4.7 C
Budapest
Thursday, April 25, 2024

A világ a magyar természetfotósokra figyel

A világ a magyar természetfotósokra figyel

A magyar természetfotósok mutatnak példát a világnak!
Meghívott előadóként tartott előadást a okt 23-24 Nagy-Britannia legrangosabb természetfotós konferenciáján a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke arról, hogy mi lehet a Magyar Természetfotósok Szövetség nemzetközi sikereinek titka.

Bármennyire meglepõ, de Nagy-Britanniának nincs természetfotós szervezete, ezért a Wildscreen WildPhotos elnevezésű szimpózium szervezői arra kérték Radisics Milánt, hogy foglalja össze, vajon mi lehet a magyar természetfotósok sikereinek titka, mi lehet az oka annak, hogy hazánk természetfotósai hosszú évek óta egyre-másra hozzák el a legnagyobb nemzetközi pályázatok díjait, és immár nem telik el úgy év, hogy a legfontosabb megmérettetések kiállításain ne láthatnánk magyar fotográfusok képeit. A kérdés annál is inkább aktuális, mivel éppen a szimpózium előtti napokban, ugyancsak Londonban tartották a BBC Wildlife Magazine által kiírt Veolia Environment Wildlife Photographer of the Year megmérettetésen három magyar fotós is elismerésben részesült. Az „Egyéb állatok viselkedése” kategóriában Mészáros András Frissítő esőcsepp című képe győzött, míg Szabó Dániel és Selmeczi Dániel pályaműve Highly commended elismerésben részesült, s így a díjnyertes képekkel együtt a londoni Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon is látható.

A Wildscreen WildPhotos szimpózium az Egyesült Királyság legnagyobb, kétnapos fotográfiai eseménye, amely a természetfotózás erejének feltárásával foglalkozik. Az esemény összehozza a hivatásos és amatőr fotósokat, a szerkesztőket, kiadókat és a természetvédőket. A résztvevők közreműködnek a vitákban, előadásokban, beszélgetésekben, lehetőséget kapva arra, hogy a terület legkiválóbb személyiségeitől tanuljanak és nyerjenek inspirációt. Az előadók sorában olyan nemzetközi szaktekintélyek is helyet foglaltak, mint Michael Nichols, a National Geographic vezető fotósa, illetve Vincent Munier, világhírű francia természetfotós. A tanácskozás szervezői azért hívták meg Londonba a nemzetközi porondon is ismert, s ugyancsak számos rangos pályázaton eredményes Radisics Milánt, hogy a plenáris program részeként megtartott előadásában mondja el, miként vezetett az út addig, hogy mára a magyar fotósok lényegében megkerülhetetlenek. A hazai természetfotósok munkáival illusztrált, hangos sikert aratott prezentációjának egyik meglepő tanulsága volt, hogy mint kiderült, Magyarország élen jár az amatőr és professzionális fotósok szervezésében, s különösen abban, hogy a szakmai szervezetek, egyesületek, klubok folyamatosan lehetőséget biztosítanak tagjaiknak a tapasztalatcserére, a tanulásra, a pályázatok révén pedig a megmérettetésre.

Arra a kérdésre, hogy vajon mi a magyar természetfotósok sikereinek titka, Radisics Milán röviden így válaszolt: „Nincs titkunk. Folyamatosan és keményen, a legnagyobb, önmagunkkal szemben támasztott követelményeket szem előtt tartva dolgozunk; a pályázatokon nyilvánosan zsűrizünk, következetesen és kompromisszumok nélkül betartjuk a szabályokat – immár húsz éve…”

A szimpóziumról:

A prezentáció szlájdjai a naturArt Facebook oldalain tekinthetõek meg.
http://www.facebook.com/album.php?aid=329228&id=264521680251

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
692FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles