4.7 C
Budapest
Thursday, April 25, 2024

Fotósélet – 2009. június 8.

Diák fotós alkotótábor (10-17 éves diákok részére)

Jelentkezési lap letölthető június 10-től a www.mafosz.hu webhelyről
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus együttműködve Kalaznó Önkormányzatával, a Fényképezés Alapítvánnyal, a Magyar Fotóművészek Világszövetségével és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségével 2009. nyarán is megrendezi Országos Diák Fotós Alkotótáborát.

Közös cél: A fényképezés iránt érdeklődést mutató 10 és 17 év közötti fiatalok sikerorientált fotóoktatása. A jelentkezőket felkészítjük egy hét alatt egy közös fotókiállításra. A tábor után is folyamatosan tájékoztatjuk őket a lehetőségekről, fotópályázatokról. Így bevonjuk őket a fotókulturális közéletbe alkotóként és nézőként egyaránt.

Helyszín: Kalaznó (Tolna megye) további információk: http://kalazno.atw.hu
Kalaznó község a Donát patak völgyében Tolna megye mértani közepén található 200 lelkes település, nem messze Dombóvártól, Szekszárdtól és Tamásitól. A legközelebbi településtől, Hőgyésztől 6 kilométerre terül el, a napi közlekedési lehetőséget autóbuszjárat biztosítja, naponta 6 alkalommal. A község zsáktelepülés. Kiváló nagyvadas terület, a vadászat virágzik és a halgazdálkodás is jelentősnek mondható. A vadállomány számottevő, szarvas, őz, vaddisznó, valamint apróvad található a községet körbevevő erdőterületen. A község külterületén két magántulajdonban lévő tó terül el, melyek ennek ellenére bejárhatóak. A község infrastruktúrája – a szennyvíz kivételével – teljes, ez és az eredetiben megmaradt népi építési mód, valamint a civilizációs ártalmaktól mentes, csendes nyugodt környezet kiváló alkalmat biztosít a falusi turizmus számára. A környék kitűnően alkalmas kirándulásra, túrázásra.

Résztvevők köre: 10-17 év közötti, nappali tagozatos diákok – iskolatípustól függetlenül, akik érdeklődnek a fotókultúra, a fotóművészet iránt (az életkori határok nem annyira szigorúak…)

Időpont: 2009 augusztus 3-tól 9-ig

Szálláshely: 2-3 személyes sátrakban (a Művelődési Ház udvarán). Hálózsákról, derékaljról esetleg sátorról egyénileg kell gondoskodni. De sátrat az alapítvány is tud biztosítani.
Tisztálkodási lehetőség: A Művelődési Házban és két vendégházban
A szakmai programok helyszíne: Művelődési Ház

Étkezés: naponta háromszor a szemközti vendéglátóhely különtermében: 9.00, 13.00, 18.00 és bármikor, ha éhes maradtál… (Utóbbi esetben a menü szerényebb, mint a fő étkezések idején: kenyér, szalonna, zsír, hagyma, lekvár).

Utazás: egyénileg, saját költségen gépkocsival vagy autóbusszal (távolsági autóbusszal Hőgyészig, onnan, helyi járattal Kalaznóig) továbbá vonattal (Szakály-Hőgyész állomásig). Útvonal és utazás tervezés: www.menetrend.hu
A 2009. augusztus 3-án 6.58-kor Budapest, Déli pályaudvarról induló vonathoz, amely 9.21 perckor érkezik Szakály-Hőgyész állomásra több gépkocsival kimegyünk. És a visszautazás időpontjában is segítünk eljutni az autóbuszhoz vagy vonathoz.

Internet kapcsolat: Kalaznó könyvtárából lehet internetezni. Akinek mobil internetje van, számítson rá, hogy a falu nem minden pontján van megfelelő térerő.

Telefon: a kalaznói nyilvános telefonfülke kártyával működik.

Részvételi díj: 26.000 Ft/fő

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Civil Alapprogram, Oktatási és Kulturális Minisztérium,

Az alkotótábor tervezett programja
2009. augusztus 3. 15.00 óráig: megérkezés, regisztráció
15.30 tábornyitó, a szülők és a diákok közös rendezvénye
19.00-től Hidvégi Péter előadása Fotóesztétika, képszerkesztés, képelemzés
20.00 a 2008-as diáktábor bemutatója
2009. augusztus 4. 9.00-12.00 az alkotócsoportok fotósétája, felvételi gyakorlatok,
Közös csoportkép
14.00-18.00 Fotóséta a kalaznói horgásztónál
19.00-től az első felvételek letöltése, vetítése, elemzése
20.00 Dr. Holló Zsuzsanna: Az állat fényképezés titkai
2009. augusztus 5. 9-18-ig Fotótúra autóbusszal Lengyel – Annafürdő Vadasparkba
20.00 Esti előadás: A fotográfia sajátos kifejezőeszközei
2009. augusztus 6. 9-12.00 A felvételek válogatása, képbírálat
Kirándulás a tolnai dombok között
14-18.00-ig: A felvételek válogatása, képbírálat
Fekete-fehér labor gyakorlat – fotogramok készítése
20.00 Esti előadás: Hogyan készüljünk fel a fotópályázatokra?
2009. augusztus 7. 9-18-ig Fényképezzünk konzerves dobozzal.
Camera-obscura készítés, használat.
20.00-tól Esti előadás: : Szabó Márta: látogatás virtuális fotógalériákba.
Képelemzés, képolvasás.
2009. augusztus 8. 9-12-ig: Felkészülés a táborzáró vetítésre;
az utolsó képek nyomtatása.
14-18.00-ig Vetített képek kollektív zsűrizése, értékelés,
az ajándék kiadványok szétosztása, emléklapok átadása
20.00-tól A táborozók társasági életéről készült diaporáma bemutatója
2009. augusztus 9. 9-11.00-ig Táborzárás
13.00-ig Elutazás
*
*
*

V. Nemzetközi Ifjúsági Fotós Alkotótábor (18-24 év közötti diákok részére)
Programját és a részvételi feltételeket egy hét múlva hozzuk nyilvánosságra. A tábor időpontja 2009. augusztus 9-16. Helyszín: Kalaznó.
*
*

A Csongrád megyei fotópályázat eredménye
A nyolcadik alkalommal meghirdetett fotópályázatra 49 fotós 415 fényképpel jelentkezett, amelyből 119 alkotás kerül kiállításra 35 alkotótól. A zsűri tagjai voltak: Szabó Márta, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagja, Viczay Lajos AFIAP, E-MAFOSZ/g fotóművész, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének és Győri Lajos a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke.
A kiállításon szerepelnek majd Bartók Andrásné E-MAFIOSZ (Leányfalu), Básthy Gábor (Szeged), Bernáth Tamás (Szeged), Besztercei Ferenc E-MAFOSZ/s (Budapest), Dr. Gyeviki János (Szeged), Dr. Tóth-Piusz István (Budapest), Farkas Attila (Makó), Farkas Zsolt (Szeged), Fenyvesi Anna (Szeged), Filep László (Szeged), Gyenes Kálmán AFIAP (Szeged), Hegedűs Zoltán (Szeged), Kiszely Nikoletta (Szeged), Kopniczky Margarita (Szeged), Kovács Gyula A. (Szeged), Kovács Norbert (Szeged), Lakatos Lilla (Szeged), Lucz Ferenc (Szegvár), Marton Ferenc (Mindszent), Mezei Katalin (Budapest), Mikola Zoltán (Mártély), Molnár Bence (Hódmezővásárhely), Nervetti Károly E-MAFOSZ/g (Székesfehérvár), Pál Richárd (Szeged), Pap Ágota (Kistelek), Roboz István (Deszk), Svihrán Éva (Kistelek), Szabados László (Szeged), Szabó Ferenc (Hódmezővásárhely), Szakács Nóra (Szeged), Szita László (Budapest), Szügyi Tamás (TeeCee) (Szeged), Törköly József (Szeged), Varga András, (Hódmezővásárhely) és Vicai Olivér (Kalocsa) alkotásai.

Fődíj kiemelkedő kollekciójáért: Filep László (Szeged); Különdíjak: Marton Ferenc (Mindszent), Szabó Ferenc (Hódmezővásárhely), Szita László (Budapest) és Törköly József (Szeged).
A kiállítás megnyitója és az ünnepélyes díjátadó 2009. június 17-én 16.30 órakor lesz a Megyeháza aulájában (Szeged, Rákóczi tér 1.). Megnyitja: dr. Zakar Péter a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke. A tárlat megtekinthető: július 9-ig, hétköznapokon 8-18 óra között, szombaton 8-12 óra között.
*
*

IV. Ménes-patak Menti Nemzetközi Fotóművészeti Fesztivál
Negyedik alkalommal rendez nemzetközi fotóművészeti fesztivált Szécsényben az endrefalvai székhellyel működő Ménes-patak Menti Települések Térségfejlesztő Egyesület. A fesztivál központi helyszíne ismét a felújított történelmi városközpont barokk kastélyépülete, a Kubinyi Ferenc Múzeum lesz. A rendezvényen közel 600 fotóművészeti alkotás lesz látható neves hazai és külföldi fotóművészektől. Hagyomány, hogy minden évben egy-egy nagy életművel rendelkező magyar fotográfus a fesztivál díszvendége. Tavaly, a szécsényi születésű Ács Irén volt, idén, Szalay Zoltán, Táncsics Mihály-díjas, Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett fotóművész lesz. A művész több ezer színes felvételből álló népművészeti gyűjteményéből – amely ma már kortörténeti és megismételhetetlen dokumentum -, ad válogatást. Japán után az elmúlt évben Észtország, az idén pedig Brazília híres fotóművészei kapják meg a díszvendég kitüntető címet. Név szerint: André Vieira, Luiz Braga, Araquém Alcántara. A három alkotó, mintegy 120 képe a távoli, izgalmas Brazíliáról nyújt felejthetetlen élményt. Természetesen, a díszvendégeken kívül számos magyar és külföldi fotóművészt is köszönt a fesztivál. Magyarországról a fiatal, a fotográfia modern törekvéseit képviselő Elek Judit Katalint, a 61 éves, 1974 és 2009 között készített szociofotó felvételeivel Horváth Dávidot, Brazíliához kapcsolódóan pedig, az Amazonas indiánjait fényképező Kristóf Attilát. Putnoky Réka és Szabados Igor képei az észt Pilt városát mutatják. Jari Arffman finn fotóművész mintegy 60 képét halk zene kíséri. A fiatal japán fotóművésznők kollektív anyaga mellett, Tímár József, Ausztriában élő természetfotós képei jelentik a teljességet. Bár a fesztivál alapvető célja, hogy a fotóművészet eszközeivel a vidék szépségét, a táj és az ember kapcsolatát jelenítse meg, egy-egy olyan alkotót is befogadott a rendező, akik a városiasabb életformát, életérzést ábrázolják. A rendezvény június 19-én nyílik és augusztus 10-ig lesz látogatható. A fesztivál támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Brazil Nagykövetség, Nógrád Megyei Közgyűlés, Tudás-központ Egyesület, Finnagora. A programról további információkkal szolgál: Tóth András regiomagyar@gmail.com
*
*

Kiállítások, események, meghívók
Maczkó Erzsébet VÍZ-FOLYAM című fotógrafikai kiállítása 2009. június 4-től tekinthető meg az Ökollégium Art Galériában (1035 Budapest, Szél u. 11-13.).
*

Díner Tamás fotóművész Kiterjedések a térben című fotókiállítását 2009. június 13-án 11 órakor a Tihanyi Bencés Apátság Galériájában dr. Korzenszky Richárd OSB perjel nyitja meg. A tárlat július 19-ig látogatható.
*
Június 6-tól a hó végéig látogatható Ajkán a Fotógalériában a Bakony Fotóklub három tagjának – Békefi Antal, Láng Tibor és Noll Béla Reneszánsz töredékek című kollekciója.
*
A Komáromi Fotóklub alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából fotókiállítást, nemzetközi konferenciát és fotópikniket rendez a Helios Fotóklub (Révkomárom) 2009. június 19-én és 20-án. A részletes program megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon. A jubileumi kiállítás megnyitója 2009. június 19-én 17 órakor lesz Komárnoban, a múzeum és könyvtár épületében (Nádor u. 8.). További információkkal szolgál Szabó László emailen: helioslaci@gmail.com
*
Az Erdélyi Kárpát Egyesület kolozsvári fotó szakosztálya kiállítást rendezett KOLOZSVÁR RÉGI DÍSZEI címmel Bozsoki Adrienn, Deák József, Fazakas Ferenc, Jójárt Endre Tibor, Kalló Márta, Korom József, Korom Mária, Lőrinczi István, Mezei Elemér és Wéber László felvételeiből. A tárlat 2009. június 7-én nyílt meg a Hídelvei Református Egyházközség gyülekezeti otthonában (Kolozsvár, Horea út 53 szám).
A képek megtekinthetők hétköznaponként 9-13 óra között; szerdán és pénteken délután is, 16-18 óra között, valamint minden istentisztelet után.
*
A Miskolci Fotóklub Egyesület programjai: Június 9. Jövő évi tervek megvitatása kötetlen foglalkozás keretén belül; Június 16. Negyedév legjobb képe pályázat Téma: kötetlen; Június 23. Évadzáró buli a lillafüredi Molnár csárdában.
*

XVIII. Fotótábor – Székelyzsomboron. Hargita, Kovászna és Brassó megye határvidékén, Székelyzsomboron szervezi a Hargita Megyei Kulturális Központ a XVIII. fotótáborát. A tábor 2009. június 1-én, hétfőn, vette kezdetét, házigazdája a székelyzsombori Evangélikus Egyházközség. A székelyzsombori mindennapokat, építészeti és néprajzi értékeket öt fotográfus örökíti meg: Bálint Zsigmond (Marosvásárhely), Erdély B. Előd (Székelyudvarhely), Veres Nándor, Molnár Attila és Ádám Gyula (Csíkszereda).
*
A kolontári könyvtárban 2009. június 6-tól 30-ig láthatják az érdeklődők Láng Tibor (Bakony Fotóklub) Cseppben a tenger című kiállítását.
*

Velican-Patrus Dóra és dr. Patrus Sándor fotókiállítása 2009. június 12-én 16 órakor nyílik a Gömöri Művelődési Központban (Szlovákia, Rozsnyó, Betléri u. 8.). A tárlat június 30-ig látogatható.
*
Zala megye 1000 éves címmel nyílik megyei fotókiállítás 2009. június 14-én 18.00 órakor a zalavári Történelmi Emlékparkban. A tárlat június 30-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 9 órától 18 óráig.
*
A HEMO Fotóklub fiatal tagjainak Egy igazi pillanat … című kiállítása 2009. június 11-én 17 órakor nyílik a veszprémi HEMO-ban (Veszprém, Zalka M. tér 1.) Az alkotókat köszönti Veres B. Zsuzsa kulturális tanácsos. Kiállítók: Adler Bence, Guba Gyöngyvér, Guba Virág, Kővári Judit, Takács Tímea, Varga Alexandra és Varga Eszter.
*

Fotóbörze megváltozott időpontban
A Ferencvárosi Művelődési Központban (Bp., IX. ker., Haller u. 27.) a korábban meghirdetett időpontot törölve, június 14-re tették át a következő fotóbörze idejét, az EU-s választásokra való tekintettel. Asztalok igényelhetők a 216-1300, 476-3410, 476-3414-es telefonszámokon, vagy az info@ferencvarosimuvkp.hu email címen.
*
Sióagárd Község Önkormányzata a helyi televízióval közösen meghirdetett”Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”című fotókiállítását 2009. június 5-én a “Nyárköszöntő és Hazaváró ünnepség” nyitórendezvényeként mutatták be. A fotópályázat díjazása: az I. díjat Tilinger Sándor ” Leányvár 1975″ fekete-fehér sorozata kapta. A II. díjas Fábián lászló Jövőkép c. alkotása lett. A III. díjat Deliné Kobeida Anikó Leányvári merengő c. képének ítélték oda. Különdíjat Kovács Judit “Elfeledve” c. képe kapott.
*
A Diák- és Ifjúsági Újságírók Egyesülete által meghirdetett fotópályázat eredménye megtekinthető itt:
http://www.due.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=6815&Itemid=1
*
*

Magyar sikerek külföldön
Belgiumban, a Golden Spurs pályázaton Vető István egy alkotását kiállításra elfogadták természetfotó kategóriában. Ugyanitt Törköly Józseftől (Lajos Sándor Fotóklub, Szeged) két képet fogadtak el, Kerekes István EFIAP/b kollekciójából pedig öt képet állítanak ki. “Egyedül” című fotóját WVFD Gold Medallal díjazták.
*
A FOLKDANCE.net Élő hagyományok-születő hagyományok c. nemzetközi pályázaton Csidér Bálint fotóművész (Jászkun Fotóklub, Szolnok) TISZATÓ etűd című digiráma pályaműve díjat nyert.
*

Szürreális magyar kortárs fotográfiák Olaszországban
Genovában 2009. május 14-én nyílt meg az olasz Paolo Saccheri és hat kortárs magyar fotográfus Acsai Miklós, Altnőder Emese, Bíró Roland, Fazekas Gyula, Fehér Vera, Vedres Ági közös tárlata „Closer to Beyond” címmel a Galleria_Studio 44-ben. A kiállítás első állomása Genova, a második helyszín Savona, az utazó kiállítást a genovai Magyar Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusa is támogatja.
A kiállítás megtekinthető: 2009. június 13-ig, Galleria_Studio 44, Vico Colalanza 12 r, 16123 Genova

A kiállításról bővebben: http://artportal.hu/aktualis/hirek/magyar_kortars_muveszek_kuelfoeldoen_2_closer_to_beyond
*
*

IX. Nemzetközi Magyar Fotópályázat – 2009
Beadási, beérkezési határidő:2009. augusztus 1.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, továbbá a Magyar Fotóművészek Világszövetsége fotókiállítást rendez 2009. szeptember 18. és október 2. között, a határainkon túl élő és alkotó, magukat magyar nemzetiségűnek valló fotográfusok, továbbá a Magyar Fotóművészek Világszövetsége tagjai részére. A tárlat célja bemutatni és népszerűsíteni mindazon magyar alkotók munkásságát, akik a Kárpát medencében, vagy azon is túl gazdagítják az egyetemes fotókultúrát. Ugyanakkor művészeti tevékenységükkel kapcsolatokat teremtenek a különböző országok és népek között.
Életkortól és foglalkozástól függetlenül, bárki részt vehet a pályázaton, aki nem magyar állampolgár, viszont magyar nemzetiségűnek vallja magát, bárhol is él a nagyvilágban. A magyar állampolgárok közül, csak az MFVSz tagjai pályázhatnak. Egy szerző maximum öt fekete-fehér, vagy színes papírképet adhat be, tetszőleges megosztásban. Képsorozottal pályázni nem lehet. A fotók hosszabbik oldalának legkisebb mérete 23 cm, legnagyobb mérete 35 cm lehet. Az ajánlott képméret azonban A4, azaz 210×297 mm. A fotók témája és műfaja kötetlen, bármilyen technikával készülhetnek és a felhasznált fotográfiai kifejezőeszközök tekintetében sincs korlátozás. A rendezők azonban fenntartják maguknak a válogatás jogát a beküldött képanyagból.
Díjazás: a zsűri javaslatára öt alkotónak egy-egy négyezer Ft. értékű fotóalbumot és oklevelet adományoznak a rendezők. Az alkotásokat kasírozás és paszpartu nélkül postán lehet beküldeni, vagy a megadott címen személyesen beadni. A fotók hátoldalán szerepeljen az alkotó neve, címe, vagy annak a fotóklubnak, alkotócsoportnak a neve és címe, ahová más fotográfusok pályázataival együtt visszapostázhatók, vagy visszaküldhetők egy csomagban a képek. A rendezők körültekintéssel kezelik a fotókat, de az esetleges sérülésekért, jogtalan eltulajdonításból eredő károkért felelősséget és kártérítési kötelezettséget vállalni nem tudnak. Nevezési lap kitöltése kötelező, amely igényelhető az MFVSz címéről, vagy letölthető a www.mafosz.hu honlapról, a fotópályázatok menüpontból. A kiállított és a ki nem állított képeket együtt, legkésőbb 2010. szeptember 30-ig kapják vissza az alkotók, hacsak másként nem rendelkeznek (pld. személyes, vagy megbízott általi, korábbi átvétel). Az alkotások beküldésével a szerzők hozzájárulnak ahhoz, hogy a fotókiállítás népszerűsítése érdekében szerzői jogdíj (felhasználási díj) fizetése nélkül, időbeli és térbeli korlátozás nélkül jelenjenek meg a sajtóban felvételeik, a szerzők nevének feltüntetésével.
Az eredményeket kizárólag a Fotósélet hírlevélben hozzuk nyilvánosságra, amelyet emailben küldünk el mindenkinek. De később megtekinthetők a www.mafosz.hu weblapon is.

A kiállítás időpontja: 2009 .szeptember 18-tól október 2-ig.

További információk kérhetők Győri Lajostól a (00-36) (1) 225-6033-as telefonszámról (hétköznap reggel 7-10 óra között) vagy emailen: gyoril@mmikl.hu

A fotók beküldési (beadási) címe: Magyar Fotóművészek Világszövetsége, 1011 Budapest, I. ker., Corvin tér 8. II. em. 408.
A kiállításon nem szereplő művek visszaadásának időpontja: személyes átvétel esetén bármikor (előzetes időpont egyeztetéssel), de csak2009. október 10. után.
A kiállításon szereplő művek, valószínűleg ismét egy évig vándorolnak a Kárpát-medencében. Ezért visszaadásuk várható időpontja: 2010. szeptember 30.
********************

Fotósélet – 2009. június 8.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
692FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles