8.7 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Fotósélet – 2010. február 8.

Fotósélet – 2010. február 8.

*

Búcsúzunk….

…. Szabóné Jávori Gabriella fotóstársunktól. 2010. Február 01.-én eltávozott, hosszantartó betegsége, melyet méltósággal és türelemmel viselt végül legyőzte őt. Székesfehérváron született 1953. Július 4-én. Vízügyi üzemmérnökként dolgozott Székesfehérváron. Már ifjú korában is érdeklődött a fotózás iránt, de elmélyülését a fotográfiában a Pintér Károly Fotóklubhoz csatlakozásakor érte el igazán, melynek aktív, szeretetre méltó tagjává vált 1979 évtől jó néhány évig. Majd tanulmányi és családi elfoglaltságai következtében ritkábban látogatta a klubbot, de fotózás szeretete töretlen maradt. A több év fotóklubtagság kihagyása után 2006 évtől ismét nagy fotós aktivitással vett részt a fotóklub életében. Minden fotóklub tag örömére, mert finom humorával, kedvességével szolid szerény viselkedésével tette kellemessé a klubprogramjainkat, közös fotós kirándulásainkat. Nem ragadt le egy témánál minden fotótéma iránt élénken érdeklődött és készítette egyre jobb és esztétikusabb fotóit. Főként meseszép tájképeket és természetfotókat mutatott be nekünk és a nagyközönségnek Székesfehérváron és Polgárdiban több ízben megrendezett egyéni fotókiállításain.
Esztétikus látásmóddal és finom humorral átszőtt ember ábrázolásai és eseményfotói is elismerést váltottak ki a kiállítás látogatókból és a pályázatok zsűrijéből egyaránt. Évről évre egyre több pályázaton ért el eredményeket.
Emlékét és ránk hagyott fotóit megőrizzük.
Székesfehérvári Fotóklub
*
*

Kitüntetések

FIAP diplomák
A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) a kiállításokon elért eredményei alapján EFIAP/b diplomát adományozott Molnár Ferencnek, a Dunakanyar Fotóklub tagjának. EFIAP diplomát kapott Aszódi András (Soproni Fotóklub), Bánóczi László (Kamera Fotókör, Kazincbarcika), Lőkös Zoltán (Veress Ferenc Fotókör, Budapest) és Szabó Béla (Győri Fotóklub Egyesület, Öttevény).

MAFOSZ kitüntetések
Alkotó munkájuk elismeréseként fotóművészeti diplomát (E-MAFOSZ) adományozott soros közgyűlésén a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége Czintos Ödönnek (Kőbányai Fotóklub), Kun Attilának (Alba Regia Fotóklub, Székesfehérvár) és Törköly Józsefnek (Dr. Lajos Sándor Fotóklub, Szeged).
Az alkotócsoportjukban és a szövetségben végzett kiemelkedő és példamutató tevékenységükért ES-MAFOSZ kitüntetést vehetett át: Csidér Bálint (Jászkun Fotóklub, Szolnok), Marton József Ferenc (Vedres Fotókör, Szeged), Szarvassy Imre (Aesculap Fotóklub, Bp.) és Viczay Lajos (Miskolci Fotóklub Egyesület, Kalocsa).
*
*

Kölcsönözhető fotókiállítások
Keretezett, feliratozott képekből álló kiállításokat kínálunk térítésmentes kölcsönzésre közművelődési intézményeknek. A kiállítások oda-visszaszállításáról a kölcsönző intézménynek kell gondoskodnia.
– 26. MAFOSZ Szalon (140 db 30×40 cm-es keretben)
– Országos Diákfotó Kiállítás (100 db 24×30-as keretben)
– Fotóművészeti Nyári Egyetem – 2009 Bonyhád című tárlat 76 db 30×40-es képkeretben
Az igények bejelentése, az időpontok összehangolása a gyoril@mmikl.hu címen.
*
*

Digitális és filmes fotótanfolyam indul
Kiket várnak? A teljesen kezdőktől a gyakorlottabb fotósokig bárki jelentkezhet, beleértve azokat is, akik évek vagy akár évtizedek óta fotóznak és a tudásukat akarják tökéletesíteni. Akadhatnak, akik nem rendelkeznek még felszereléssel, talán nincs elég információjuk a gépvásárláshoz, számukra a képzés idejére díjmentesen biztosítunk fényképezőgépeket. További információ és jelentkezés: Csikszenthy Csaba
Egész nap és munkaszüneti napokon is hívható telefon: 06-20-390-1560
cs.csaba@interware.hu • www.digitalisfototanfolyam.hu
A tanfolyam képekkel illusztrált katalógusa, részletes ismertetése a csatolt állományban!
*
*

Kiállítási lehetőség
A Fejér Megyei Művelődési Központ és Művészetek Háza (Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.) harmadik emeletén levő fotógalériában egyéni vagy csoportos vendég kiállításokat fogadnának. Ajánlatokat a feherm@t-online.hu címre küldhetik az érdeklődők.
*
*

Kiállítások, események, meghívók

Fekete Zoltán és Olajos Gábor Ember és természet című fotókiállítása Miskolcon, az Ifjúsági és Szabadidő Házban (Győri kapu 27.) tekinthető meg 2010. február 26-ig.
*
MEGHÍVÓ Jó Ilona Ausztrália – néhány képben c. kiállítására. A tárlatot megnyitja: Fabó László orgonaépítő 2010. február 11-én 18 órakor. Közreműködik: Varjú Adrienn ének. A kiállítás helye: CORVIN MŰVELŐDÉSI HÁZ, NAPFÉNY GALÉRIA, Budapest (Mátyásföld) Hunyadvár utca 43/b. Megközelíthető: Örs vezér térről a 176/E busszal, a Cinkotai HÉV-vel. Megtekinthető: 2010. március 8-ig, a művelődési ház (Tel: 06-1-401-3060) nyitvatartási idejében.
*
A Hevesi Sándor Általános Iskola galériája tisztelettel meghívja Önt, családját és ismerőseit 2010. február 11-én, csütörtökön 18 órára a FOTO NATURA Természetfotósok Egyesülete “Az ezerarcú természet” című kiállításának ünnepélyes megnyitójára. A tárlatot megnyitja Zágon László ES-MAFOSZ, E-MAFOSZ/g és EFIAP diplomás fotóművész, a Kanizsa Fotóklub tagja. A vendégeket köszönti Szalánczy Béla HonE-MAFOSZ/G “ÉLETMŰ DÍJAS” fotóművész, a FOTO NATURA Természetfotósok Egyesületének elnöke. A műsorban közreműködik a Hevesi Sándor Általános Iskola 2. A osztálya Szerdahelyi Katalin tanítónő vezetésével. Kiállítók: Bárány Gusztáv, Glück György, Gulyás Gábor, Herbály László, Herbályné Szalánczy Ildikó, Kenéz György, Klemanovits Márk, Kovács Zoltán Pál, Láng István, Dr. Molnár Márk, Müller György, Nagy Gergely, Pálfalvi Tamás, Papp Tibor, Réti Zoltán E-MAFOSZ, Sélley Miklós, Sőtér Gergely, Szalánczy Béla E-MAFOSZ/g, Szekeres János E-MAFOSZ/s, Szűcs László alkotásai.
A kiállítást rendezte: Árváné Szabó Judit és Lengyák István. A tárlat megtekinthető: 2010. március 6-áig, iskolanapokon 8 -16 óra között. Cím: 8800 Nagykanizsa, Hevesi Sándor utca 2.
*
2010. március 1-én 18 órakor A mi világunk címmel nyílik fotókiállítása a Mezőföld Természetfotó Egyesület rendezésében a dunaújvárosi MMK Kassák Galériájában. A tárlat március 26-ig látogatható.
*

Szabó Márta új galériával várja honlapja látogatóit. www.szabomarta.hu
*
2010.02. 08-án, hétfőn 17.00-kor a Deák Diák Galériában (VIII. Köztársaság tér 4.) Fabó Katalin E-MAFOSZ nyitja meg Nerhaft Antalné Rejtély a képben című kiállítását. A kiállítás megtekinthető 2010. 03. 03-ig, hétköznapokon 14.00 és 18.00 óra között.
*
*

Magyar sikerek külföldön
8th international salon “MASK 2010” Szlovén Pályázaton Morovics Líviának egy képe került elfogadásra
*
Maitland International Salon of Photography pályázaton Morovics Líviától és Juhász Miklóstól kettő-kettő képet fogadtak el. Papp Elek Mp-ben Fiap Hm Ribbon díjat kapott és 3 fotót fogadtak el tőle.
*

Kerekes István EFIAP/b (Mosonmagyaróvár) eredményei: az Indiában, Kalkuttában megrendezett 10th PAB Biennial International Digital 2010 szalonon, a zsűri hét fotóját választotta a kiállításra. A 8th International Salon “Mask 2010” Szlovénia, 2 elfogadása volt, míg az Ausztráliában megrendezett Maitland International Salon of Photography – 2010-en, három képe kerül bemutatásra, melyből a Yelena című portré FIAP Silver Medal-ban részesült.
*
A Fesztiválfotó-Fotófesztivál című pályázaton jól szerepelt magyar alkotások továbbjutottak a CIOFF nemzetközi fotópályázatára, ahol 31 ország, 93 fotósától 468 mű került a zsűri elé.
Három kategóriában versenyeztek a képek. A Nemzetek barátsága kategóriában az I. díjat Bartók Andrásné Gyöngyvér (APS Stúdió, Leányfalu) nyerte el. A 9. helyen Ollerinyi Tamás végzett. Különdíjjal jutalmazták Gecse Lászlónét (Nógrád Megyei Fotóklub, Salgótarján) és Orbánné Balogh Katalint. Az Esemény fotó kategóriában 3. díjat kapott Farkas Sándor. A Portréfotó kategóriában szintén magyar szerző kapta az I. díjat: Ollerinyi Tamás. Farkas Sándor pedig a 7. helyen végzett.
*
*

Állást keres
Fotócikk értékesítésben, laborálásban, retusban, esküvői fotózásban, rendezvény fotózásban, babafényképezésben, magazin fotózásban jártas fényképész, középfokú angol nyelvtudással, Budapesten állást keres bármilyen fényképészeti munkakörben. Referenciafotók itt: http://picasaweb.google.com/szelina
Elkérhetőségek: telefonon: +36-30/9931-077, emailen: szelina@gmail.com
*
*

IV. Nemzetközi kéméndi fotóstalálkozó – 2010. április 10.szombat
Az elmúlt évek sikereire való tekintettel idén is megrendezésre kerül a Kéméndi fotóstalálkozó.
9:00 – Találkozó Párkányban a Lidl parkolóban,program ismertetés
10:00 – a Chateau Belá fotózása. A belépőjegy : 3,5 euró, amit előre szedünk majd össze.
A kastély linkje: http://www.chateau-bela.com
kb. 13:00 körül – Természetfotózás a Köbölkúti Párizs-mocsarak környékén. Bővebb info : http://www.sulinet.hu/termeszetvilaga/archiv/2001/0108/21.html
kb. 17:00 körül – Estebéd a Kéméndi Fehér Akác csárdában,a költségeket a résztvevők egyénileg finanszírozzák. Lehetőség és igény szerint borkóstolással egybekötött fotózás a Kéméndi Iszomfalván.
Bővebb info Zsok György szervezőtől: Email: zsgyuri1979@gmail.com , Tel: +421907753501 , Web: www.fotoz.sk
*
*

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI FOTÓPÁLYÁZAT
A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Múzeumainak Igazgatósága az Esztergomi-Kertvárosi Féja Géza Közösségi Házzal együttműködve fotópályázatot hirdet.
A pályázat célja: a megye kortárs fotóművészeti alkotásaiból vándorkiállítás rendezése
A fotópályázaton bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól függetlenül, de fontos, hogy Komárom-Esztergom megyében éljen. A pályázat témája kötetlen. A pályázatra csak olyan felvételeket nevezzenek a szerzők, amelyek 1-2 évnél nem régebben készültek Egy pályázó maximum 10 db – DIGITÁLIS képet küldhet be e-mailben, vagy CD-n (a CD-t nem küldjük vissza, de megőrizzük egy évig és személyesen átvehetők az esztergomi Féja Géza Közösségi Házban). Sorozat nem adható le, csak egyedi kép. A kiállítási képek költségét, nagyítását a rendező intézmény vállalja. A beküldött alkotások optimális felbontása: 300 DPI, A/4-es méret. Az e-mailben beküldött JPG kiterjesztésű képek összterjedelme ne haladja meg a 10 Mb-ot. Óriáslevelet, tömörítést ne küldjenek.
A pályaművek file neve a következő adatokat tartalmazza ékezet nélküli betűkkel írva: a pályázó CSALADNEVE_KERESZTNEVE_Akeprovidcime JPG kiterjesztésben.
A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteni. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a file névben olvasható felirattal. A nevezési lap letölthető: www.kunymuzeum.hu, www.fejageza.uw.hu oldalról a fotópályázat menüpontból, vagy személyesen is kérhető Tatán, a Kiskastélyban, vagy Esztergomban, a Féja Géza Közösségi Házban előzetes időpont egyeztetés után. A nevezési lap beküldhető e-mailen is, de csak doc. formátumban. A nevezési lapra kérem, hogy írják rá a nevezési díj befizetésének napját és a befizetés módját.
A pályázóknak nevezési díjat kell fizetni, amelynek összege: 1500 Ft/fő, attól függetlenül, hogy hány fotót küldtek be. A nevezési díjakat a pályázattal és kiállítással kapcsolatos költségek fedezésére kívánják a szervezők fordítani. A nevezési díj befizethető postai „rózsaszín” csekken is címünkre: KEMÖ Múzeumainak Igazgatósága. 2890 Tata, Néppark. Ebben az esetben feltétlenül írják rá a csekkre, hogy KÖZMŰVELŐDÉS-fotópályázat. A nevezési díj átutalható, de csak azon a néven, amely a nevezési lapon is szerepel. A megjegyzés rovatban itt is kérjük feltüntetni: közművelődés-fotópályázat. Számlaszámunk: 11600006-00000000-25215878.
Befizethető személyesen is Tatán, a Kiskastélyban, előzetes időpont egyeztetés után. Husz Kata: 20/362-3008.
Beküldési cím: muzeum.kozmuvelodes@gmail.com
Díjazás: 1-5. díj: oklevél és tárgyjutalom. A zsűri által beválogatott alkotások egy megyei vándorkiállításon kerülnek bemutatásra, melynek első helyszíne: Esztergom-Kertváros, Féja Géza Közösségi Ház, illetve a kiállítási anyagból tervezzük egy megyei fotóművészeti kiadvány kiadását is.
A zsűri a beadott fotókból válogatja ki a megyei kiállításon bemutatásra kerülő műveket (helyszín: Esztergom-Kertváros, Féja Géza Közösségi Ház), illetve a megyei kiállításra javasolt művekből a legjobbakat 2010 őszétől Megyei Vándor Kiállításra küldi.
Jelentkezési határidő és a munkák elküldésének időpontja folyamatos 2010. július 30-ig.
Zsűri: 2 megyén kívüli, 1 megyei szakértő
Zsűrizés: 2010. augusztus 15-ig. Értesítés a zsűrizés eredményéről: a Fotósélet hírlevelében, a www.mafosz.hu, a www.kunymuzeum.hu, www.fejageza.uw.hu oldalon augusztus 15-től.
Az eredményhirdetés 2010. szeptember 2-án a pályaművekből rendezett kiállítás ünnepélyes megnyitója alkalmával lesz Esztergomban, a Féja Géza Közösségi Házban.
Kiállítás időpontja, helyszíne: 2010. szeptember 2. csütörtök 17.00 Esztergom-Kertváros, Féja Géza Közösségi Ház. 2509 Esztergom-Kertváros, Damjanich u. 50.
Telefon: 33/319-376, E-mail címe: fejageza@invitel.hu Honlap címe: www.fejageza.uw.hu
A fotópályázattal kapcsolatban további információk kérhetők: Husz Kata 20/362-3008.
KEMÖ Múzeumainak Igazgatósága 2890 Tata, Néppark
A pályaműveket is erre a címre kell küldeni CD-esetén.
*
*

VIII. Tarka Fotópályázat – Beérkezési határidő: 2010. július 23.
A pályázat rövid ismertetése: Bonyhádon, a Tarka Fesztiválhoz kapcsolódóan nyolcadik alkalommal rendeznek fotókiállítást, melynek témája a szarvasmarha és annak tenyésztése. Tehát nem kizárólag a magyar tarkák örökíthetők meg, hanem a szarvasmarhák valamennyi fajtája, bármilyen környezetben és bármilyen módon! A pályázat nyitott, azon foglalkozástól, lakóhelytől és életkortól függetlenül bárki részt vehet, fekete-fehér és színes papírképekkel. A pályázatot szakmai szempontból felügyeli a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége.
Pályázati feltételek: egy szerző maximum 5 alkotást küldhet be. Ezen belül a fekete-fehér és a színes papírképek aránya szabadon eldönthető. A fotók mérete 18×24 cm legyen, esetleg 15×21 cm-es nagyításokat is elfogadnak a szervezők. Minden pályamű hátoldalán jól olvashatóan szerepeljen a szerző neve, postacíme, telefonszáma, továbbá a fotóművészeti alkotás címe és a felvétel helyszíne is. A fényképeket visszaküldésre is alkalmas csomagolásban kérik beküldeni, ajánlott nyomtatványként. A kiállítás népszerűsítésével kapcsolatos publikációkban szerzői jogdíj fizetése nélkül jelennek meg – a szerző nevének feltüntetésével és tiszteletpéldány biztosításával – a kiállításon szereplő művek. A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete a kiválasztott képek közlési jogát esetleg megvásárolja szakmai lapjában való felhasználásra, a szerzőkkel való egyeztetés után. A díjnyertes fotók a kiállítás megnyitása után megtekinthetők lesznek a Internetes oldalon, ahonnan előzetesen a nevezési lap is letölthető. A szervezők a beérkezett fotókat CD-n archiválják.
Nevezési díj: a beküldött alkotások számától függetlenül 1.000 Ft/fő, amelyet postaköltségre és a kiállítás népszerűsítésére kívánnak felhasználni a rendezők.
További információ, nevezési lap és a nevezési díj befizetésére szolgáló csekk igényelhető:
Vörösmarty Mihály Általános Művelődési Központ, 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 2. Telefonszám: 06-74/451- 455. A pályaműveket is erre a címre kell beküldeni, vagy személyesen beadni. (A művelődési központ június 19-től július 4-ig zárva tart, ekkor a telefonszám nem él.)
A díjazottak tárgyjutalomban részesülnek.
Beérkezési határidő: 2010. július 23.
Zsűrizés: 2010. július 27-30. között
Értesítés a zsűri döntéséről: 2010. augusztus 6-ig
A kiállítás megnyitása: 2010. augusztus 14-én
A kiállítás megtekinthető: Bonyhádon, a művelődési központban (Széchenyi tér 2.), augusztus 13-tól szeptember 3-ig. A képek visszaküldésének időpontja: 2010. szeptemberében.
*
*

VIII. Csak tiszta forrásból – Premfotó pályázat
A pályázatok beérkezési határideje: 2010. február 15.
A pályázati felhívásban, a nevezési díjak átutalására megadott bankszámlaszám időközben megváltozott. Az új szám: 11733003-15771810-00000000
A részletes felhívás és a nevezési lap megtalálható a www.mafosz.hu honlapon.
********************
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával
*

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
694FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles