8.7 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Foto Mozaik 133., 2009. május

Benkő Sándor szemiskolája / A fény mint motívum
Sorozatunkban a fényképezés legalapvetőbb eszközét, a fényt igyekszünk megvizsgálni, és a fénnyel kapcsolatos fotográfiai tudnivalókat csokorba szedni. A fény, szín, kontraszt, fekete-fehér, perspektíva, élesség, szemcse, életlenség és bemozdulás a fotográfia szimbólumaiként is leírhatók. Amennyiben a fotográfus a képalkotásában ezeket ügyesen használja, a valóságot hatásosan lefordíthatja a kép nyelvére.

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Események naptára

Pályázatok

A CULTiRiS Fotópályázat

Újabb hírek az FTN 2009-ről

Mi a siker titka?

Galéria

Régi képek, új élmények / Almási László fotográfiái a Barabás-villában
Több évtizede készült sportfotókra csodálattal érdemes nézni: micsoda technikai tudás, fantasztikus reflexek, érzék, tehetség, türelem, állóképesség kellett ahhoz a 60-as, 70-es években, amit manapság az alulképzett amatőrök egy része is jó eséllyel képes volna megörökíteni – ha volna rá szeme.

(holtakról, élőkről) / Szebeni András 21 fotográfiája
Legutóbb Szebeni András a kőröshegyi viaduktról készült könyve ürügyén szólalt meg a Foto Mozaik hasábjain (FM 115., 2008. nov.). Akik nem ismerik őt és a munkáit alaposabban, most meglepődhetnek, ha elmennek a Stollár Béla utcai ízléses galériába. A művész másik profilját láthatják. Az arcokat, alakokat, testeket, holtakat, élőket leképezőt.

Négyszemközt

Szarka Klára: Képrejtvény / Módos Gábor: Se több, se kevesebb – Szvjatoszlav Richter a szombathelyi koncertjén, 1965
Sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan készülnek a jó képek. Hogyan lesz az ötletből fotográfia? Sőt: hogyan születik meg az ötlet maga? Mennyi szerencse, munka, tanulás, milyen felszerelés, technikai háttér szükséges ahhoz, hogy a tehetséggel megáldott ember készíthessen egy jó fotót? Faggatjuk a fotográfust, és rövid életrajzban adunk róla is egy pillanatfelvételt, elemezzük a művet magát, s dokumentáljuk a technikai paramétereket. Ezúttal Módos Gábor titkát firtattuk.

„Könnyű szívvel eldobok képeket” / Tóth József most megjelent Radnóti-albumáról beszél
A nagy sikerű korábbi vállalkozás – a Petőfi-versek ihlette képekből összeállított képes-szöveges album – után Tóth József most Radnóti Miklós száz költeményét és a versek inspirációjára készült fotográfiáit szerkesztette kötetbe. Az idei Radnóti-centenárium egyik legérdekesebb és legszebb vállalkozása lett az album, ami még a költő özvegyének, a 97 éves Fifi néninek is nagyon tetszett. S neki megfelelni talán a legnehezebb volt, derül ki a szerző szavaiból. Írásunk interjúnak készült, de jobbnak láttuk a kérdéseket elhagyni. Tóth József lendületes elbeszélése összefüggő szövegként élvezetesebb olvasmánynak bizonyult.

Digitális világ

Válasszuk a megfelelőt! / Sulyok László: 20 mega fölött – Gondolatok a Nikon D3x kapcsán
Egy fényképezőgép, amelyikről már piacra kerülését megelőzően is legendák keringtek. Egy D-SLR, amely a középformátum minőségét ötvözi a riportergépek gyorsaságával és kényelmével. A Nikon jó néhány éve megismert trendjének megfelelően a márkanév x jelzése a megnövekedett pixelszámra utal. A D3x 24,5 megapixeles felbontást kínál, ezzel a konkurens Canon EOS 1Ds Mk III és 5D Mk II vázainak egyeduralmát veszélyezteti. Cikkünk nem az új gép tesztje, inkább azt akarjuk bemutatni, mitől élmény és miért kockázatos egy ilyen „fenevad” beidomítása.

Török György: Archiválási tudnivalók
Archiválni, persze, nem jelent egyet a CD- vagy DVD-írással. A jó archívumra könnyű kereshetőség, hosszú élettartam és aránylag kicsi fenntartási költség jellemző. Az első szempont elsősorban szoftveres megvalósítást takar, a másik kettő viszont a tároló korong jellemzőit, illetve a ráírt információ elsődleges szervezését érinti. A lemezeknél nem árt az aggályos körültekintés. Tárolási igényeinek megfelelően mindenki alakítsa ki saját rendszerét, amihez hosszú éveken keresztül érdemes ragaszkodni.

A képmódosító pályázat legjobbjai (2.) / Lukács Gabi: Fehérre festem a világot
Szerkesztőségünk felhívására rengeteg kép érkezett, ami kétségkívül bizonyítja, hogy olvasóinkat igazán érdekli a fényképek számítógépes korrekciója.

Technika

Fotós szemmel / Krivánszky Árpád: Tüzes víz
Jön a tavasz, a nyár, lehet indulni a vizek partjára fotózni. Például naplementét. De mit csináljunk olyankor, ha a látvány bizony csak átlagos, és a szépen színesedő felhő nincs az égen? Fordítsuk objektívünket a víztükör felé!

A fotografálás alapjai (5.) / Takács Szabolcs: Amit nem árt tudni: az expozíciós időről
Készítjük a sok fényképet, örülünk, ha némelyik jól sikerül, de sok esetben nem is tudjuk, hogy miért lett az egyik jobb, a másik kevésbé elfogadható. Sorozatunkban sorba vesszük a technikai felszereléseket és az alapvető technikai fogásokat, hogy a felszereléséből (no, és a témából) mindenki a lehető legtöbbet bírja kihozni. Mint korábban már láttuk, az objektívben a rekeszérték szabályozásával tudjuk a fény mennyiségét variálni, de nem ez az egyetlen lehetőség.

Steiner Gábor: Dörr, LensPen és Lenmar termékek már itthon is
A Pálvölgyi-Digital Kft. fotó-nagykereskedelmi cég március 12-én, az egyéves születésnapján várta hazai vendégeit a partnernapra, amelyen idei termékkínálatukat mutatták be.

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak (15.) / A Wessely-objektív
A magyar fotótechnika-történetén hosszú évtizedeken keresztül végigvonul – ráadásul több jelentős alkotó munkásságát érintve – a lágy rajzú fotó elkészítését lehetővé tevő objektív vagy előtét problémája.

Mozaik

Wagner István: A Dorotheum fotográfiai árverése magyarokkal
A fényképezés hőskorától napjainkig válogatott anyagra lehetett licitálni az osztrák aukciós ház bécsi palotájában április 16-án. Összesen 275 tételt vittek kalapács alá, és a speciális licitálás nemzetközi anyagában szokás szerint tucatnyi magyar szerző is akadt.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
694FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles