14.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Kettős utazás. Magyar fotográfiák a világról

A kötet központi gondolata egy eddig még nem vizsgált kérdés: mit és hogyan láttak és örökítettek meg a fényképezés feltalálása óta a magyar vagy magyar származású fotósok a világban.

A könyv címének sugallata szerint az olvasó valóban két utazáson vehet részt egyszerre, egyrészt képet kap a magyar fotográfusok által 160 év alatt bejárt világ sokféleségéről, másrészt a válogatás segítségével rálátást nyerhet a világhírű magyar fotográfia egy eddig még nem vizsgált szegmensére. A kötet központi gondolata egy eddig még nem vizsgált kérdés: mit és hogyan láttak és örökítettek meg a fényképezés feltalálása óta a magyar vagy magyar származású fotósok a világban. A válogatás első képe Rosti Pál 1857-ben, dél-amerikai expedícióján készített felvétel lenne, az utolsó pedig kortárs alkotó műve. E két végpont között 94 fotó szerepel, amelyek semmi esetre sem turistalátványosságokat, turisztikai nevezetességeket örökítenek meg, hanem a magyar fotográfusok látásmódjának közvetítésével érzékeltetik a lefényképezett országok hangulatát, szellemiségét. Szerepel a válogatásban André Kertész, Munkácsi Márton, Robert és Cornell Capa, Ferenc Berkó, Pécsi József, Haller F.G., Angelo, Reismann János, Rédner Márta, Rév Miklós és mások, akiknek életművében meghatározó szerepet játszó, külföldön készült autonóm műalkotások találhatóak. A magyar-angol nyelven megjelent kötet fotográfiáit Kincses Károly rövid tanulmánya, valamint a képek szerzőinek életrajza egészíti ki.

2002, 148 oldal, 94 képpel, magyar-angol nyelven.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles