPTÁR:
• Beadási határidő: 2008.10.07. +3nap
• Zsűrizés: októberben
• Értesítés: Októberben
• Megnyitó: Novemberben
• Képek visszaküldése : március-május.
Beküldési cím: PRIZMA KÖR – 1105 Budapest, Nyitra u. 7. 1/17.
INFO: 06 20 911 7257 — prizmakarika@vipmail.hu
******************************

Fotósélet – 2008. március 26.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmi.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles