3.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Albertini Béla: A magyar szociofotó története a kezdetektől a második világháború végéig

A szociofotó a társadalmi kiszolgáltatottság, a perem-lét, az anyagi elesettség fényképi dokumentuma. A kötet az összehasonlító fotótörténet-írás módszerével folyamatosan bemutatja a magyar és a külföldi fotótörténet párhuzamait, eltéréseit.

A szociofotó a társadalmi kiszolgáltatottság, a perem-lét, az anyagi elesettség fényképi dokumentuma. A magyar szociális fényképezés történetéről most jelenik meg először átfogó feldolgozás. A kötet bemutatja a magyar szociofotó legkorábbi példáit, a filantróp indíttatású, a zsurnaliszta kuriózumkeresés motiválta képeket, majd a szociáldemokrata, kommunista ideológia alapján keletkező szociofotós életműveket. Egyedülálló magyar jelenség, hogy a harmincas években a baloldali szociofotó mellett megjelenik a népi szociográfiákhoz kötődő, paraszti sorsproblémákat megjelenítő fényképezés is. A kötet az összehasonlító fotótörténet-írás módszerével folyamatosan bemutatja a magyar és a külföldi fotótörténet párhuzamait, eltéréseit.

1997, 159 oldal, 130 képpel.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles