12.6 C
Budapest
Thursday, April 25, 2024

Megnyílt a (M)érték fotókiállítás – képes beszámoló

Brassai, Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy László és Martin Munkácsi a világ fotóművészetének meghatározó alakjai. Az öt magyarországi születésű mester mintegy 250 munkáját mutatja be a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből válogatott legjelentősebb hazai fotókiállítás

Helyszín: Enst Múzeum
1065 Budapest, Nagymező u. 8.

Megtekinthető: hétfő kivételével minden nap 11-19 óra között


Sajtóközlemény – 2006. november 15.

Budapest. – (M)érték – Világhírű magyar fotográfusok címmel a hazai fotográfia történetének egyik legnagyobb jelentőségű kiállítása várja november 16-tól a látogatókat a budapesti ERNST Múzeumban. A Magyar Fotóművészek Szövetsége által szervezett Fotóhónap 2006 kiemelt eseményeként létrejött látványos tárlat mintegy 250 képből álló válogatás, amely eddig soha nem látott módon tekinti át BRASSAÓ Robert CAPA, André KERTÉSZ, MOHOLY-NAGY László és Martin MUNKACSI munkásságát. A különleges összeállításban az öt magyar származású mester világszerte ismert és eddig még be nem mutatott alkotásai egyaránt szerepelnek. A kiállítás Budapesten 2007. január 17-ig tekinthető meg.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége az idei évben ünnepli alapításának 50. évfordulóját, és a jubileum alkalmából az ősz folyamán országszerte nagyszabású kiállítás sorozatot szervez. A jubileumi Fotóhónap 2006 leglátványosabb eseménye a (M)érték – Világhírű magyar fotográfusok címen megrendezésre kerülő tárlat, amelyet november 16-tól tekinthet meg a nagyközönség a patinás budapesti kiállítóhelyen, az ERNST Múzeum ban.

A most összeállításra került különleges anyag a fotográfia történetének öt rendkívüli jelentőségű, magyar származású alkotóját mutatja be. A BRASSAÓ, Robert CAPA, André KERTÉSZ, MOHOLY-NAGY László és Martin MUNKACSI alkotómunkáját reprezentáló 238 fotográfia eddig még soha nem látott valamint ismert darabokat egyaránt tartalmaz. A magyar és nemzetközi fotográfiát jelentősen átformáló, trendteremtő művészek külföldön váltak világhírűvé.

André KERTÉSZ Franciaországban és Amerikában vált világhíressé, BRASSAÓ a párizsi éjszakából merített ihletet, a háborús riportfotóival ismertté vált Robert CAPA egyebek mellett a spanyol polgárháborúban, a második világháború harcterein és az indokínai háborúban készítette haditudósításait, míg MOHOLY-NAGY László Németországban, a BAUHAUS egyik legmeghatározóbb alakjává vált. Martin MUNKACSI szintén Németországban sportriporterként dolgozott, illetve az Egyesült Államokban teremtette meg a modern divatfotózás alapjait.

A Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből összeállított kiállítás kísérletet tesz arra, hogy a különböző életutakat bejárt, másféleképpen alkotó, mégis sok szállal egymáshoz kapcsolódó fotográfusokat úgy kövesse végig pályájukon, hogy az időben, térben összekapcsolható műveiket, a velük megtörtént eseményeket kronologikus rendben, folyamatukban, mégis elkülönítetten jeleníti meg. A kiállítás szervezőinek szándéka szerint az értő és figyelmes közönség előtt olyan tendenciák bontakoznak ki, amelyek összekapcsolják ezeket a magyar gyökerű alkotókat. Figyelemmel kísérhető, hogyan közeledett vagy távolodott pályájuk az egyes időszakaszokban, hogyan járta be ki-ki a maga útját, miközben képletesen, szellemileg, de valóságosan is folyamatosan kapcsolatban voltak egymással.

A kiállítás kurátora a Magyar Fotográfiai Múzeum tudományos főmunkatársa, KINCSES Károly .

“A magyar fotográfia dicsőséges múltja világszerte ismert. A kiállítás méltó emléket állít azoknak a mestereknek, akik példaképül állhatnak a fiatal fotós generációnak. Az idei ünnepi Fotóhónap 2006 keretében egyrészről erre szeretnénk felhívni a figyelmet, emlékeztetve a hazai közönséget arra, hogy az egész világ előtt van mire és kire büszkének lennünk. Az eseménysorozat másik fontos üzenete az, hogy a hazai fotóművészetnek – részben a tradíciókból, részben pedig a fiatal fotós generáció tehetségéből merítve – dicső jövője is lehet. A fotográfia értékelése napjainkban a nemzetközi művészeti életben meredeken emelkedik, érdemes tehát fokozottan odafigyelnünk a világhírű elődök által ránk hagyott örökségre és az annak fényében kibontakozó új magyar fotográfiára is.” – nyilatkozta a kiállítás megnyitása alkalmából SZAMÓDY Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke.

A Fotóművészek Szövetsége által a Magyar Fotográfiai Múzeum, az ERNST Múzeum és az EDGE Communications közreműködésével létrehozott (M)érték – Világhírű magyar fotográfusok című kiállítás 2006. november 16-tól 2007. január 17-ig tekinthető meg hétfő kivételével mindennap 11.00 és 19 óra között az ERNST Múzeumban (Budapest VI., Nagymező u. 8.).

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
692FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles