12.8 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

Fotósélet – 2010. június 28.

Fotóművészeti Nyári Egyetem
A Kalocsán rendezendő Fotóművészeti Nyári Egyetem és a 27. MAFOSZ Szalon megnyitó ünnepségére érkezőknek érdemes korán reggel indulniuk, ha út közben – közel Kalocsához – fényképezni szeretnének Uszódon, ahol reggel kilenc órától fogathajtó verseny lesz. Onnan 14 órakor tovább kellene indulni, mert 15 órakor kezdődik Csidér Bálint E-MAFOSZ (Jászkun Fotóklub, Szolnok) előadása a digitális fotópályázatokra küldendő kollekciók összeállításáról és a digi(po)ráma készítésről a Hunyadi Kollégiumban (Kalocsa, Kunszt u. 1.). Az előadás nyitott, azon bárki részt vehet, függetlenül attól, hogy beiratkozott a nyári egyetemre vagy sem.
A 27. MAFOSZ Szalon díjátadó ünnepsége, továbbá a MAFOSZ és a FIAP diplomák átadási ünnepsége a Városi Galériában (Kalocsa, Szent István király út 12/14.) 18 órakor kezdődik. Ez is nyitott rendezvény, minden érdeklődőt szívesen látunk, de aki szeretne ülőhelyet biztosítani magának, kicsit korábban érkezzen. A kiállító teremben ugyanis csak 100 szék fér el. Azok az alkotócsoportok vezetők vagy képviselők illetve szerzők, akik Kalocsán szeretnék átvenni a Fotó Hungarikum 2010 című albumot – amely hagyományainkhoz híven tartalmazza a 27. MAFOSZ Szalon teljes anyagát – előre jelezzék a gyoril@mmikl.hu címen. Csak annyi példányt szállítunk Kalocsára, amennyit feltétlenül szükséges.
*
*

Nemzetközi fotóművészeti diplomák

AFIAP diplomát azoknak adományoz a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP), akik legkevesebb egy éven keresztül sikerrel szerepeltek, legalább öt különböző országban megtartott, legalább tíz FIAP által támogatott nemzetközi szalonon. Feltétel továbbá az is, hogy ezeken a szalonokon 10 különféle alkotás 30 alkalommal kerüljön közönség elé. Mindezen feltételeknek megfelelt magyar alkotók a 27. MAFOSZ Szalon megnyitóján, 2010. július 3-án vehetik át Kalocsán az AFIAP diplomákat. Azaz Balogh Tamás, Csigó Gergely, Horváth Eszter, Lángh Gábor, dr. Nagy Attila, a Soproni Fotóklub; Bese Zoltán, a Dabasi Fotóklub; Danis János, a Magyar Fotóművészek Világszövetsége; Kuchta Nándor,a Felföldi Fotográfusok Szövetsége; Szita Lászlót, az APS Stúdió; Törköly József, a dr. Lajos Sándor Fotóklub; Velican-Patrus Dóra, az Ágens Fényfestő Egylet tagja, továbbá Ihász Zoltán Szigethalomról és Szakács Ildikó Szegedről.
A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség mindazoknak, akik már legalább egy éve rendelkeznek AFIAP diplomával, egy magasabb fokozatú kitüntetést adományoz abban az esetben, ha továbbra is sikeresen szerepelnek a nemzetközi fotókiállításokon. Vagyis legalább 15 különböző országban megtartott, legalább 30 FIAP által támogatott tárlaton, 150 képelfogadása volt, legalább 50 különböző alkotásának. Nos, ennek a követelménynek most egy alkotó felelt meg. Papp Elek fotóművész, a Ceglédi Fotóklub tagja, amiért a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség Kiválósága, azaz az EFIAP címet és kitüntetést kapja.
A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség megalkotta az EFIAP diploma bronz, ezüst és arany fokozatát is. Ezeket szintén emelkedő sorrendben azoknak adományozza, akik egyre magasabb számú kiállításon vesznek részt, ott díjakat nyernek, s így gazdagítják az egyetemes fotókulturális értékeket. Kerekes István Mosonmagyaróvárról, az EFIAP diploma ezüst fokozatának átvételére, Juhász Miklós, a Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör tagja pedig az EFIAP diploma arany fokozatának átvételére jogosult.
*
*

A MAFOSZ újabb fotóművészeti diplomásai
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége 2001-től különféle fokozatú fotóművészeti diplomával tünteti ki azokat a fotósokat, akik alkotó munkájukkal hosszabb ideje bizonyítják tehetségüket, elkötelezettségüket a fotókultúra iránt és akik folyamatosan gyarapítják újabb és újabb alkotásokkal a fotográfiai nemzeti örökséget. A 27. MAFOSZ Szalon megnyitóján, 2010. július 3-án veheti át Kalocsán az E- MAFOSZ fotóművészeti diplomát: Abonyi Maya, Jó Ilona, Király Erika , az APS Stúdió; Baán Katalin, a Ceglédi Fotóklub; Cseh Dániel, a Soproni Fotóklub; Hodossy Ilona és R. Kóródy Zsuzsa nna,a Réti Pál Fotóklub; Juhász László, a Pannónia Fotóklub; Szabó Márta, a Főnix Fotóművészeti Kör; és F. Szabó Sándor, a Bakony Fotóklub tagja. Kiss András, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagja az E-MAFOSZ/g címet, vagyis az aranydiplomás fotóművész kitüntetést vehet át. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége nemcsak az alkotómunkát kívánja elismerni, hanem azt a sok-sok szervező munkát is, amelyet a szövetség és a tagszervezetek sikeres működése érdekében végeznek a választott tisztségviselők. 2010-ben a MAFOSZ Kitüntetettje több évtizedes munkásságáért címet, a HonES -MAFOSZ diplomát – Láng Tibor, a Bakony Fotóklub művészeti vezetője veheti át. Az Életműdíjat, amelyet a HonE-MAFOSZ diploma kíván kifejezni Viczay Lajos aranydiplomás fotóművésznek ítélte oda a MAFOSZ Elnöksége.
*
*

Ismét árverésre készül az Ágens Fotóművészeti Galéria
A 6. Ágens Fotóárverésre felveszünk régi és kortárs fotográfiákat, fotóritkaságokat. Felvétel vége: 2010. augusztus 13. Helyszín: Ágens Fotóművészeti Galéria, Budapest, II. Fő utca 73.
*
*

5. Ménes-patak menti Nemzetközi Fotóművészeti Fesztivál
2010. június 02-án, délután 15 órakor nyílik meg az 5. Ménes-patak menti Nemzetközi Fotóművészeti Fesztivál Szécsényben. Idén a kiállítási helyszínek is bővültek. A Kubinyi Ferenc Múzeum mellett a volt Járásbíróság épületében, illetve a Frei Café-ban is lesznek képek elhelyezve. A kétszintes volt Járásbíróság épületének termeiben a közel a 600 fotóművészeti alkotás 80 százaléka lesz látható. Az idén Venezuela három fotóművésze, Aaron Sosa, Pedro A. Cruz Cruz spanyol, illetve Gabriel Gazsó magyar származású művész a díszvendégei a rendezvénynek. G. M.B. Akash bangledesi gyermekmunkáról készült, szomorú képei mellett, Ingmar Muusikus észt fotóművész a vidéki élet rejtett szépségeit ábrázolja, George Fotiadis thesszaloniki művész a görög hétköznapokat mutatja be. A fesztivál magyar vendégei: Bánkúti András, Jung Zseni, Karasz Lajos, Fiala de Gábor, Vancsó Zoltán, Lóránt Attila, Mucsy Szilvia, Tóth László , Kacsó Lajos. A kiállítások augusztus 30-ig lesznek láthatók Szécsényben.
*
*

Kiállítások, események, meghívók
A VIII. Országos Vasutas Fotópályázat (Szeged) eredményei és dokumentációja megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon.
*

Nagy László aranydiplomás fotóművész (Jászkun Fotóklub, Szolnok) 50-év fotói című kiállítása az újszászi Művelődési Házban 2010. július 19-30. között tekinthető meg. A kiállított képek megvásárolhatók. A bevételt az árvízkárosultaknak ajánlotta fel az alkotó.
*

Kovács Pál E-MAFOSZ/s (HEMO Fotóklub, Veszprém) Jászsági képeslap című fotókiállítását 2010. július 28-án 17 órakor Gaál Antal költő nyitja meg a veszprémi HEMO-ban (Zalka M. tér 1.)
*
A Budapesti Művelődési Központ tisztelettel meghívja Önt és kedves barátait 2010. július 1-jén (csütörtökön) 18.00 órára a BMK Galériába (XI. Etele út 55.) Molnár Tibor ARCOK ÉS AKTOK című kiállításának megnyitójára. A BMK 2009. évi XXV. Vizuális Művészeti Hónap fotópályázat díjazottjának önálló tárlatot Farkas László AFIAP fotóművész, a Kőbányai Fotóklub elnöke nyitja meg.
*
A Kanizsai Dorottya Múzeum tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2010. július 2-án 17 órára
Teppert Ferenc Élet a Duna mentén című fotókiállítására. Megnyitja: Ferkov Jakab múzeumvezető. Közreműködik: a Šokadija zenekar. A kiállítás megtekinthető 2010. július 2-től augusztus 7-ig a múzeum nyitvatartási idejében – kedd – szombat 10-15 óra -, Mohács, Városház u. 1. szám alatt.
*

Vas Géza (EKE Fotóklub, Kolozsvár) Élő népviseletek – Kolozsvár és környéke című fotókiállítása a kolozsvári egyetem előcsarnokában tekinthető meg 2010. június 25-től július 16-ig. A kiállítás anyaga a szerzőtől kölcsönözhető geza.vas@rdslink.ro
*
*

Zichy Fotókör
Kaposváron hagyomány már, hogy a Polgármester minden évben köszönti az országos tanulmányi versenyeken eredményesen szereplő tanulókat. A Zichy Fotókör is meghívást kapott 2010.június 17-re a városháza dísztermébe, melynek apropója az volt, hogy a Zichy Fotókör, a XXVII.MAFOSZ Szalonon elnyerte a “Legeredményesebb Ifjúsági Alkotócsoport” címet, valamint Cadar Evelin a Fényképezés a Vizuális Nevelés Szolgálatában Alapítvány által kiírt különdíját kapta. Ezért az eredményért Szita Károly polgármester dicsérő oklevelet adományozott. A fotókör tagjai, akik ezt az eredményt elérték: Berecz Anett, Bóla Denisa, Cadar Evelin, Fülöp Szabina, Gál Franciska, Györki János, Jankó Eszter, Kacs Zita, Kiss Andrea, Séllei Nóra, Vas-Imre Norbert, Végh Máté. A Zichy Fotókört Dolezsán Ágnes fotóművész vezeti. A városi ünnepség a diákok tiszteletére rendezett fogadással ért véget.
*
*

Ember az erdőben, az erdőért című fotópályázat eredménye
Megszületett az eredmény az Ember az erdőben, az erdőért – természeti értékeink megőrzése című nyílt kreatív fotópályázaton, amelyet az Ipoly Erdő Zrt. február közepén hirdetett meg. A szakmai zsűri döntése értelmében az első helyezést Dvornik Gábor (Sződliget) “Inkább visszaadnám Uram… című alkotása nyerte”. Második helyezést ért el Dobrovits Ádám (Dunakeszi) “Árvíz ősszel” című képe. A zsűri harmadik díjjal jutalmazza Csigó Gergely (Sopron) Óhermes közelében diapozitívre optikai trükkel készített “Álomerdő” című munkáját, Incze Domokos (Csíkszereda) “ Elvarázsolt erdő” című sorozatát és Szerencsi Gábor (Eger) “ Lopakodó róka” című sorozatát. A közönség kedvence Lukács Róbert (Szigetvár) “Hajnal” című fotója lett. A pályázat képei és külön a díjazott képek megtekinthetők a http://www.weberdo.hu honlapon.
*
*

Magyar sikerek nemzetközi pályázatokon
A belgiumi Golden Spurs 2010, FIAP által támogatott pályázaton a Soproni Fotoklub tagjai közül Csigó Gergely (AFIAP, EMAFOSZ) 2, Dr. Nagy Attila (AFIAP, AVÖAV, EMAFOSZ) 1, Folcz Tóbiás (EFIAP, EMAFOSZ-B) 2, Lángh Gábor (AFIAP) 1 elfogadást szerzett.
*

Dr. Nagy Attila AFIAP (Soproni Fotóklub) 2010. június 12-én, az ausztriai Kapfenbergben a VÖAV (Osztrák Amatőr Fotóművészeti Szövetség) éves kögyűlésén megkapta az AVÖAV kitüntetést.
*
*

VI. Nemzetközi Ifjúsági Fotós Alkotótábor – Kalaznó, 2010
A Fényképezés Alapítvány együttműködve Kalaznó Önkormányzatával, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátussal, a Magyar Fotóművészek Világszövetségével és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségével 2010 nyarán is megrendezi Nemzetközi Ifjúsági Fotós Alkotótáborát.

Közös cél: új művek alkotása és egy olyan csoportos fotókiállítás létrehozása, amely aztán egy évig vándoroltat az iskolagalériákban. Az alkotó munka során új ismeretek elsajátítása a sajátos fotográfiai kifejezésmódról, a különféle fotótechnikák és technológiák célszerű használatáról.
A fényképezés iránt érdeklődést mutató 16 és 24 év közötti fiatalok saját munkaterv alapján dolgoznak az alkotótáborban. Kérhetnek szakmai segítséget, az elkészült munkákat pedig folyamatosan értéklejük személyre szólóan, de az érdeklődő táborlakók jelenlétében. Főleg egyénileg fényképeznek, de néhány közös gyakorlat során megízlelik a közösségi munka élményét is.

Helyszín: Kalaznó (Tolna megye) további információk: http://kalazno.atw.hu
Kalaznó község a Donát patak völgyében Tolna megye mértani közepén található 200 lelkes település, nem messze Dombóvártól, Szekszárdtól és Tamásitól. A legközelebbi település Hőgyész 6 kilométerre található, a közlekedést autóbuszjáratok biztosítják, naponta 6 alkalommal. A község zsáktelepülés. Kiváló nagyvadas terület, a vadászat virágzik és a halgazdálkodás is jelentősnek mondható. A vadállomány számottevő, szarvas, őz, vaddisznó, valamint apróvad található a községet körbevevő erdőterületen. A község külterületén két magántulajdonban lévő tó terül el, melyek ennek ellenére bejárhatóak. A község infrastruktúrája – a szennyvíz kivételével – teljes, ez és az eredetiben megmaradt népi építési mód, valamint a civilizációs ártalmaktól mentes, csendes nyugodt környezet kiváló alkalmat biztosít a falusi turizmus számára. A környék kitűnően alkalmas kirándulásra, túrázásra.

Résztvevők köre: 16-24 év közötti, nappali tagozatos diákok – iskolatípustól függetlenül, akik érdeklődnek a fotókultúra, a fotóművészet iránt (az életkori határok nem annyira szigorúak, szülői kérés esetén).

Időpont: 2010 augusztus 9-től 15-ig

Szálláshely: 2-3 személyes sátrakban (a Művelődési Ház udvarán). Hálózsákról, derékaljról esetleg sátorról egyénileg kell gondoskodni. De sátrat az alapítvány is tud biztosítani.
Tisztálkodási lehetőség: a Művelődési Házban
A szakmai programok helyszíne: Művelődési Ház

Étkezés: naponta háromszor: 9.00, 13.00, 18.00 órakor.

Utazás: egyénileg, saját költségen gépkocsival vagy autóbusszal (távolsági autóbusszal Hőgyészig, onnan, helyi járattal Kalaznóig) továbbá vonattal (Szakály-Hőgyész állomásig. Onnan autóbusszal). Útvonal és utazás tervezés: www.menetrend.hu
Külön kérésre gépkocsival elhozzuk az állomásról a táborozókat.

Részvételi díj: 22.000 Ft/fő
*
*

5. Ágens Nemzetközi Fotópályázat

Rendező: Ágens Reklám és Kereskedelmi Kft. (1027 Budapest, Fő u. 73.)

Időpont: 2011. január 15-26.

Helyszín: Ágens Fotógaléria (1027 Budapest, Fő u. 73.)

Témakör: kötetlen

Részvételi feltételek: a pályázat nyitott, azon foglalkozástól, életkortól és lakóhelytől függetlenül
bárki részt vehet. Egy szerző kategóriánként 4 – 4 papírképet küldhet be. Az alkotások maximális
mérete 30×40 cm. A képeket keret és paszpartu nélkül kell elküldeni, mert a kiállításra kerülő
képeket egységesen kivitelezzük. Képsorozat nem küldhető be. Minden kép hátoldalán olvashatóan
szerepeljen a szerző neve, postacíme, az alkotás címe magyar, illetve angol nyelven, valamint a
kép sorszáma. A felvételek hagyományos vagy digitális technikával egyaránt készülhetnek, azonban
a végső képet csak fényérzékeny fotópapíron fogadják el a rendezők, kivéve a harmadik kategóriába
beadott képeket. A kiírástól eltérő méretű képeket a rendezők nem fogadják el és nem is küldik vissza,
a feltételek el nem fogadása automatikusan kizárja az alkotót a pályázatból, a képeket nem küldik
vissza. A korábbi Ágens Fotópályázatokra küldött és elfogadott képek újbóli küldése automatikus
kizárással jár.

Kategóriák:

1. Általános kategória. Analóg vagy digitális technikával készített színes, fekete-fehér képek, minimális
digitális korrekcióval (szintek – levels, gradációs görbék – curves, színegyensúly – color
balance, színezet/telítettség – hue/saturation, fényerő/kontraszt – brightness/contrass beállítások
megengedettek, de összhatásuk a realitástól nem térhet el). Megengedett a képkivágás módosítása,
illetve a technikai hibák kiretusálása, mint a karc, por, vagy vegyszerfolt. A kép témáján, egyes részletein változtatni azonban nem lehet.

2. Kísérleti/experimentális kategória. Grafikai programok által, montázzsal vagy egyéb utólagos
módosítással készített képek.

3. Archaikus kategória. Történeti fotóeljárásokkal készített fotográfiák (cianotípia, albumin, argen –
totípia, brómolaj-nyomat stb.)

Nevezési díj: egy kategóriában 2200 Ft vagy Európában 12 euro, Európán kívül 18 USD
két kategóriában 3300 Ft vagy Európában 18 euro, Európán kívül 27 USD
három kategóriában 4400 Ft vagy Európában 24 euro, Európán kívül 36 USD
Számlaszám: 10200885-32619975-00000000 Nevezési díjat csekken nem fogadunk el.
Az a szerző, aki nevezési díjat nem fizet, annak fényképeit a szervező elfogadja ugyan és részt
vehet a pályázaton, azonban képei a kiállítást követően az Ágens Fotógaléria tulajdonába kerülnek
és a szerző nevének feltüntetésével szabadon értékesíthetőek. nemzetközi fotópályázat

Pályázati naptár:
2010. november 30. a képek és a nevezési díj beérkezési határidő
2010. december 11-12. zsűrizés
2010. december 23. a kiállításra kerülő alkotások szerzőinek értesítése (a kiállított képek jegyzéke a honlapról letölthető)
2011. január 15. 11.00 óra a kiállítás megnyitása
2011. március 15. a képek visszaküldése

Díjazás kategóriánként: 1 db FIAP arany; 1 db FIAP ezüst; 1 db FIAP bronz; 4 db FIAP kékszalag
Különdíj: 1 db ÁGENS kollekciódíj
A kiállításon díjat nyert képek a rendező tulajdonát képezik. A beküldött anyagot a rendező a legnagyobb
gondossággal kezeli, de az esetleges sérülésekért, hiányosságokért felelősséget nem vállal.
Minden nevezési díjat fizető szerző a kiállítás anyagából készült katalógust kap. A kiállítás megfelelő propagálása céljából a képeket a rendező szabadon szerzői jog érvényesítése nélkül felhasználhatja
(CD, sajtó, TV). A szerzők a kép beadásával tudomásul veszik a pályázati feltételeket.

A képek beadása:
Levelezési cím: Ágens kft. 1027 Budapest, Fő utca 73. e-mail: agens@agens90.com

Csomagolás: sérülést kizáró csomagolás, ajánlott küldemény formájában, megcímzett válaszboríték

Zsűri tagjai: Mgr. Fedor Gabčan (TCH), főiskolai művészeti oktató, Ostravai Egyetem Művészeti Fakultás;
Horváth Endre (HUN) AFIAP; Markovics Ferenc (HUN) PSA három csillagos kiállító; Tóth István (ROM) AFIAP; Tóth József (HUN) fényképész

A pályázati felhívás és a nevezési lap letölthető: www.agens90.com

Fotósélet – 2010. június 28.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Előző cikk
Következő cikk

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles