5 C
Budapest
Tuesday, April 23, 2024

Kincses Károly Mariana Vida Farkas Zsuzsa: Uralkodók festője, fényképésze: Szathmári Pap Károly

A kötet Románia első és máig legjelentősebb művészfényképezőjének életművét dolgozza fel, aki ötven éves munkássága során négy román uralkodót szolgált rajzoló és fényképező tehetségével.

: A kötet Románia első és máig legjelentősebb művészfényképezőjének életművét dolgozza fel, aki ötven éves munkássága során négy román uralkodót szolgált rajzoló és fényképező tehetségével. Nemcsak jó portréfotós, nemcsak a néprajzi fényképezés élvonalának képviselője, nemcsak remek táj- és városfényképész, de az első fotóriporterek egyike, aki a krími háborúban Roger Fentont megelőzve fényképezett a hadszíntér mindkét oldalán. Ezeken kívül még jó akvarellista és festő, folyóirat-alapító, nyomdász, litográfus. Az életrajzi összefoglalás mellett Kincses Károly tanulmánya Szathmári 1848-ban kezdődött fotográfusi pályafutását tárgyalja. Részletesen foglalkozik a Szathmári által összeállított albumokkal, s külön fejezetet szentel Szathmári sokat tárgyalt haditudósítói, hadifényképészi munkásságának, a krími háborúban készült fotóalbumai sorsának. Mariana Vida tanulmánya az akvarellista Szathmári alakját idézi meg, minden eddiginél részletesebben elemzi a román közgyűjteményekben található Szathmári-akvarelleket, s ezekkel a műelemzésekkel egyszersmind párhuzamot is von Szathmárit és más biedermeier akvarellisták között. Farkas Zsuzsa pedig a magyarországi közgyűjteményekben található Szathmári Pap-műveket veszi számba, s így a magyar művelődéstörténetben elfoglalt helyét is meghatározza. A kötetet részletes bibliográfia egészíti ki.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
686FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles