5 C
Budapest
Tuesday, April 23, 2024

Fotósélet – 2009. május 18.

Az Országos Diák Fotópályázat eredményei
A Fényképezés Alapítvány által 2008/2009-es tanévben meghirdetett, általános és középiskolás diákoknak szóló fotópályázatra 17 fotószakkör kollekciója és 139 egyéni pályázó alkotása érkezett be. A fotók értékelését Németh Tünde az alapítvány képviselője, Dóri Éva, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus képzőművészeti referense és Győri Lajos, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke végezte el.
Minden beküldött kép maximum öt pontot ért, így a szakkörök feladatonként 50 pontot, összesen 150 pontot ; az egyéni pályázók feladatonként 20 pontot, összesen tehát 60 pontot kaphattak.
Az egyes képekre, illetve szakkör esetén a kollekciókra kapott pontszámokat külön táblázatok tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a www.mafosz.hu weblapon. Az index oldal tartalomjegyzékében található az Országos Diák Fotópályázat 2008/2009-es szakköri eredmények, továbbá az Országos Diák Fotópályázat 2008/2009-es egyéni eredmények című Excel táblázat.
A szakköri kategóriában I. díjat nyert a kaposvári Zichy Fotókör, amelyet Dolezsán Ágnes fotóművész tanár vezet. A II. díjat a budapesti Szivárvány Fotóklub nyerte el, melyet Fabó Katalin fotóművész irányít. A III. díjat a Mai Manó(k) Fotókör tagjai érdemelték ki ugyancsak Budapestről. Felkészítő tanáruk Réber Anikó fotóművész. Az egyéni versenyben Szabó László András (Dombóvár) bizonyult a legtehetségesebbnek, akit I. díjjal jutalmaz a zsűri. A II. díjat Reszkető Róbert nyerte el Budapestről. A békéscsabai Martin Wanda végzett a III. helyen. A díjazott szakkörök és egyéni pályázók majd ősszel vehetik át a jutalmakat, az Országos Diák Fotókiállítás megnyitó ünnepségén, amelyre hagyományos módon október első hétvégéjén kerül sor. Azaz október 3-án 10 órakor a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus fotógalériájában (Budapest, I. ker., Corvin tér 8.). Sajnos az eredményhirdetéssel egy időben még nem tudjuk, hogy sikerül-e nyári alkotótábort szervezni a pályázat résztvevőinek, illetve más érdeklődő diákoknak. Ezért kérjük kísérjék figyelemmel – iskolatípustól függetlenül, a 10-24 év közötti, nappali tagozatos diákok a hírlevelet, amelyben elsőként hirdetjük meg a táborokat, legkésőbb május végéig.
*
*

Udvari fotós címeket adományoztak Székesfehérváron
Az 1. Székesfehérvári Fotó Udvar c. országos rendezvényen kiállítók alkotásait nemcsak a közönség, hanem a zsűri is értékelte. A bemutatott képek alapján 2009-ben az I. Udvari Fotós: Oszvald Tamás; a II. Udvari Fotós: Eőri Szabó Zsolt; a III. Udvari Fotós: Palotai Mihály. A Közönségdíjat Szabó Márta kapta. A zsűri tagja voltak: Rideg Ferenc fotóművész (Alba Regia Fotóklub), Dr. Mann Judit (Óbudai Fotóklub) és Szabó Márta, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagja.
A rendezvényről készült riportképek május 20-tól lesznek megtekinthetők a www.mafosz.hu weboldalon.
Az eseményen jelenlevő alkotókat arra kérik a szervezők, hogy a fellépőket ajándékozzák meg néhány fényképpel, amelyet elektronikus úton küldhetnek el a számukra a következő címekre:
Szatzger Cecília és hastáncosai: hondacili@gmail.com
Felicita Táncklub versenytáncosai: skriszti@datatrans.hu
III. Béla Király Történelmi Táncok Iskolája: magister@belarex.hu
*
*

Négy év négy MAFOSZ Szalon összesített eredménye
Amióta számítógépen összesítjük a MAFOSZ Szalonok eredményeit értékes összehasonlító statisztikai adatokkal szolgálhatunk a tagszervezetek számára. A
Az összehasonlíthatóság alapja az, hogy minden évben maximum 25 pontot kaphatott egy-egy alkotás.
Az alkotócsoportok sorrendje a 2006-2009 közötti MAFOSZ Szalonokon elért eredményeik alapján című lista például bemutatja, hogy ezekben az években mely klubok pályáztak és az összes beküldött képre hát pontot kaptak. Mivel többségük maximálisan kihasználta a 18 képből álló kollekció beadhatóságát, így az adatok összehasonlíthatók. A listán a csökkenő pontszámok alapján soroljuk fel a résztvevőket. Ha az évszámot is megtekintjük, akkor megfigyelhető, hogy egy-egy alkotócsoport mikor mutatott emelkedő trendet, s mikor volt a kollekciójuk kevésbé eredményes. Az okokat természetesen nekik kell megkeresni, elemezni, s a tapasztalatokat felhasználni a jövőbeni eredményesség érdekében.
Az alkotócsoportok sorrendje, ha a 2006-2009 közötti MAFOSZ Szalonokon elért eredményeket összeadjuk című listát négy év összesített pontszámai alapján szerkesztettük. Az alacsonyabb pontszámok azonban adódhattak abból is, hogy egyik-másik alkotócsoportnak csak egy, két vagy három éves összpontszámát adhattuk össze és vehettük figyelembe a lista készítésekor. És ha az egyes években nem is adtak be 18 képet, akkor ez még tovább csökkentette az általuk elérhető eredményt. A felsorolás első kétharmadában azonban bizonyosan azok az alkotócsoportok szerepelnek, amelyek minden évben 18 képpel pályáztak.
A 2006-2009 közötti MAFOSZ Szalonokra képet beküldő alkotócsoportok listája abc sorrendben, az elért pontszámok és évszámok feltüntetésével című lista névsorba rendezve mesél a fejlődésről, vagy olykor a visszaesésről.
Az egyéni összesített lista még izgalmasabb. Egyrészt azért, mert látható, milyen sokan érintettek a MAFOSZ Szalon pályázatokon. Másrészt azért, mert az egyéni szereplések is négy év tükrében figyelhetők meg. Két szempontból s rendeztük a listákat. Pontszámok szerint csökkenő sorrendben és abc rendben is (utóbbira egy-két napot várni kell!). A táblázatok szerkesztésében, az adatok összehasonlíthatóságában szakmai segítséget nyújtott Marton József (Vedres Fotókör, Szeged) és Rostás Tibor (Siklósi Fotókör, Pécs).
*
*

Fotográfiai Digitális Tananyag
A Gyulai Bence Márton által írt tananyag megtekinthető: www.akg.hu/fotoalkoto/fdt/fdt1_0.html
Észrevételeket szívesen fogad: oycid@freemail.hu
*
*

Kiállítások, események, meghívók
Május 23-án szombaton Hollókőn a Balassagyarmati Fotókör (elsősorban Ispán Dániel, hollókői programszervező) vendégül látja a Gömöri Fotóklubot. Ezen a napon 14 órakor kerül sor Csóri Miklós kiállításának megnyitójára, ahová mindenkit szeretettel várnak.
*

Bödő Viktória E-MAFOSZ (Székesfehérvár) Két év katona dolog című fotókiállítása 2009. május 18-án 18 órakor nyílik a székesfehérvári Tiszti klubban (Malom u. 2.). Látogatható június 21-ig.
*

Dr. Gyarmathy László (Fotó Doqhy) Szerelmem színház című fotókiállítását Kiss János, a Győri Balett igazgatója nyitja meg a Győri Nemzeti Színház emeleti aulájában, 2009. május 23-án 18.40-kor. A képek június 6-ig tekinthetők meg.
*

Magyarósi Péter E-MAFOSZ (Győri Fotóklub Egyesület) Liliom és Nárcisz című fotókiállítása május 20-án 17 órakor nyílik a győri Marcal étteremben (Győr, Déry T. út 11.). A képek június 5-ig tekinthetők meg.
*
2009. május 15-től június 30-ig tekinthető meg Szolnokon a Kertvárosi Közösségi Házban (Napsugár u. 59.) a Jászkun Fotóklub fiatal fotósainak Indulunk című tárlata.
*
Hollókőn a Pajtakert galériában még megtekinthető Szugyiczki Zsolt (Balassagyarmati Fotókör) kiállítása Erdélyországban készült címmel. Május 23-án 14 órakor már Csóri Miklós (az ifjabbik) kiállítása nyílik ugyanott.
Steppán Szabolcs Egy gondolat és egy kép című fotókiállítása 2009. június 3-án 16.30-kor nyílik Veszprémben, az Exclusive Tours irodájában (Kossuth u. 6.).
*
2009. május 11-től tekinthető meg a csikszeredai Jótevő-Prince Komplexumban Incze Domokos E-AAFR, E-MAFOSZ Csikországi tájak című fotókiállítása.
*
2009. május 14-től látogatható a Marosvásárhelyi Fotóklub Várgalériájában Hlavathy Károly sepsiszentgyörgyi fotóművész Székelyföldet bemutató, A sziget című kiállítása.
*

A Bakony Fotóklub hírei
2009. május 18-án 18 órakor nyílik Mátyus Károly fotóművész (Bakony Fotóklub) Emberközelben című tárlata a veszprémi HEMO-ban (Zalka Máté tér 1.). Látogatható június 21-ig, hétfőtől szombatig 10-18 óráig, vasárnap 14-től 18 óráig. Az alkotó munkásságát Veszeli Lajos festőművész méltatja.
*
Hajmáskéren, a Művelődési Házban nyílt kiállítás Egyiptomi arcok, emberek címmel Láng Tibor egyiptomi útján készült fotóiból.
*
A Bakony Fotóklubhoz Passauból érkeztek viszontlátogatásra az ottani fotóklub tagjai és igényes kiállítással mutatkoztak be a veszprémi Gizella Napok Művészeti Fesztiválon. Másnap a veszprémiekkel közös fotótúrán vettek részt a Balaton felvidéken. Út közben, Balatonfüreden megtekintették Börzsöny László kiállítását. A Bakony Fotóklub tovább folytatja kapcsolatépítését más klubokkal. A passaui látogatás után egy héttel a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület küldöttségét fogadták .Előbb bemutatták a nógrádiak kollekcióját a klub galériájában, majd megtekintették Mátyus Károly Emberközelben c. tárlatát. A két napos program során közös fotótúrán keresték fel Veszprém és a megye vonzó tájait.
*

Magyar sikerek külföldön
Az ” Ecological Truth 2009” (Szerbia) nemzetközi fotópályázaton Molnár Ferenc EFIAP kettő képét fogadták el kiállításra, melyekből az egyik alkotását PSA ezüst medállal díjaztak.
*
A 8th Suncoast Virtual Salon of Photography 2009 Palm Harbor – Florida U.S.A. kiállításon Juhász Miklós EFIAP/S és Koós László AFIAP 4-4 képét fogadták el. Koós László ” Interest” című képét a zsűri Honorable Mention – al jutalmazta.
*
*

Jászkun Fotóklub programja
Az ANKK Kodály termében csütörtökönként 17 órától minden érdeklődőt is szívesen látunk a klub foglalkozásain.
1.) Május 14. (csütörtök) 17 órától
Aktuális kérdések megbeszélése:
– Megyei Fotópályázat kiírása
– Előzetes jelentkezés a PÜFOTÁRA (május 29-június1. Tiszaalpár, előzetes tájékoztató elküldve)
– További programpontosítások
– Javaslatokat várunk a Város Napi fotós eseményekre
– Egyebek
2.) Május 15. (péntek) 16 órakor a Kertvárosi Közösségi Házban
A Fotóklub fiatal fotósainak „Indulunk” című kiállítás megnyitása (Meghívó készült)
3.) Május 21. (csütörtök) 17 órától
Beszámoló és vetítés a Gyöngyösi Digiráma Fesztiválról ( 4 klubtag vett részt, Csidér Bálint két alkotását levetítették)
4.) Május 28. (csütörtök) 17 órától
Kiállításbontás az ANKK-ban és a PÜFOTA-val kapcsolatos megbeszélés
5.) Május 29-június 1-ig PÜFOTA Tiszaalpáron
6-7-8.) Június 4. (csütörtök), 11. (csütörtök), 18. (csütörtök) 17 órától
A nyári kiállítások, a Város Napi és a megyei fotópályázat programok előkészítése.
9.) Június 25. (csütörtök) 16 órától (Kihelyezett program)
Szolnok, Mirtusz u. 2. (6/Y busz)
Az első félév kiértékelése és névnap
10.) Július 2. (csütörtök) 17 órától
Kiállítás rendezés az ANKK-ban
11.) Július 3. (péntek) 17 órakor
Fotókiállítás megnyitó az ANKK-ban (Meghívó készül)
12.) Július 4-11. Fotóművészeti Nyári Egyetem Bonyhádon
(Július 9-én csütörtökön nem tartunk foglalkozást az ANKK-ban.)
13.) Július 16. (csütörtök) 17 órától
Város Napi Fotós programok véglegesítése
14.) Július 23. (csütörtök) 17 órától
Kiállításbontás az ANKK-ban
15.) Július 30. (csütörtök) 17 órától
Kiállításrendezés az ANKK-ban
16.) Július 31. (péntek) 17 órakor
Fotókiállítás megnyitó az ANKK-ban (Meghívó készül)
Augusztus hónapban is csütörtökönként tartunk foglalkozásokat az ANKK-ban:
Ezek témája a Szolnok Városi Napi és a Magyar Fotográfia Napi rendezvények előkészítése, pontosítása. Augusztus 27-én (csütörtökön) bontjuk az ANKK-ban a fotókiállítást. Augusztus 20-án az ünnep miatt nem tartunk összejövetelt.
● További fotókiállítási lehetőségek az ANKK-ban
– október 2-22. (Bielsko-Bialai?)
– novemberben (Szolnokot bemutató, a Népművelők országos vándorgyűlésére)
– december 4-től (Megyei Fotópályázati Kiállítás)
● A Klub „Vizes” fotókiállítását kijuttatjuk Bielsko Bialába, a további információkra várunk.
● A MAFOSZ Szalonon 64 tagszervezet közül 16. helyen végeztünk 49 ponttal. Kiállításra elfogadták Riesmayer József 2 és Hidvégi Péter 1 fotóját.
● Nagy László „50 év fotói” című kiállítása a zagyvarékasi művelődési házban május 28-ig tekinthető meg.
*
*

Rajz- és fotópályázat

óvodás gyermekek, valamint általános és középiskolás tanulók számára
A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium meghirdeti immár hagyományos rajz-, és fotópályázatát a 2009. szeptember 16-22. között megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap alkalmából.
A pályázat ez évi mottója: „Szokásaid változzanak, ne az éghajlat!”
Pályázati kategóriák:
1. Rajzpályázat:
óvodás kategória
kisiskolás kategória (1-4. osztály)
felső tagozatos kategória (5-8. osztály)

2. Fotópályázat:
felső tagozatos kategória (5-8. osztály)
középiskolás kategória (9-12. osztály)

A pályaművek témái:
Az éghajlatváltozást már közvetlenül érzékeljük: olvadnak a sarki jégsapkák, emelkedik a tengerek vízszintje, forróbbak a nyarak és gyakoribbá váltak a szélsőséges viharok, pusztító árvizek. A klímaváltozás egyre súlyosabb károkat okoz, hatása zavarja természetes környezetünk működését, egyre több növény- és állatfajt fenyeget a kihalás veszélye.
Az éghajlatváltozás mindenki problémája, és mindenki részese a megoldásnak. Az éghajlatváltozás elleni harc megnyeréséhez a társadalom egészének és minden egyes tagjának hozzá kell járulnia. A mindennapi életünkben tett apró változások is segítik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését anélkül, hogy az befolyásolná az életminőségünket. Otthonaink fűtése és energiafelhasználása, közlekedési eszközeink megválasztása, vásárlási és táplálkozási szokásaink a változtatás fő területei, ahol pozitív lépéseket tehetünk.
Te hogyan látod ezt?

A pályaművek elkészítése:
A rajzpályázatra A/3 vagy A/4 méretű, fekvő vagy álló rajzlapokon, vagy egyéb, nem törékeny anyagon megvalósított művek nevezhetők. Az elkészítés technikája szabadon választott (pl.: vízfesték, tempera, olajfesték, filctoll, tollrajz, zsírkréta, pasztell, montázs, batikolás, kollázs, vegyes technika stb.). A rajzpályázatra egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással pályázhat. A beküldött anyagot nem szükséges képkerettel ellátni.

A fotópályázatra maximum 3 darab papíralapú, pályázati anyagot várunk. A pályaműveket minimum 13×18 cm-es méretben kell elkészíteni. Fekete-fehér és színes papírképek egyaránt beküldhetők. Hagyományos, ezüstalapú fényképek és digitális fotók, nyomatok egyaránt szerepelhetnek a pályaművek között. A fotókat semmilyen hordozó anyagra nem szükséges felragasztani.
Pályaműként csak olyan alkotás küldhető be, amely más pályázaton még nem vett részt. Kérjük, hogy a rajzok és fényképek hátulján jól olvashatóan tüntessék fel az alkotás címét, a pályázó nevét, pontos postai címét, telefonszámát (illetve a szülő, gondviselő, vagy felkészítő pedagógus telefonszámát), osztályát, születési adatait (év, hónap, nap), az iskola/óvoda nevét és címét, valamint a felkészítő pedagógus nevét, e-mail címét.
A nyerteseket telefonon és e-mailben értesítjük.

Pályázat benyújtása:
A pályázati anyagokat az alábbi címre kérjük postázni:

Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, „Európai Mobilitási Hét” rajz- és fotópályázat

1440 Budapest Pf. 1.

A pályázatok postára adási határideje: 2009. július 15., éjfél.
A határidő lejárta után elküldött pályázatokat a zsűri nem veszi figyelembe.
Az alkotásokat korosztályonként értékeljük és jutalmazunk. A fődíjakon túl, a Bíráló Bizottság döntése alapján értékes különdíjak is gazdára találnak. A Bíráló Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a pályaművek értékelésekor egyes korosztályokat és kategóriákat összevonhat, illetve más díjazási módokat állapíthat meg. A legügyesebb diákokat a pályázatot kiíró minisztériumok 2010. nyarán környezetvédelmi alkotó-táborba hívják meg.
A legjobb alkotásokból a pályázat kiírói kiállítást rendeznek. A pályázat postázásával a pályázó törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy a pályamű kiállításra kerüljön, illetve a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium non-profit kiadványában megjelenjen az alkotó nevének és életkorának feltüntetésével.
A díjátadó ünnepségre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2009. szeptember 16-22.) kerül sor. A rendezvény pontos időpontjáról és helyszínéről a díjazott alkotókat, illetve oktatási intézményüket tájékoztatjuk. Az ünnepségre vidékről meghívott gyerekek és egy felnőtt kísérőjük útiköltségét (vonat- illetve autóbuszjegyét) a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium megtéríti.
A beküldött műveket nem küldjük vissza. A pályaművek 2009. október 30-ig átvehetők a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumban (Budapest V. kerület, Akadémia u. 3.)
További információk: A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium részletes felvilágosítást nyújt a 06-1-471-8319-es telefonszámon vagy a meszaros.imre@khem.gov.hu e-mail címen.

Fotósélet – 2009. május 18.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Előző cikk
Következő cikk
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
686FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles