6.2 C
Budapest
Thursday, April 18, 2024

Fotósélet – 2008. május 13.

Országos Diák Fotópályázat – eredmények
A Fényképezés Alapítvány által szeptemberben meghirdetett fotópályázatra 15 szakkörből és 135 egyéni pályázótól 1183 fotó érkezett be. A zsűri minden képet 1-5 pont között értékelt. A pontszámok feladatonként és pályázónként összeadódtak. A szakkörök versenyében I. díjat nyert a hódmezővásárhelyi Fotó-Videó Stúdió; II. a Mai Manó(k) Fotókör Budapestről és a III. helyen végzett a Pillantás Fotókör Budaörsről.
Az egyéni versenyben I. helyezett Koplányi Nóra (Balassagyarmat), II. Sipos Katalin (Csongrád), a III. helyezett Süli Zakar Nóra (Algyő). A részletes, pontszámokat is tartalmazó táblázatok – valamennyi pályázó nevével – megtekinthető május 14-től a www.mafosz.hu weboldalon. Díjátadás és kiállítás megnyitó 2008. október 4-én 11 órakor lesz Budapesten, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus épületében. A kiállításra kiválasztandó képek szerzői névsorát majd csak szeptember elején hozza nyilvánosságra a Fényképezés Alapítvány, itt a hírlevélben.
*
*

Alkotótáborok diákoknak
A Fényképezés Alapítvány 2008. július 28-tól augusztus 3-ig diákfotós alkotótábort rendez Balatonalmádiban a 17 évnél fiatalabb általános és középiskolás, fényképezés iránt érdeklődő fiataloknak. Részvételi díj 24.000 Ft, amely minden költséget magában foglal, kivéve az oda-vissza utazást és a strandbelépő árát.
A 18 évnél idősebb, nappali tagozatos középiskolások és főiskolás, egyetemista fiatalok az augusztus 3-án kezdődő és 10-én záródó alkotótáborba jelentkezhetnek. Az ő részvételi költségük 28.000 Ft/fő, teljes ellátással. Ez az összeg sem tartalmazza az oda-vissza utazást és a strandbelépő árát.
A jelentkezési lap letölthető május 14-től a www.mafosz.hu -ról.
*
*

Kiállítások, események, meghívók
Túrkevén, a Református templom galériájában Baán Katalin Ablakaim című fotókiállítása június 9-ig látogatható, naponta 9-12 óra között, illetve előzetes, telefonos egyeztetés után 18 óráig. Telefon: 56/362151.
*
A Csongrád Megye Kortárs Fotóművészete című tárlat megnyitója május 15-én 16 órakor lesz a Megyeháza aulájában (Szeged, Rákóczi tér).
*
Ötven éves a Főnix Fotóművészeti Kör címmel nyílik fotókiállítás Székesfehérváron, az Öreghegyi Közösségi Házban (Fiskális út 93.) május 16-án 18 órakor. Az alkotókat Warvasovszky Tihamér polgármester köszönti.
*

Juhász László AFIAP Back to black című tárlata május 8-tól tekinthető meg a Kinnarps házban (1133 Budapest, Váci út 92.).
*
Május 16-án 15 órakor folytatódik az Utazás a világ körül 2008című kiállítás sorozat, immár a 6. tárlattal (MMIKL, 1011 Bp., Corvin tér 8.)
*
Május 17-én 17 órakor Kolozsváron, a Magyar Opera előcsarnokában nyílik meg a Felföldi Fotográfusok Szövetségének kiállítása, ahol megtekinthetők Ancsin Mihály, Angyal András, Bánóczi Laszlo AFIAP, Fejes Lilla, Fekete Tamás, Fleischer György, Giba Máté, Horváth Endre AFIAP, Hutka Gabor, Kaczúr Illes, Kerekes Csilla, Kocsis Bernadett, Koós László AFIAP, Korsós Dorottya, Kuchta Nándor, Lipták István, Lőkös Zoltan AFIAP, Mihalik Norbert, Nyisalovits Zsófia, Oroszi Anikó, Patrus Sándor, Peniasko Jozef, R’bert Bob, Szabó Bence, Szathmáry-Király Ádám EFIAP, Szathmáry-Király Ádámné Zsó, Szatmári-Margitai Zsófia, Szűcs Ágnes, Tóth Cintia, Tóth Károly AFIAP, Tóth Tamara és Velican-Patrus Dóra alkotásai.
*
Nagy Sugár Kambodzsa című fotókiállítása megtekinthető 2008. május 6-tól június 6-ig, a Kőbányai Pataky Művelődési Központban, a büfé melletti folyosón (Bp., X. Szent László tér 7-14).
*

Horváth II. Gábor (Mecseki Fotóklub, Pécs) Ázsiai impressziók című fotókiállítása május 17-én 15 órakor nyílik a Pécsi Állatkertben. Látogatható szeptember 17-ig.
*
A Győri Fotóklub Egyesület és a Győr-Moson-Sopron megye Xántus János Múzeuma tisztelettel meghívja Önt, barátait, ismerőseit Matyikó Tibor természetfestő és Bágyi Ferenc (Németország) természetfotográfus A Természet ecsettel és kamerával c. kiállítására. A tárlatot megnyitja dr. Alexay Zoltán E-MAFOSZ/s természetfotográfus, biológus, egyetemi tanár 2008. május 15-én (csütörtökön) 17 órakor.
Megtekinthető 2008. június 1-ig a Xántus János Múzeum időszaki kiállítótermében. Nyitva kedd-vasárnap 10-18 óra között. Győr, Széchenyi tér 5.

Bágyi Ferenc/ Franz Bagyi a fényképezéssel 1969-ben ismerkedett meg az azóta elhunyt Magyar Ferenc jóvoltából. Tagja volt az ország első természetfotó klubjának a Nimródnak. Németországban telepedett le 1980-ban. A világ természetfotós elitjében tartják számon. Természetfényképezésről szóló könyve 2004-ben jelent meg. Rendszeresen tart workshopokat a Leica és újabban a Nikon felkérésére. Önmagát fényrögzítő erdei munkásnak tartja, akinek eszköze a fényképezőgép, munkahelye az erdő. A Győri Fotóklub Egyesület tiszteletbeli tagja.
*

Fotós programok Komáromban
DUNA MENTI MÚZEUM, KOMÁROM tisztelettel meghívja Önt rendezvényeire MÚZEUMI VILÁGNAP – MÚZEUMOK HOSSZÚ ÉJSZAKÁJA 2008. május 16. – 17. BELÉPÉS DÍJTALAN
Péntek, 2008. május 16.
A rendezvények helyszíne: ZICHY PALOTA, Klapka tér 9., Komárom Vízalatti élet, Zanzibar – Csukás László, búvároktató fotókiállításának megtekintése 14,00 – 16,00 A múzeum gyermekszemmel objektívon keresztül – fotóverseny gyermekeknek a múzeum termeiben 16,00 – 21,00 Kiadványok, könyvek és divatkiegészítők börzéje 17,00 – 23,00 Kosztümös fényképezkedés a múzeum műtermében /azonnali képkészítés/ 18,30 – 20,30 Kelet-Afrika szépségei, Csukás László búvároktató fényképvetítéssel egybekötött előadása
Társrendezők: A komáromi Helios Fotóklub, Komáromi Lapok
További információk kérhetők Szabó László fotográfustól helioslaci@gmail.com
*
*

Magyar sikerek külföldön

Szabó Márta (Főnix Fotóművészeti Kör, Székesfehérvár) Viewpoint című alkotását elfogadták a szerbiai 12th International Triennial Exhibition “Theatre in Photographic Arts” pályázaton.
*
USA-ban a PSA által patronált 7th SUNCOAST VIRTUAL SALON-on Horváth II. Gábortól ( Mecseki Fotóklub) két képet fogadtak el.
*
*

Egy szavazat a kedvenc képre!
Lezárult a Canon első nemzetközi amatőr fotópályázata. Most a közönségen a sor: 2008. május 18-án éjfélig a http://www.canon-europe.com/amegbizas honlapon szavazatod leadásával fejezheted ki véleményedet a Magyarországra érkezett több mint kétezer pályaművet illetően. A megmérettetésre négy kategória egyikében – portré, tájkép, sport és makró – pályázónként mindössze egy képpel lehetett nevezni.
A 18 résztvevő európai országból összesen 51.036 fénykép, köztük 2.263 magyarországi pályázat verseng a Canon által kitűzött komoly lehetőségekért és nyereményekért. A legkedveltebb kategóriának nemzetközi szinten a tájkép bizonyult 23.676 pályaművel, a sort pedig a portré kategória folytatja 15.229 nevezéssel.
Az óriási hazai fotózási kedv a leadott szavazatok számát tekintve a 8. helyre sorolta országunkat, miközben a honlapra feltöltött magyarországi fényképek száma a szomszédos országokhoz képest folyamatos vezetés mellett az első helyen végzett. Az öreg kontinensnek csupán olyan nagy országaiban volt tapasztalható nagyobb részvételi hajlandóság, mint Németország (2.915), Franciaország (3.293), Lengyelország (3.572) az Egyesült Királyság és Írország (3.685), Spanyolország (4.523), Hollandia (6.073), valamint Olaszország (7.435).
A többszintű pályázat első körében sor kerül az országos kategórianyertesek kiválasztására. Ha rád esik a választás, egy 520 ezer forint értékű EOS fotós ajándékcsomag és egy UEFA EURO 2008 selejtező meccsre szóló jegy között dönthetsz. Az országos elődöntőket követően a résztvevő országok kategórianyerteseit nemzetközi viszonylatban is összehasonlítja a Vicki Couchman, elismert sajtó- és portréfotós által vezetett szakértőkből álló testület. A döntőt 2008.
június 22-e és június 27-e között rendezik meg Bécsben. A 8 döntős, kategóriánként a legjobb 2 versenyző küzd meg egymással, melynek eredményeképpen a zsűri kiválasztja a nemzetközi kategórianyerteseket. Ennek a végső megmérettetésnek a legizgalmasabb mozzanatait a Canon filmre veszi és a későbbiekben Európa-szerte bemutatja. A 4 nemzetközi kategórianyertes fődíjként 2008. második felében lehetőséget kap arra, hogy egy életre szóló élményt szerezve részt vegyen egy fényképészeti álommegbízáson.
Döntsd el Te, ki Európa legjobb amatőr fotósa!
További információ a http://www.canon-europe.com/amegbizas weblapon érhető el.
*
*

A kultúraközi párbeszéd európai éve 2008 – fotópályázat
Az Európai Bizottság fotópályázatot hirdet A kultúrák közötti párbeszéd európai éve című kezdeményezéshez kapcsolódóan. Fotópályázatot írt ki Cultures on my street (Kultúra az utcámon) címmel az Európai Bizottság A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 alkalmából. A pályázatra olyan fotókkal lehet jelentkezni, melyek a kulturális sokféleséget, a különböző kultúrák közötti kommunikációt és kapcsolatokat jelenítik meg utcai pillanatfelvételek formájában. A pályázatra bárki jelentkezhet, ha az Európai Unió polgára. A jelentkezők technikai megkötés nélkül, legfeljebb három alkotást küldhetnek be. A beküldött képekre a verseny hivatalos oldalán lehet szavazni. A közönségdíjas kép készítőjén kívül a másik nyertes alkotót a művészekből, szakértőkből és az Európai Bizottság képviselőiből álló zsűri választja ki a kreativitás, a technikai minőség, a tartalom megjelenítésének módja és a kifejezőkészség alapján. A legjobb képeket a Bizottság felhasználja majd kampányaihoz. Jelentkezési határidő: 2008. május 30.
Bővebb információ angol nyelven:

*
*

Diák Fotós Alkotótábor Balatonalmádiban
A rendezvény célja: A fényképezés iránt érdeklődést mutató 10 és 17 év közötti fiatalok siker-orientált fotóoktatása. A jelentkezőket felkészítjük egy hét alatt egy közös fotókiállításra. Bevonjuk őket a fotókulturális közéletbe. A tábor után is folyamatosan tájékoztatjuk őket a lehetőségekről, fotópályázatokról.

Tervezett időpontja: 2008. július 28-tól augusztus 3-ig

Tervezett helye: Balatonalmádi, Martinovics utca 18. – a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus továbbképző háza.

Résztvevőinek köre: 10-17 év közötti nappali tagozatos diákok, akik jelentkeznek a nyilvánosan (sajtóban) meghirdetett programra. Előképzettség nem szükséges, saját fényképezőgép viszont igen (bármilyen!).

Tervezett létszám: 26 diák + 4 tanár

Együttműködők köre: a Magyar Fotóművészek Világszövetsége, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének 108 tagszervezte; a Fényképezés a Vizuális Nevelés Szolgálatában Alapítvány és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus.

2008. július 28. 15.00 óráig: megérkezés, regisztráció, szobák elosztása
15.30 tábornyitó, a szülők és a diákok közös rendezvénye
20.00 a 2007-es diáktábor bemutatója
2008. július 29. 9.00-12.00 az alkotócsoportok fotósétája, felvételi gyakorlatok,
Közös csoportkép
14.00-18.00 fotózás Balatonalmádiban
19.00-től az első felvételek letöltése, vetítése, elemzése
2008. július 30. 9-18-ig Fotótúra autóbusszal a Balaton-felvidéken
20.00 Esti előadás: A fotográfia sajátos kifejezőeszközei
2008. július 31. 9-12.00 A felvételek válogatása, laborba küldése, képbírálat
Strandolás a parton
14-18.00-ig: A felvételek válogatása, laborba küldése, képbírálat
Strandolás a parton
20.00 Esti előadás: Hogyan készüljünk fel a fotópályázatokra?
2008. augusztus 1. 9-18-ig Vitorlás nap – fotózás a hajón, a parton, a vízen
Aki éppen nincs a hajón: képletöltés, képelemzés
20.00-tól Esti előadás: : látogatás virtuális fotógalériákba,
Képelemzés, Képolvasás
2008. augusztus 2. 9-12-ig: Strandolás és az utolsó képek nyomtatása
14-18.00-ig Kiállítás rendezés, kollektív zsűrizés, értékelés, az
ajándék kiadványok szétosztása
20.00-tól A táborozók társasági életéről készült diaporáma
bemutatója
2008. augusztus 3. 9-11.00-ig Táborzárás
13.00-ig Elutazás
Követő kiállítás: 2008. október 4-től 20-ig Budapesten, majd 2009. június 15-ig azokban az iskolagalériákban, ahová meghívást kap a tárlat. Térítésmentesen kölcsönözhető.

Jelentkezési lap: www.mafosz.hu -ról letölthető, de csak május 14-től.
**********************************

Fotósélet – 2008. május 13.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmi.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles