11.8 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Fotósélet – 2008. április 28.

Kiállítások, meghívók, események
Dr. Lafferton László fotográfus Megismételhetetlen pillanatok c. kiállítása 2008. április 30-ától május 16-ig a Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala dísztermében látogatható, melyet Szalay Ferenc polgármester április 30.-án 17 órakor nyit meg.
*
Megnyílt Marosvásárhelyen a Bernády Házban a7. Nemzetközi Természetfotó Kiállítás. A díjazottak és a kiállítók nevét a www.mafosz.hu weblapon közöltük. A kiállítók részére szánt katalógus átvehető az MMIKL-ben, időpont egyeztetést követően (225-6033, vagy gyoril@mmi.hu).
*

Spissák Lajos fotókiállítását Orosházán, a Városházi Galériában Szenti Tibor író, néprajzkutató nyitja meg április 30-án 16 órakor. A tárlat június 20-ig látogatható.
*
Virtuális fotókiállítás a Föld Napja alkalmából Horváth Imre (Aesculap Fotóklub) és Horváth Katalin természetfotóiból a Biai Galériában: www.biai.hu. Ugyanitt tekinthető meg a biatorbágyi fotóarchívum néhány lapja is.
*

Ferenczi János Himalájai életképek az 1960-as években című fotókiállítása
*
Április 25-től tekinthető meg a debreceni Megyei Könyvtárban Incze Domokos (Prisma Fotóklub, Csíkszereda) 101 fotografika című kiállítása.
*
2008 május 4-én 16 órakor nyílik SEGÍTŐ KEZEK címmel a Soproni Fotóklub jótékonysági fotókiállítása, amit Bakonyi Levente gyógyulásának elősegítése érdekében rendez a klub. Helyszín: A Vas- és Villamosipari Szakiskola aulája. A kiállítást Kovács László, a Deák téri Általános iskola igazgatója nyitja meg, köszöntőt mond Abdai Géza alpolgármester. Fellép a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola kórusa és a Soproni Gospel együttes. Mindenkit Szeretettel vár a rendezőség! Részletek a www.sopronifotoklub.hu weblapon.
*
Stefkovics János Képek emberekről című fotókiállítása április 29-én 18 órakor nyílik az Ibis Hotel aulájában (Bp, XIII. ker., Dózsa Gy. út 65.). A tárlatot Dobos Szilveszter aranydiplomás fotóművész méltatja. A képek május 30-ig tekinthetők meg.
*

Tóth István EFIAP fotóművész kiállításával avatnak új galériát Budapesten (V. ker., Váci u. 18. I.em. 1.) április 28-án.
*
*

Magyar sikerek

Danis Jánosnak (Gödöllő) az 5th Swansea City Exhibition of International Photography-n két, a VIGEX kiállításon Ausztráliában egy, a 7. Concorso Fotografico “Giuliano Carrara” pályázaton egy és az Euro Picorama (Belgium) kiállításon három felvételét fogadták el bemutatásra.
*
A 62. Bristol Salon of Photographyn Danis János kettő, Kerekes István AFIAP kettő, Pálhegyi Dániel egy, Papp Elek E-MAFOSZ négy és Szita László E-MAFOSZ egy és Horváth II. Gábor (Mecseki Fotóklub) egy felvételét fogadták el.
*
*

Alkotótábor
Ötödik éve kerül megrendezésre a Fény-Mű-Hely fotóművészeti alkotótábor, melynek helyszíne a Csereháton lesz, ahol hallani a csendet és látni a nem láthatót. Csodálatos archaikus környezetben, a fotózás különféle területeit művelheted. A tábor tematikája két alapvető irányvonalra épül:
– modell és aktfotózás ebben a különös és különösen szép környezetben
– szociofotó, zsánerképek, autonóm riport készítése, népi élet, a népi motívumok rögzítése, újrafogalmazása.
Az alkotótábor eszmeiségéhez híven, az egyéni ötletek megvalósítása a cél.
Az alkotás, és elmélyülés intimitása miatt a létszám korlátozott.
A tábor ideje: 2008. május 30 – június 1.
Díja 27000 Ft, mely magába foglalja a részvételi díjat, étkezést, modell és a szállás díját.
Jelentkezés levélben a fenymuhely@freemail.hu , vagy telefonon a 20/520-33-63 számon.
*
*

3. Ágens nemzetközi fotópályázat – Fiap 2008/101
Rendező: Ágens Reklám és Kereskedelmi Kft. (1027 Budapest, Fő u. 73.)
Időpont: 2008. november 15. – november 25.
Helyszín: Ágens Fotógaléria (1027 Budapest, Fő u. 73.)
Témakör: kötetlen
Részvételi feltételek: a pályázat nyitott, azon foglalkozástól, életkortól és lakóhelytől függetlenül bárki részt vehet. Egy szerző legfeljebb 4 – amely lehet színes vagy monochrom vegyesen – papírképet küldhet be. Az alkotások maximális mérete 30×40 cm. A képeket keret és paszpartu nélkül kell elküldeni, mert a kiállításra kerülő képeket egységesen kivitelezzük. Képsorozat nem küldhető be. Minden kép hátoldalán olvashatóan szerepeljen a szerző neve, postacíme, az alkotás címe magyar, illetve angol nyelven, valamint a kép sorszáma. A felvételek hagyományos vagy digitális technikával egyaránt készülhetnek, azonban a végső képet csak fényérzékeny fotópapíron fogadják el a rendezők. A kiírástól eltérő méretű és technikájú képeket a rendezők nem fogadják el és nem is küldik vissza, a feltételek el nem fogadása automatikusan kizárja az alkotót a pályázatból, a képeket nem küldjük vissza.
Nevezési díj: pályázóként 2000 Ft vagy Európában 10 euro, Európán kívül 20 USD
Számlaszám: 10200885-32619975-00000000
Nevezési díjat csekken nem fogadunk el.
Pályázati naptár:
2008. szeptember 30. a képek és a nevezési díj beérkezési határidő
2008. október 11-12. zsűrizés
2008. október 26. a kiállításra kerülő alkotások szerzőinek értesítése
(a kiállított képek jegyzéke a honlapról letölthető)
2008. november 15. 11.00 óra a kiállítás megnyitása
2008. december 31. a képek visszaküldése
A kiállításon díjat nyert képek a rendező tulajdonát képezik.
Díjazás:1 db FIAP arany, 1 db FIAP ezüst, 3 db FIAP bronz, 4 db FIAP kékszalag, ÁGENS kollekciódíj
A beküldött anyagot a rendező a legnagyobb gondossággal kezeli, de az esetleges sérülésekért, hiányosságokért felelősséget nem vállal. Minden szerző a kiállítás anyagából készült katalógust kap. A kiállítás megfelelő propagálása céljából a képeket a rendező szabadon szerzői jog érvényesítése nélkül felhasználhatja (CD, sajtó, TV). A szerzők a kép beadásával tudomásul veszik a pályázati feltételeket.
A képek beadása: Levelezési cím: Ágens kft., 1027 Budapest, Fő utca 73.
(információ) e-mail: agens@externet.hu
Csomagolás: sérülést kizáró csomagolás, ajánlott küldemény formájában, megcímzett válaszboríték
A pályázati felhívás és a nevezési lap letölthető: www.agens90.com
Zsűri tagjai: Szathmáry-Király Ádám AFIAP (HU), Dr. Teodor Radu Pantea EFIAP/bronz (RO),
Albert Kriegler ESFIAP (AT)
*
*

5. Nemzetközi Fotókiállítás – Budapest 2008
Rendező: Budapesti Szolgáltató- és Kézművesipari Szakképző Iskola (1082. Budapest, Práter utca 31.)
A kiállítás időpontja: 2008. november 21.-től – december 11.-ig
Helyszíne: Francia Intézet (Budapest, Fő utca 17.)
Kategóriák: I. kategória -16 éves korig; II. kategória:16-22 éves korig; III. kategória:
-22 éves kor felett. Amennyiben a kategória megjelölése nem történik meg, a Pályázó, automatikusan a „Felnőtt kategóriába” kerül besorolásra.
Témakör: Kötetlen. A Pályázók bármilyen témakörben benyújthatják munkájukat.
A benyújtható Pályaművek (képek) száma, és azok mérete.
A benyújtás formai követelményei: egy pályázó maximum 4 db fekete-fehér, vagy színes képet adhat be, az alábbi méretekben 15 x 21 cm, vagy 18 x 24 cm. Illetve a hosszabbik oldal kizárólag 24 cm lehet.
A felvételek hagyományos, vagy digitális technikával egyaránt készülhetnek.
Azonban a végső képet csak fényérzékeny fotópapíron fogadják el a rendezők.
A kiírástól eltérő méretű és technikájú képeket a rendezők nem fogadják el, s nem is küldik vissza. A nevezési lappal egyezően a képek hátulján fel kell tüntetni a szerző nevét, lakcímét, a kép címét, sorszámát és kategóriáját.
A képeket: paszpartu nélkül, a kitöltött „Nevezési lappal” együtt kell leadni. A pályázati felhívás és a nevezési lap letölthető: www.kezmuves-prateru.sulinet.hu
Nevezési díj nincs.
Határidők:
-a Pályamunkák (képek) benyújtása: 2008. október 8.
-zsűrizés: 2008. október 15.-ig
-A pályázok kiértesítése: 2008. november 5.-ig
-a kiállítás megnyitása: 2008. november 21.
-kiállítás utolsó napja: 2008. december 11.
-A Pályamunkák (képek) visszaküldése: 2009. február 15.
Díjazás:
Kategóriánként 3 díjat és egy különdíjat osztunk ki. A díjak összértéke 500.000,- HUF
(12 díj) , ami tárgyjutalom formájában kerül átadásra.
A kiállításon díjat nyert képek
A Kiállításon díjat nyert képek a Rendező tulajdonába kerülnek.
Egyebek: A beküldött anyagot a Rendező a legnagyobb gondossággal kezeli, de az esetleges sérülésekért, hiányosságokért felelősséget nem vállal. Minden Pályázó, a kiállítás anyagából készült katalógust kap. A kiállítás megfelelő propagálása céljából, a beküldött Pályamunkákat (képeket) a rendező szabadon, a szerző jog érvényesítése nélkül felhasználhatja (CD, sajtó, TV stb.). A Pályázók a pályamunkák (képek) beadásával, tudomásul veszik a pályázati feltételeket.
A pályamunkák (képek) beadása: levelezési cím: phototend@freemail.hu
Postacím: Budapesti Szolgáltató-és Kézművesipari Szakképző Iskola (1082. Budapest, Práter utca 31. HUNGARY)
A képeket sérülést kizáró csomagolásban, ajánlott küldeményként szíveskedjenek feladni. Személyesen is leadhatók a fenti címen (az iskola titkárságán).
A beérkezés végső határideje: 2008. október 8.

******************************

Fotósélet – 2008. április 28.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmi.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles