18.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Eifert János beszámolója: VII. Országos és Nemzetközi Összművészeti találkozó, Veszprém, (2004. május 10.-16.)

A Tánc fesztiválja, ahol fotósok is díjaznak

A Veszprémben, 2004. május 10-16. között megrendezett VII. Országos és nemzetközi Összművészeti Találkozó valóban az összművészetek, történetesen a tánc-, a fotó-, az elektrografika (képzőművészet) és a zene jegyében zajlott. Krámer György művészeti vezető és Vándorfi László, a fesztivál rendezője kifejezetten a progresszív mozdulatszínházak, a kortárs művészetek együttes jelenlétére koncentrált.
Miközben a Színház- és Filmművészeti Egyetem II. éves színészhallgatóinak mozgásbemutatója, a Szegedi Kortárs Balett, a Budapest Táncszínház, a LA Dance Company, a Még 1 Mozdulatszínház, Bozsik Yvette Társulata, a Közép-Európa Táncszínház, a PR-evolution 2, a Baltazár Színház, az Artus külön a fotósok számára “kiírt” főpróbái, illetve előadásai folytak, a 9 meghívott fotóművész – Bege Nóra, Dusa Gábor, Éder Vera, Frank Yvette, Gáspár Gábor, Kari Hakli (Finnország), Kenyeres Csilla, Orosz Péter, Varga Gábor György – “lázasan” fényképezett. A táncfesztivál aznapi előadásairól készült képek az éjszakai laborálás (Áfrány Gábor, Katkó Tamás “hajcsár”) nyomán másnap már a közönség elé, a színház előcsarnokában felállított tablókra kerültek. A fesztivál utolsó napján a Jancsó Miklós filmrendező vezette zsűri (tagjai: Szakály György táncművész, Stefanovits Péter festőművész, Szalay Zoltán fotóművész, Lőrinc Katalin táncművész, szakíró) nemcsak a legjobb táncosnak és produkciónak, hanem a legjobb fotósteljesítménynek járó díjat is odaítélte. Döntésük szerint a fotós fődíjat Kenyeres Csilla kollekciójával, a különdíjat Orosz Péter az Orfeusz-kettősről készített sorozatával érdemelte ki.
A fesztivál érdekessége (különlegessége), hogy a versenyben résztvevő fotósok is jutalmaznak: az általuk legjobban kedvelt (tehát nyilván a fotós próbákon a legszimpatikusabban viselkedő) művész, ebben az évben Juhász Zsolt kapta tőlük a díjat, egy Korniss-fotót.

Eifert János

Győr, 2004. május 27.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles