10.6 C
Budapest
Tuesday, April 23, 2024

Fotósélet – 2008. május 5.

A XXV. MAFOSZ Szalon zsűrizésének jegyzőkönyve

Készült: 2008. május 3-án, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus oktató és továbbképző házában (Balatonalmádi, Martinovics u. 18.)

A zsűri tagjai:
Friedrich Kaiser a VÖAV alelnöke (Ausztria)
Markovics Ferenc fotóművész (Magyar Fotóművészek Szövetsége)
Müller Ferenc fotóművész (Magyar Fotóművészek Szövetsége)
Ornódi Orning László fotóművész (Fényképezés Alapítvány)
Győri Lajos elnök (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége)
A zsűri megállapította, hogy a XXV. MAFOSZ Szalonra 60 tagszervezet 1.026 alkotást nyújtott be 559 szerzőtől.
A szakértői bizottság tagjai anonim szavazással 0-tól 5 pontig értékelték a bemutatott alkotásokat, a képcímek ismeretében. Az összesített pontszámok alapján, – a kiállító terem nagyságát és a rendelkezésre álló képkereteket is figyelembe véve – javaslatukra a 17 és az e feletti pontszámot elért művek jutottak be a XXV. MAFOSZ Szalon anyagába. A kiállítandó képek címét, szerzőjét ld. a mellékletben.

Díjazás:
A díjakat a legmagasabb pontszámot elért alkotóközösségek és egyéni alkotók kapták. Pontszám azonosság esetén a szakértők meghallgatva egymás szakmai érveit többségi szavazással döntöttek a díjak odaítéléséről. Így alakult ki a következő eredmény:
Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének vándorserlege, plakettje és az Oktatási és Kulturális Minisztérium díja:

Kőbányai Pataky Fotóklub (Bp.,: vezetője Farkas László AFIAP fotóművész)
Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének plakettje:

Főnix Fotóművészeti Kör (Székesfehérvár, vezetője: Szabó László aranydiplomás fotóművész)

Marosvásárhelyi Fotóklub (Románia, Erdély, vezetője: Incze István)
Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus díja a beküldött kollekciók összesített pontszáma alapján (a legmagasabb pontszámot elért alkotóközösségnek, függetlenül a kiállított művek számától és azok pontszámától)
293 pont: Főnix Fotóművészeti Kör (Székesfehérvár)
293 pont: Kőbányai Pataky Fotóklub (Budapest)

A Magyar Fotóművészek Világszövetségének díja a legeredményesebb
határon túli magyar alkotó részére

Krüger Viktor (Helios Fotóklub, Szlovákia, Komárno): Öreg cigány
Kovács Pál E-MAFOSZ/s (HEMO Fotóklub, Veszprém) által felajánlott serleg, a legeredményesebb ifjúsági alkotócsoport részére:

Más-Kép Diákfotó Alkotócsoport (Kazincbarcika, vezetője: Szathmáry-Király Ádám EFIAP és aranydiplomás fotóművész))
Az alkotócsoportok tagjai közül a legmagasabb pontszámot kapott alkotók közül egyéni díjazásban részesül:

Bartos Imre (Mezőföld Természetfotó Egyesület, Dunaújváros): Előjáték

Besztercei Ferenc E-MAFOSZ/s (Variation Fotóklub, Budapest): Kétarcú világ

Fabó Ferenc (Mezőföld Természetfotó Egyesület, Dunaújváros): Légi támadás

Laki Zoltán (Vadvilág Magyar Természetfotó Egyesület): Bátor varjú

Szamosi András (Főnix Fotóművészeti Kör, Székesfehérvár): Landolás

Székely János (Réti Pál Fotóklub, Budapest): Munkanap vége
Fényképezés a Vizuális Nevelés Szolgálatában Alapítvány különdíja az ifjúsági alkotócsoportok legeredményesebb alkotójának:

Kaczur Illés (Más-Kép Diákfotó Alkotócsoport, Kazincbarcika): No. 1.
A teljes képlistát, az alkotócsoportok eredményét és egy képriportot a zsűrizésről a www.mafosz.hu weboldalon tekinthetik meg az érdeklődők május 6-tól.
*
*

Kiállítások, események, meghívók

Szabó Márta (Főnix Fotóművészeti Kör, Székesfehérvár) FÉNY – SZÖVET – SÉG című, festővászonra nyomtatott 60×90 cm-es fotóinak kiállítása május 8-án 18 órakor nyílik Székesfehérváron, a Helyőrségi Klubban (Malom u. 2.). A tárlatot Rideg Ferenc az Alba Regia Fotóklub vezetője ajánlja a nézők figyelmébe. A kiállított fotók megvásárolhatók. Az alkotó weblapja: www.szabomarta.hu
*
Túrkevén, a Református templom galériájában mutatják be Baán Katalin Ablakaim című kiállítását. Megnyitó: május 9-én 18 órakor. Látogatható június 9-ig, naponta 9-12 óra között, telefonos egyeztetés után 56/362151.
*
Az Aesculap Fotóklub tárlata május l5- ig látogatható hétköznapokon de. 10-től- 17 óráig. Bejelentés alapján szombaton és vasárnap is megtekinthető. Cím: Budapest, VII. ker., Hársfa utca 59/b. Korányi Frigyes Kollégium.
*
A Marosvásárhelyi Fotóklub Vár Fotógalériájában május 21-ig Zágon László EFIAP nagykanizsai fotóművész egyéni tárlatát lehet megtekinteni.
*
Elkészült és megtekinthető a dunaújvárosi Rosti Pál Fotóklub honlapja. Az oldalon névadónk élettörténetével, munkáival, valamint a fotóklub tevékenységével és a klubtagokkal, műveikkel ismerkedhet meg a látogató. Folyamatosan frissülnek és bővülnek alkotóink képgalériái, klubfoglalkozásainkon készült fotók tekinthetők meg és bárki küldhet nekünk véleményt, levelet, amit szívesen fogadunk. Üzenő-falunk helyet ad a virtuális eszmefuttatásnak is. Linkgyűjteményünkben helyet kapnak ismert fotós weblapok, amiket szívesen látogatunk mi is. Reméljük weboldalunkat minél több látogató örömmel tekinti meg és használja ki a lehetőséget, hogy csatlakozzon a klubélethez. www.rostipalfotoklub.hu
*

Magyar sikerek külföldön
Ausztriában, a PSA által patronált 6. Digital Master Circuit 2008 Szalonon Horváth II. Gábortól (Mecseki Fotóklub) egy képet fogadott el a zsűri.
*
*

Fotós tanfolyamok, túrák
Fotóstúra a csodálatos Montengróban.
Fotótanfolyam Horvátországban.
Búvárfotós tanfolyam Horvátországban.
Fotókörút és workshop Sri-Lankán és Maldív-szigeteken
Portrétanfolyam Szipál Martin világhírű fotóművész vezetésével .
Akt – glamour workshop Szipál Péter vezetésével.
Mesterséges fények használata a fotográfiában, világítástechnikai tanfolyam a D1 fotóstúdió vezetőjével Kiss Györggyel.
Négy évszak Fotóakadémia Korbely Attila természetfotós vezetésével.
Divatfotós tanfolyam stúdióban és kültéren Karl Péter vezetésével.
Digitális sötétkamra – képszerkesztés és utómunka workshop Baráth Gáborral.
Alapfokú gyakorlati fotótanfolyam kültéren és stúdióban.
Modellfotó – portfolió készítés a gyakorlatban. Wessely György és Kiss György workshopja D1 FOTÓSTÚDIÓ.
Jelentkezés és felvilágosítás d1@d1.hu e-mail címen valamint a 06-70-235-5152 telefonszámon.
Várjuk érdeklődését!
Üdvözlettel: György Kiss photographer, telefon +36-70-235-5152, http://www.D1.hu
*
A Mecseki Fotóklub galériájában (Pécs, Szent István tér 17. sz. Civil Közösségek Háza) Boda Miklós FÖLDTÖRTÉNET című fotókiállítása május 19-ig tekinthető meg. A felvételek Észak-Olaszországban, valamint a mediterrán szigetvilágban készültek.
A Mecseki Fotóklub májusi-júniusi klubprogramja:
május 6-án:”A fotográfia kalandja” című film megtekintése és beszélgetés az alkotásról;
május 13-án:Festői fotó-csendéletek. Tillai Ernő MFIAP előadása;
május 20-án:Kiss Imre (Mecseki Fotóklub) kamara kiállításának megnyitója;
május 27-én:Papírkép-pályázat. 1./ köteleden téma. 2./A mediterrán Pécs;
június 3-án: Az Eszéki Fotóklubot bemutatja Miroslav Adam a klub elnöke.
Június 10-én 17 órakor elnökségi ülés, 18,30 órakor: “évadzáró attrakció.”
*
*

XIV. Nemzetközi HMKK-fotótábor, Csíkdánfalva
Nemzetközileg elismert hivatásos fotóművészek készülnek abba az egy hetes fotótáborba, melyben 2008. május 9-16 között a felcsíki régióban található Csíkdánfala község néprajzi és természeti jellegzetességeit kívánják megörökíteni, különös tekintettel a helységben gazdag hagyományokkal rendelkező népi szövésre és fazekasságra. A Hargita Megyei Kulturális Központ szervezte tábor résztvevőihez a már eddig is következetes munkával bizonyító alapgárda – Ádám Gyula, a tábor vezetője, Veres Nándor (Csíkszereda), Bálint Zsigmond (Marosvásárhely), Balázs Ödön, Erdély B. Előd (Székelyudvarhely), Czire Alpár (Székelykeresztúr), Henning János (Sepsiszentgyörgy), Molnár Attila (Tekerőpatak) – mellett csatlakoznak Homoga József (a Salgótarjáni Fotóklub elnöke), Mészáros László (Győrből), Madaras László (Soltról). A rendezvény kiemelt eseménye, hogy a 11 hazai és magyarországi fotós részt vesz a csíksomlyói búcsún, belekapcsolódva a csíkdánfalvai keresztalja zarándokútjába, majd utána szállnak meg a községben. A szakmai feladatok mellett az Erdélyi Fotográfiai Múzeumnak a táborban jelen lévő tagjai további gyakorlati felméréseket végeznek és tapasztalatokat gyűjtenek az elfekvő archív és dokumentumfotók helyi forrásainak feltérképezésében és hasznosításában. Soltról, Csíkdánfalva testvértelepüléséről érkezett fotóművész, Madaras László saját kiállítással érkezik a táborba. A művész a Kecskeméti Fotóklub tagja, akinek nemrégiben zárult a kecskeméti Tiszti klubban rendezett – sorrendben a kilencvenkettedik – kiállítása, mely természetfotóiból mutatott be egy csokrot. A tervek ismeretében a tábor máris gazdagnak ígérkező termését a szervezők, akárcsak eddig, tárlatok, kiadványok formájában sokoldalúan hasznosítják, feldolgozzák.
(Cseke Gábor)
*
*

„Címerem: fény és árnyék” Nagy P. Zoltán fotóalbuma
2008. május 5-én délután 18 órakor a csíkszeredai Megyeháza Galériában ritka művészeti esemény részesei lehetnek mindazok, akik tisztelik és becsülik Csíkszereda újabb kori történetének első számú fotóriporterét, a Hargita, majd a Hargita Népe egykori belső munkatársát, Nagy P. Zoltán (EFIAP HON JIPF) fotóművészt.
A VIII. Hargitai Megyenapok keretében bemutatásra kerül a fotósnak a Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ támogatásával megjelenő, díszes kiállítású, Címerem: fény és árnyék című életműalbuma, benne az életműből kiválogatott százvalahány fekete-fehér és színes, hagyományos technikával készült és digitális fotóval. A könyv művészi megtervezése és kivitelezése a fiatalabb pályatárs, a munkát önzetlenül felvállaló Ádám Gyula fotóművész és grafikus tehetségét dícséri. A magyar, román és angol nyelvű, gazdag életrajzi és kritikai adatolással ellátott fotóalbumot, amely a gyergyószentmiklósi F&F INTERNATIONAL Kiadó és Nyomda műhelyeiben készült, Ferenczes István költő, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője mutatja be, ugyanakkor a gyűjtemény legjellegzetesebb képeiből időszaki kiállítás is nyílik.
*
*

Eladó CHINON M3 fgép, 55/1.7 objektívvel hozzá egy EXAKTA 70-210-es zoom. 35 eFt-ért. Érdeklődni: Győri Vilmos, 06-82-463-564 esti órákban, vagy gyovilko@citromail.hu címen
*
*

Vasutat fényképezők figyelmébe
A Vasúttörténeti Alapítvány meghirdeti a volt szegedi vasúti híd 150 éves évfordulója tiszteletére a
VII. ORSZÁGOS VASUTAS FOTÓPÁLYÁZATOT

A pályázat és fotókiállítás célja: széles körben bemutatkozási lehetőséget adni mindazoknak, akik a fotózással igényesebben örökítik meg a vasutat – példát mutatva, hogy minél többen fényképezzék le a vasúton szerzett élményeiket, benyomásaikat;
átfogó, reprezentatív képet adni vasutunkról a szakmai és kívülálló közönség számára.
Pályázati feltételek:
A beküldhető képek témája a magyar vasút legyen:
– múltbeli, dokumentatív értékű érdekességek a vasútról; archív anyagok;
– vasutunk és vasutasaink élete, munkája, riportképek;
– szakági területek és technikák; gépek világa;
– táj és az ember kapcsolata a vasúttal.
Kategóriák: vasút és a táj – vasút és az ember – vasutasok – a vasút múltja – a vasút formavilága.
A képek kivitele: fekete-fehér és színes papírképek, mennyisége: kötetlen számú egyes képek és sorozatok,
mérete: 18×24 és 30×40 cm között bármilyen variációban.
A képeket elsősorban hagyományos eljárással kell készíteni, mivel a digitális fotópályázatok a páratlan években vannak meghirdetve!
A beküldendő képeket lehetőleg a szerzők saját maguk kasíroztassák, illetve paszpartúrozzák igényeik szerint max. 50×70 cm méretre – többszöri kiállításra alkalmas kivitelre, vagy elfogadják a rendezők ez irányú munkáját.
A pályázaton részt vehet minden civil és vasutas, amatőr és hivatásos fotós, aki a feltételeket elfogadja és teljesíti. Nem lehet viszont olyan képekkel pályázni, melyek már korábbi fotókiállításokon sikerrel szerepeltek.
A pályázatra beküldött képeket a rendező szerv által felkért zsűri bírálja és döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. A pályázatra érkezett képeket a legnagyobb gondossággal kezeljük, de az esetleges postai rongálódásért felelősséget nem vállalunk.
A pályázati anyagok hátoldalán és a kísérőjegyzéken fel kell tüntetni: a kép címét, a szerző nevét és lakáscímét, vasúti szolgálati helyét és telefonszámát.

Beküldési határidő: 2008. május 31.
Cím: Vasúttörténeti Alapítvány, Szeged, Tisza L. krt. 28-30. 6720
vasúti vonalpostán: MÁV ZRt. Területi Képviselet, Szeged
A VI. Országos Vasutas Fotókiállítás megnyitója várhatóan júliusban, az 58. Vasutasnapon lesz Szegeden. A helyszínről, illetve az elért eredményről értesítést küldünk.
Díjazás: a kategóriák első három helyezettje pénzjutalomban, a kiemelkedő
alkotások pedig tárgyjutalomban részesülnek.
Minden elfogadott mű szerzője emléklapot és katalógust kap.
A kiállításra elfogadott képek a Vasúttörténeti Alapítvány tulajdonát képezik és
azokat korlátlanul felhasználhatja további kiállításokon. A zsűri által el nem fogadott képeket a szerzők külön kívánságára visszaküldjük. Amennyiben a beküldő erről nem rendelkezik, úgy képeiket az Alapítvány tulajdonaként másodlagos kiállításokon bemutathatja.
A szerzők nevét a katalógusokon, kiállításokon és a sajtóban közzé tesszük. Az alkotók műveik beküldésével hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendezők képeiket a kiállítással kapcsolatban publikálhassák.
A kiállítás vándoroltatása, további bemutatása igényelhető, de a koordinálás jogát fenntartjuk.
Vasúttörténeti Alapítvány Kuratóriuma, Információ: NAGY JÓZSEF
Tel. 06/18-84, ill. 62/540-708 és 30/4412-652
***************************************

Fotósélet – 2008. május 5.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmi.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,489RajongókTetszik
197KövetőKövetés
690FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles