10.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Fotósélet – 2009. június 2.

Mint a mesében című fotópályázat eredménye
A Benedek Elek emlékére meghirdetett fotópályázatra 73 alkotó 502 fotóművészeti alkotást küldött be. Ebből a zsűri – Dolezsán Ágnes fotóművész (Zichy Fotókör, Kaposvár), Szabó Márta (Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Székesfehérvár) és Győri Lajos (Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, Budapest) 48 szerzőtől 80 fotót javasolt kiállításra. A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus díját Báthori Zsigmond (Marosvásárhely) kapta Életszelet című alkotásáért; a Magyar Fotóművészek Világszövetsége díját Fenesi Bianka (Győr) nyerte el Hamupipőke című alkotásával; a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége díját Lőkös Zoltán AFIAP, E-MAFOSZ/g (Budapest) fotóművésznek ítélték oda, Domb 34című alkotásáért; a Fotóügynökség Kft. díját dr. Mann Judit (Budapest) nyerte el a Dudás akar lenni című alkotásával; a Fényképezés Alapítvány díjával jutalmazták a békéscsabai Martin Wandát A hídon című alkotásáért; továbbá Tarcsa Balázst (Budapest) Sámán 1. című alkotásáért. A kiállításon szereplő képek jegyzéke megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon június 3-tól. A tárlat első bemutatója és díjátadó ünnepsége 2009. július 10-én 14 órakor lesz a Tolna megyei Kalaznó Művelődési Házában. A budapesti és a tervezett erdélyi bemutató időpontját később közöljük a hírlevélben.
*
*

Kiállítások, események, meghívók
2009. május 28.-án Ajkán a Városi Művelődési Központban az Ajkai Bornapok nyitó napján mutatták be a Bakony Fotóklub Szőlő és bor című tárlatát. A Veszprém megye történelmi borvidékei alcímet viselő kiállítás anyagát a klub tagjai két év alatt készítették, bejárva a megye történelmi borvidékeit. A fotók június 12-ig tekinthetők meg. Ugyancsak Ajkán, a Bányász Közösségi Házban május 25.-én nyílt meg Láng Tibor Passaui képek című tárlata, amely három hétig látogatható.
A Bakony Fotóklub Veszprém megye Közművelődési Intézetével kötött együttműködési szerződése alapján – a megyei önkormányzat támogatásával – készítette el az Ezeréves Veszprém megye című kollekcióját. Első bemutatója Sóly volt, ahol négy megye Zala, Fejér, Pest és Veszprém önkormányzati képviselői találkoztak.
*
Kiss Sándor Portré – lesen… és című fotókiállítása megtekinthető: 2009 június 18-tól szeptember 2-ig naponta 9 – 19 óráig, a Rózsa Művelődési Házban (1181 Budapest Városház u.1-3.). Megnyitó 2009. június 18-án, csütörtökön 17.00 órakor.
*

Gergely József (Pannónia Fotóklub) FEHÉR MADÁR FEHÉR ÁRNYÉKA című fotókiállítása a Környezetvédelmi Világnap (június 5.) alkalmából nyílik Magyarkanizsán a CNESA szervezésében az új Dobó Tihamér képtárban (Művészetek Háza). A kiállítást június 5-én 19 órakor Szabados Klára biológus nyitja meg.
*
Június 7-én, vasárnap 15.00 órakor nyílik a XV. Aktfotó kiállítás a szentesi Galériában (Kossuth tér 5.)
A kiállítás megnyitója előtt lehetőség lesz megnézni a Galéria melletti Fridrich János Fényirdáját is (Napfény műterem, fotómúzeum). És ugyanezen a napon 16.00 órakor Művelődési és Ifjúsági Házban (Tóth József u. 10-14.) nyílik meg az Aradi Fotó Klub kiállítása.
*

Hegedűs Nóra és Ádám Gyula A moldvai csángók című fotókiállítása 2009. június 5-én 18 órakor nyílik Keszthelyen, a Balaton Színházban. Látogatható június 25-ig.
*
Az Egri Kulturális és Művészeti Központ Bartakovics Béla Közösségi Ház Kísérleti Fotógalériája mutatja be Tóth Zsuzsanna (Hatvan) Álomhatár című fotókiállítását. A tárlatot Molnár István Géza aranydiplomás fotóművész nyitja meg 2009. június 5-én 17 órakor. A fotók július 23-ig tekinthetők meg Egerben, a Knézich u. 8-ban.
*
Glück György Szempontom című fotókiállítása 2009. június 24-én 18 órakor nyílik Budapesten, az Újlipótvárosi Klub-galériában (1136 Bp., Tátra u. 20.b.). Látogatható augusztus 7-ig, hétköznap 14-20 óra között.
*

Meghívó
A Digitálisan Fotózók Klubja tisztelettel meghívja Önt és ismerőseit Jászberénybe 2009. június 20-án szombaton Fotózz velünk! – fotóklubok találkozójára. Program: 9.00-10.00 óra Vendégvárás (DMK Ifjúsági Ház, Jászberény, Bercsényi u. 1/A); 10.00-12.00 óra a. lehetőség: Műemlékfotózás (városközpont); b. lehetőség: Természetfotózás (Vasas Horgásztó); 12.00-14.00 óra Zsíroskenyér parti (Vasas SHE horgásztanya); 14.00-kb.17.00 óra Képbírálat, projektoros vetítés, beszélgetés (DMK Ifjúsági Ház). Szeretettel várjuk az érdeklődőket! Jelentkezés június 12-ig: Bíró János 57/411-823, 20/327-6422, birjan@pr.hu
*
*

Fotóbörze megváltozott időpontban
A Ferencvárosi Művelődési Központban (Bp., IX. ker., Haller u. 27.) a korábban meghirdetett időpontot törölve, június 14-re tették át a következő fotóbörze idejét, az EU-s választásokra való tekintettel. Asztalok igényelhetők a 216-1300, 476-3410, 476-3414-es telefonszámokon, vagy az info@ferencvarosimuvkp.hu email címen.
*
*

Külföldön elért magyar sikerek és eredmények

Kerekes István EFIAP (Mosonmagyaróvár) a Szerbiában megrendezett Ecological Thruth 2009 -en szabad kategóriában 3 fotóval jutott be a kiállításra; a Ripollet Image 2009 – 1. Biennal Intern. Fotografica Digital – Spanyolország, szabad kategóriájában két fotóját állítják ki, melyből az „Egyedül” című munkája ISF Diplom-ban részesült. A 3. Photo Salon of Valjevo “Life 2009” – Szerbia, szabad kategóriában egy fotóját fogadták el. Az Olaszországban megrendezett 3° Concours Photographique International “Trophée Ville Monte Sant’Angelo” – 2009 -en természetfotóban egy-, nyílt kategóriában három fotója lesz kiállítva.
*
A 2th Virtual Imaging International Exhibition Foto Club Quilmes Argentina – 2009 című pályázat magyar eredményei: Színes kategóriában Danis János 1, Ihász Zoltán 2, Juhász Miklós EFIAP/s 2, Lőkös Zoltán AFIAP 1, Molnár Ferenc EFIAP 1, Papp Elek AFIAP 2, Szakács Ildikó 2 elfogadott alkotás. Kreatív kategóriában: Lőkös Zoltán AFIAP egy alkotással jutott be. Természetfotó kategóriában Danis János 1, Győri István 1, Ihász Zoltán 1, Kerekes István EFIAP 2, Szakács Ildikó 1 képpel szerepel. Utazás kategóriában Papp Elek AFIAP 3, Kerekes István EFIAP 4, Danis János 1, Törköly József egy fotóját fogadták el. Papp Elek Ribbon PSA, Kerekes István Ribbon FCQ díjat nyert.
*
*

XVI. Egri Országos Fotóművészeti Alkotótábor – 2009. július 23-28.

Részvételi díj: 29.000 Ft
(6 éjszakai szállás /kollégium / reggeli és vacsora részvétel a szakmai programokon)
Akik nem kérnek ellátást azok részére a részvétel 1000Ft/nap
16 éves kortól várjuk a jelentkezőket.
A tábort kreatív, szabad alkotói témában hirdetjük meg.
Nem szigorúan kötött tematika szerint dolgoznak a résztvevők, hanem a fő hangsúly az egyéni elgondolások, kísérletek megvalósítására irányul.
Az egyéni alkotótevékenység mellett, igény szerint csoportos bemutató foglalkozásokat is tervezünk. Esténként előadásokat, képelemzéseket, képbírálatokat tartunk.

Programelemek:szakmai előadások, fotókiállítások, képbemutatók, labor és műterem gyakorlat

Kiegészítő program: Fotókirándulások Észak-magyarországon

További információ kérhető: bimbo.zoltan@gmail.com Telefon: 20-331-6666
*
*

3rd Croatian International Digital Photo Salon – OSIJEK 2009.
Az Osijek-i Fotóklub meghirdette a harmadik nemzetközi digitális fotópályázatát, melynek felhívása, nevezési lapja megtalálható a www.mafosz.hu weblapon, vagy a klub honlapján: http://www.fotoklubosijek.hr
*
*

III. Országos Vasutas Digitális Fotópályázat
Beküldési határidő: 2009. augusztus 31.
A pályázat nyílt, bárki részt vehet rajta, de csak vasúti tájú fotókkal.
Részletes kiírás: www.vasutasmuvhazgyor.hu
További információk: vasutasmh@t-online.hu
*
*

Téli sportok, kaland túra és extrém sportok fotópályázata
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége együttműködve a Hungexpo Zrt.-vel nyilvános fotópályázatot hirdet a téli sportok, a téli évszak örömeinek bemutatására, továbbá évszaktól függetlenül a kalandtúrák és extrém sportok élményeinek megörökítésére, képi ábrázolására.
A MAFOSZ arra kéri az alkotókat, hogy a fotópályázat címét értelmezzék sokoldalúan, szabadon és kreatívan. Minden olyan alkotásnak örülnek a rendezők, amely a fotóművészet kifejezőeszközeivel ábrázolja a téli évszakra jellemző szabadidős tevékenységeket, a téli sportokat és sportolókat, a vonzó havas tájakat, a téli közlekedést, a téli életformát, illetve a kalandtúrák és extrém sportok izgalmát, különleges dinamikáját, évszaktól függetlenül. Vagyis mindazt, ami kapcsolódhat a Hungexpo Zrt. Hó-Show nemzetközi kiállításához és vásárához, amelyet 2009. november 6-8. között rendez meg a Kőbányai Vásárvárosban.
A fotópályázaton bárki részt vehet, életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. Egy szerző maximum 10 db egyedi papírképet küldhet be. Aki sorozattal pályázik, a nevezési lap minden sorába a sorozat egy felvételének címét írhatja be, de így elfogadja azt is, hogy a zsűri az egyes képeket bírálja el és szabadon választ azok közül. A papírképek mérete 21×30 cm (+- öt milliméter megengedett eltéréssel). Elkészítésük technikája és technológiája nincs korlátozva, mint ahogyan az alkotói szabadság sem. A fotók hátoldalán – a nevezési lappal egyezőn – szerepeljen a szerző neve, a kép sorszáma és a kép címe.
A kiállítás rendezője gondosan bánik a beérkező pályaművekkel, de a szállítás közben keletkező károkért nem tud felelősséget vállalni. Mivel a képekből rendezett kiállítások őrzése, felügyelete csak részben biztosított, ezért az onnan jogtalanul eltulajdonított képekért sem tudunk anyagi kártérítést fizetni, de a megismételt nagyítás költségét méltányosságból fedezzük.
Díjazás: a zsűri javaslata alapján öt pályázó oklevelet és egy-egy 4000 Ft értékű, fotóművészeti albumot kap ajándékba.
Beküldési, beadási cím: MAFOSZ, 1011 Budapest, Corvin tér 8.
Nevezési lap letölthető: www.mafosz.hu
Információ kérhető: gyoril@mmikl.hu
Pályázati naptár

Beérkezési határidő: 2009. szeptember 15.
Zsűrizés: 2009. szeptember 25-ig;
Értesítés az eredményről kizárólag e-mailben, a Fotósélet hírlevélben és a www.mmi.hu weblapon: 2009. szeptember 30-ig
Az első kiállítás helye és időpontja: Hungexpo (Kőbányai Vásárváros), 2009. november 6-8.
A ki nem állított képek a zsűrizés után – előzetes időpont egyeztetéssel bármikor elvihetők
A kiállításon szereplő képek visszaadásának várható ideje: 2010. július 30-ig.
*
*

31. „ÉLETÜNK” Országos Fotópályázat
A nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központ és a Kanizsa Fotóklub meghirdeti a 31. „ÉLETÜNK” Országos Fotópályázatot
Pályázati feltételek:
1. A kiállítás célja hazánk életének a fotóművészet eszközeivel történő bemutatása.
2. Beküldhető 5 db fekete-fehér vagy színes fénykép, mely három évnél nem régiebbi.
3. A képek hosszabbik oldala min. 24 cm, max. 40 cm lehet. A 30x40cm-nél kisebb fotókat egy 30×40 cm-es hordozó kartonra kell felerősíteni.
4. A képek és a hordozó kartonok hátoldalán feltüntetendő adatok:
a) a nevezési lappal megegyező sorszám, képcím;
b) a szerző adatai.
5. A képeket a következő címre kell beküldeni:
Hevesi Sándor Művelődési Központ, 8800 Nagykanizsa, Széchenyi tér 5-9.
6. A képek elfogadásáról és díjazásáról a MAFOSZ és a HSMK képviselőiből álló zsűri dönt.
7. A kiállítás a Kanizsa Nemzetközi Jazzfesztivál keretében kerül megrendezésre, ezért a legjobb jazz témájú fotót külön díjazzuk. Beküldési határidő: 2009. szeptember 15. Díjazás: 1. pályázati díj: 35.000 Ft, 2. pályázati díj: 30.000 Ft és különdíjak. A nevezési lap letölthető a www.kanizsaikultura.hu honlapról.
*
*

6. Nemzetközi Fotópályázat – Budapest 2009

Rendező: Budapesti Szolgáltató- és Kézművesipari Szakképző Iskola (1082. Budapest, Práter utca 31.)

Időpont: 2009. november 13.-tól – december 3.-ig

Helyszín: Magyar Kultúra Alapítvány Székháza, 1013 Budapest, Szentháromság tér 6.

Kategóriák: I. kategória -16 éves korig

II. kategória -16-22 éves korig
III. kategória: -22 éves kor felett
Amennyiben a kategória megjelölése nem történik meg, a Pályázó, automatikusan a „Felnőtt kategóriába” kerül besorolásra.

Témakör: Kötetlen. A Pályázók bármilyen témakörben benyújthatják munkájukat.

A benyújtható Pályaművek (képek) száma, és azok mérete. A benyújtás formai követelményei:
Egy pályázó maximum 4 db fekete-fehér, vagy színes képet adhat be, az alábbi méretekben
-15 x 21 cm.
-18 x 24 cm. Illetve a hosszabbik oldal kizárólag 24 cm lehet.
A felvételek hagyományos, vagy digitális technikával egyaránt készülhetnek.
Azonban a végső képet csak fényérzékeny fotópapíron fogadják el a rendezők.
A kiírástól eltérő méretű és technikájú képeket a rendezők nem fogadják el, s nem is küldik vissza.
A nevezési lappal egyezően a képek hátulján fel kell tüntetni a szerző nevét, lakcímét, a kép címét, sorszámát és kategóriáját.
A képeket: – paszpartu nélkül, a kitöltött „Nevezési lappal” együtt kell leadni. A pályázati felhívás és a nevezési lap letölthető: www.kezmuves-prateru.sulinet.hu
-nevezési díj nincs

Határidők:
-a Pályamunkák (képek) benyújtása: 2009. október 9.
-zsűrizés: 2009. október 16.-ig
-A pályázok kiértesítése: 2009. november 7.-ig
-a kiállítás megnyitása: 2009. november 13., 11 órakor
-kiállítás utolsó napja: 2009 december 3.
-A Pályamunkák (képek) visszaküldése: 2010. február 15.

Díjazás:
Kategóriánként 3 díjat és egy különdíjat osztunk ki. A díjak összértéke 500 000 HUF
(12 díj) , ami tárgyjutalom formájában kerül átadásra.

A kiállításon díjat nyert képek
A Kiállításon díjat nyert képek a Rendező tulajdonába kerülnek.

Egyebek:
A beküldött anyagot a Rendező a legnagyobb gondossággal kezeli,de
-az esetleges sérülésekért,
-hiányosságokért felelősséget nem vállal
– a kiállított és a díjazott képek jegyzéke megtekinthető a www.kezmuves-prateru.sulinet.hu oldalon 2009. október 22-től
-a kiállítás anyagából készült katalógust a szerzők a megnyitón átvehetik. Amennyiben nem tud részt venni a megnyitón, a beküldött képekhez csatolt válaszborítékban küldjük pályamunkáit és egy katalógust.
-a Kiállítás megfelelő propagálása céljából, a beküldött Pályamunkákat (képeket) a Rendező szabadon, -szerző jog érvényesítése- nélkül felhasználhatja (CD, sajtó, TV stb.)
-a Pályázók a Pályamunka (kép) beadásával, tudomásul veszik a pályázati feltételeket.

A pályamunkák (képek) beadása:

-levelezési cím:phototend@freemail.hu

-cím: Budapesti Szolgáltató-és Kézművesipari Szakképző Iskola (1082. Budapest, Práter utca 31. HUNGARY)
A képeket sérülést kizáró csomagolásban, ajánlott küldeményként szíveskedjenek feladni. Személyesen is leadhatók a fenti címen (az iskola titkárságán).

A beérkezés végső határideje: 2009. október 9.

A pályamunkák visszaküldése:
A pályázók képeiket személyesen átvehetik az iskolában ( 1082 Budapest, Práter utca 31.).
Ellenkező esetben a magyarországi szerzők képeit a rendezők csak abban az esetben küldik vissza, ha felbélyegzett,megcímzett válaszborítékot mellékelnek pályamunkáikhoz, mivel a szerzők képeit nem áll módunkban tárolni.
**************

Fotósélet – 2009. június 2.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles