5.2 C
Budapest
Thursday, April 25, 2024

Fotósélet – 2008. február 4.

Eredmények – Utazás a világ körül
Az Utazás a világ körül című fotópályázatra 4.150 db fénykép érkezett be, 449 pályázótól. A zsűri összesen 1055 alkotást javasol kiállításra 428 alkotótól. A zsűri öt kollekciót kiemelt díjazásra javasol (I-V. helyezettként), anélkül hogy közöttük sorrendiséget állapítana meg. Kiemelt díjazásban részesült:
Bagics Gábor (Budapest),
Mészáros Csaba (Budapest),
Nagy Tímea (Balatonfüred)
Szécsényi Zsuzsanna (Budapest)
Wágner Csapó József (Székesfehérvár)
További negyven pályázó egy-egy alkotásáért különdíjban részesül. A lista megtekinthető február 5-től a www.mafosz.hu weboldalon. És ugyanitt olvasható el a kiállításra elfogadott képek szerzői névsora.
Figyelem! Ez még csak egy gyors jelentés, a képek címe hiányzik a nevek mellől. A kiállításra elfogadott alkotások címét várhatóan február közepén tudjuk nyilvánosságra hozni, mert először a nyomdába küldendő fotóalbumot kell megszerkeszteni. Az album megjelenésének tervezett időpontja február 28. Ekkor lesz az első kiállítás is a Hungexpón.
Kérjük a díjazottak és a kiállítók szíves türelmét, továbbá azt, hogy sem telefonon, sem emailben ne érdeklődjenek, mert minden szükséges tájékoztatást a pályázati felhívásban ígért határidőn belül nyilvánosságra hozunk. Köztük azt is, hogy melyik kép mikor és hol lesz kiállítva, illetve azt, hogy a fotóalbumban melyik kép jelenik meg. A türelmet és megértést előre is köszönjük!
*
*

Fotótréning – Utazás a világ körül
Balatonalmádiban február 23-24-én két napos fotótréninget szervezünk, ahol az Utazás a világ körül című, Hungexpón bemutatásra kerülő első kiállítás anyagát keretezzük. És persze beszélgetünk a képekről is. Részvételi díj: 5000 Ft, amely a szállás költséget és a négyszeri étkezés (egy reggeli, egy vacsora és két ebéd) árát tartalmazza. A 300 Ft-os idegenforgalmi adót, a helyszínen kell befizetni.
Jelentkezési lap és csekk igényelhető: gyoril@mmi.hu címen.
*
*

MAFOSZ közgyűlés
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége 2008. február 10-én 10 órakor tartja soros közgyűlését (Budapest, I. ker., Corvin tér 8. ). Azok a tagszervezetek, amelyek bármely okból nem kapták meg a postán elküldött közgyűlési anyagokat, megtekinthetik a www.mafosz.hu weboldalon, a mafosz menüpont utolsó előtti sorában. A belépéshez azonban jelszó kell, amely igényelhető a következő címről: gyoril@mmi.hu (jelszót a küldöttek, illetve az alkotócsoportok vezetői kaphatnak.)
*
*

MFVSz közgyűlés
A Magyar Fotóművészek Világszövetsége közgyűlést tart február 17-én 10 órakor (Budapest, I. ker., Corvin tér 8. ). A meghívókat minden érintett postán kapta, vagy kapja meg, de ezúton is értesíti az Elnökség az MFVSz tagságát. A közgyűlési anyagok elérhetők az interneten is. Útvonalat és jelszót az MFVSz tagjai kérhetnek: gyoril@mmi.hu
*
*

Új menüpont – linkgyűjtemény
A www.mafosz.hu weboldalon új menüpont nyílt: linkgyűjtemény címmel….
Szívesen vesszük, ha a tagszervezetek, azok tagjai és a MAFOSZ pártoló tagjai kérik felvételüket a linkgyűjteménybe: gyoril@mmi.hu
*
*

Technikatörténeti kiállítási lehetőség
Sárospatakon – a Fotóművészeti Nyári Egyetem helyszínén – a művelődési házban zárható, üveges vitrinek találhatók. Itt szívesen fogadnának 2008. június 27-től 2-3 hónapra egy fotó-technikatörténeti kiállítást is. Tehát kedves fényképezőgép gyűjtők, vagy más eszközgyűjtők: ki szeretné kedvenc tárgyait kiállítani Patakon? A kiállítás berendezése 06.27-én.
*
*

Kiállítások, meghívók, események
Befejeződött a Meghívók Galériájában található, 2007-es meghívó tervek közönség szavazása. A legtöbb szavazatot Koós László AFIAP fotóművész meghívója kapta (30-as sorszámú). Az erről szóló oklevelet a február 10-i közgyűlésen adjuk át a meghívó tervezőjének.
*
Feketetói argentotípiák címmel nyílik fotókiállítása Varga Tamásnak Debrecenben, a Vörös Oroszlán Teaház galériájában (Bajcsy-Zs. u. 14.) február 10-én 16 órakor.
*
Megnyílt Ispánovics József (Magyar Fotóművészek Világszövetsége) weblapja. Minden látogatót szívesen lát:
*

Csigó Gergely (Soproni Fotóklub) weblap látogatásra hívja a Fotósélet olvasóit: www.csiger.hu
*
Meghívó DUNATÁJ FOTÓKÖR /KALOCSA / BESZÉLŐ KÉPEK című kiállítására.
A kiállítás helye; Paks, Városi Művelődési Központ (Gagarin u. 2 )
Megnyitó időpontja: 2008 február 22. / Péntek / 17 óra
A kiállítást megnyitja; Tamás Eszter – művészettörténész
Alkotók: Balogh István, Bedi Gyula, Benke Ferenc, Farkas Zoltán, Farkas Viola,
Kapitány László, Kollár Kata, Markó Gábor, Mihala Boglárka, Nagy Erik, Polgár Tibor,
Péjó Zoltán, Regényi Gábor, Viczay Lajos AFIAP, EMAFOSZ
A kiállítás megtekinthető; 2008 Március 16-ig
*
Santl János dr. Müller Erzsébet emlékére rendezett fotókiállítását Egerben, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban Molnár István Géza fotóművész nyitotta meg. A kiállítás megtekinthető 2008. január 28.-tól február 16-ig. Nyitva tartás: H: 13-18 óra, K-P: 10-18 óra, Szo: 10-16 óra
*
A Rákoscsabai Közösségi Ház szertettel meghív minden fotóst a fiatal művészek Design kiállítására, 2008. február 8-án pénteken 18 órára. A kiállítás február 29-ig tekinthető meg. A tárlaton megtekinthetők lesznek Fachet Imola fotós alkotásai is.
*

Elköszönünk…
A székesfehérvári egykori Köztársaság Mozi épületének sikeres bérbeadása a Kirakat Galériának az utolsó (10.) tárlatot jelenti. A mostani rendhagyó kiállítással szeretnénk megköszönni látogatóinknak az érdeklődést és a figyelmet, amellyel a 10 hónapig tartó életünket kísérték. Köszönet a város fotósainak is, akik ez idő alatt közel 500 alkotásukkal hozzájárultak a Galéria arculatához. A záró rendezvény időpontjáról később tájékoztatunk mindenkit! Folytatjuk… Valahol….
A szervezők: Garainé Mariann és Szabó Márta
A Kirakat Galéria kiállítói voltak:: Becze Dóra (Székesfehérvári Fotóklub), Becze Ferenc (Székesfehérvári Fotóklub), Békésiné Zsóka (Székesfehérvár), Búsi Sándor (Főnix Fotóművészeti Kör), Cserta Gábor (Székesfehérvár), Dianovszky Zoltán (Székesfehérvári Fotóklub), Dr. Perényi István (Székesfehérvári Fotóklub), Farnady József (Székesfehérvári Fotóklub), Garainé Mariann (Székesfehérvári Fotóklub), Gerebics Lajos (Székesfehérvári Fotóklub), Hach László (Székesfehérvári Fotóklub), Kaviák Ágnes (Székesfehérvár), Király Erika (Székesfehérvári Fotóklub), Kollar Rolf (Főnix Fotóművészeti Kör), Korláth Vilmos (Székesfehérvári Fotóklub), Kun Attila (Alba Regia Fotóklub), Mocsány Éva (Alba Regia Fotóklub), Nagy Ottó Sándor (Székesfehérvári Fotóklub), Nervetti Károly (Főnix Fotóművészeti Kör), Nervettiné Fekete Lídia (Főnix Fotóművészeti Kör), Őri Tóth István (Székesfehérvár), Rideg Ferenc (Alba Regia Fotóklub), Sipics László (Székesfehérvári Fotóklub), Suhajda László (Főnix Fotóművészeti Kör), Sulán Angéla (Székesfehérvári Fotóklub), Süveges István (Székesfehérvári Fotóklub), Szabó László (Főnix Fotóművészeti Kör), Szabó Márta (Főnix Fotóművészeti Kör), Szabó Mónika (Főnix Fotóművészeti Kör), Szamosi András (Főnix Fotóművészeti Kör), Szentes M. Zsuzsa (Székesfehérvár), Szita László (Székesfehérvári Fotóklub), Varga Csaba (Székesfehérvári Fotóklub) és Wágner Csapó József (Főnix Fotóművészeti Kör).
*
*

Magyar sikerek külföldön

Dobos Szilveszter AFIAP (Kőbányai Fotóklub) Franciaországban két fotóval szerepelt a Sant-Quentin Yvelines nemzetközi fotóművészeti kiállításon.
*
*

A Dunatáj Fotókör 2008. évi I. negyedéves programja
Január 12 – Házi kiállítás, Képbírálat, Pályázati lehetőségek, Új tagjelölt bemutatkozása képekkel, negyedéves program- és kiállítási terv megbeszélése
26 – Fotótúra – Fajsz község épített- és természeti értékei
Február 3 – Fotótúra – Mohács; Busójárás
9 – Szakmai előadás; Daróczi Csaba – természetfotózás
Képválogatás a paksi kiállításra ( Előhívott, paszpartuzott képeket várunk )
20 – 15 óra – Kiállítás összeállítása Pakson
22 – 17 óra Dunatáj Fotókör “Beszélő képek” című kiállításának megnyitó ünnepsége Pakson, a Művelődési Központban
Március 1 – Munkácsy kiállítás + Magyar Fotográfiai Múzeum – Aszmann Ferenc fotótárlatának megtekintése Kecskeméten
8 – Dargay Lajos, képzőművész – Esztikai alapelvek c. előadása,
Házi kiállítás, képbírálat
Szakmai előadás – Photoshop technikák
22 – Fotótúra
*
*

Fotópályázat középiskolások részére
Lásd részletesen:
*
*

Fotópályázatok a Nógrád megyében élők részére
Két felhívás is megjelent, mindkettő olvasható a www.mafosz.hu weblapon a fotópályázatok menüpontban és a nevezési lapok is letölthetők. Csak a Nógrád Megyei Fotóklub tagjai, pártoló tagjai, illetve a Nógrád megyében élők vehetnek részt ezeken a pályázatokon.
*
*

Ezüstkép fotópályázat
A Falk ART Fórum – Antik és Modern Művészeti Fesztivál rendezvényként szeretnének bemutatni egy 55 képből álló kortárs fotóművészeti kiállítást a rendezők, a B55 Galériában. A részvételre pályázni lehet két kategóriában: budapesti épületek külső és belső ábrázolása, vagy azok környezete; illetve az alkotó emberek bemutatása, tárgyalkotók és előadóművészek munka közben. A pályázat nevezési díjas. A részletes feltételek és a nevezési lap megtalálható a www.mafosz.hu weboldalon, a fotópályázatok menüpontban február 5-től.
*
*

I. Ágens online fotóárverés
Az árverés ideje: 2008.03.27. 07:00- 2008.03.30. 15:00.
Az árverési tételek kiállítása: 2008.03.17-30. (03.23-24 szünnap)
Helyszín: Ágens fotóművészeti galéria, Bp. II. Fő u. 73.
Az árverésre kerülő tételek felvételének vége: 2008.02.25.
Felveszünk: régi és kortárs fotókat, fotóritkaságokat, kortárs fotóművészeti alkotásokat.
Az árverési szerződés letölthető a www.agens90.com-ról.
Ágens Reklám és Kereskedelmi Kft., 1027 Budapest, Fő u. 73., Tel./Fax: 355-0364
agens@externet.hu www.agens90.com
*
*

Folytatódnak a Hargita Megyei Kulturális Központ fotótáborai

Pusztinai rajt február 5-én
Csíkszeredában a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) rendkívül pozitív mérleggel zárta múlt évi tevékenységét; azon kívül, hogy újabb öt fotóstábort is szervezett (Vízaknán, Menaságon, Gyergyószentmiklóson, Kászonaltízen és Gyergyóremetén), az óév búcsúztatása előtt, 2007 karácsonyának előestéjén az utolsó tábor helyszínén bemutatta Óda Gyergyóremetéhez c. fotóalbumát, amelyet a táborban készült képekből szerkesztett Ádám Gyula fotóművész-grafikus és amelynek kiadását a gyergyóremetei önkormányzat állta. A rangos HMKK-könyvek sorozatban, 112 oldalon a gyergyószentmiklósi F&F International Kft. gondozásában megjelent album Bajna György újságíró ihletett felvezető szövegével, három szekcióba sorolta (A táj arcai; A hagyomány szelleme; Az élet megy tovább) a 13 résztvevő fotóművész (Ádám Gyula, Balázs Ödön, Bálint Zsigmond, Czire Alpár, Danis János, Erdély B. Előd, Hátszegi Csaba, Kunkovács László, Molnár Attila, Sándor László, Szabó Attila, Szentes Zágon, Veress Nándor) legjellemzőbb munkáit. A helyi bemutatót pár héttel később, 2008. január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából nagyszabású csíkszeredai rendezvény követte a Csíki Székely Múzeum kiállítótermeiben, ahol az album bemutatása mellett megnyílt a projektben részt vett fotóművészek 70 munkáját magába foglaló Egy nagyközség misenapjai c. kiállítás. Az eseményen a szervezők visszapillantottak a 2002-ben rajtolt fotóművészeti táborok történetére és hozadékára, ugyanakkor köszöntötték a legutolsó tábor tábori együttlét idején 70. évét betöltő marosvásárhelyi fotóművészt, Bálint Zsigmondot (AFIAP), a MAFOSz alelnökét, aki tábori korelnökként valamennyi rendezvényen részt vett. A tárlatnyitón a HMKK bejelentette a 14. fotóművészeti tábor megrendezését a moldvai Pusztinán. Résztvevők (Ádám Gyula, Bálint Zsigmond, Czire Alpár, Erdély B. Előd, Molnár Attila, Veress Nándor, Vitos Hajnal), s amely egyben az első idei hasonló rendezvény, húshagyókedden, február 5-én rajtol. Ugyanakkor a gyergyóremetei tárlat anyagát február 14-én ünnepélyesen bemutatják a marosvásárhelyi Bernády-házban is. (Cseke Gábor)

*
*
Pártoló tagokat keresünk!

Tisztelt Fotóstárs! Kedves Fotós Barátunk!
Az elmúlt években a szövetség munkáját sokan támogatták különféle formákban: pártoló tagként, önkéntes munkavégzéssel, adományokkal. Mindezeknek együttesen köszönhető, hogy a MAFOSZ folyamatosan tájékoztathatja a fotókultúra iránt érdeklődőket az interneten keresztül és hagyományos úton, postán küldött információs csomagok segítségével az aktuális hazai és nemzetközi fotópályázatokról, kiállításokról, fotós eseményekről.
Mire fordítottuk az előző évi támogatásokat?
– tovább fejlesztettük a Fotósélet hírlevél email címes adatbázisát, így ma már 2900 érdeklődőhöz jutunk el minden héten, a 2-3-4 oldalas információs kiadványunkkal;
– 2007-ban kiadtuk a Fotó Hungarikum 2007, a Mindennapi kenyerünk és a Szeretünk Erdély című fotóalbumokat;
– Az évente nyolc-tíz alkalommal kiküldött információs csomagban több mázsa kiadványt osztottunk szét pártoló tagjaink között (katalógusokat, fotósújságot, képeslapokat);
– a MAFOSZ székhelyére látogatókat igyekeztünk személyesen megajándékozni hasonló kiadványokkal;
– a szervezésünkben megnyílt kiállítások közönségét elláttuk képeslapokkal és katalógusokkal;
– előkészítjük minden évben a Magyar Fotográfia Napja rendezvény-sorozatát;
– Fotóművészeti Nyári Egyetemet rendezünk, amely nyitott minden érdeklődő előtt;
– a fotókulturális rendezvényeket népszerűsítettük a www.mafosz.hu honlapon, Fotóséletben és a Magyar Fotográfia Napja programfüzetében;
– díjakkal, oklevelekkel jutalmaztuk a fotópályázatokon feltűnő, tehetséges alkotókat;
– ország-kollekciókat küldtünk a jelentős, nemzetközi tárlatokra;
– folytattuk a születésnapi és nőnapi köszöntő képeslap akciónkat;
– pályázatokat írtunk különféle pénzügyi támogatások elnyerése érdekében.
– szaktanácsokkal segítjük a hozzánk fordulókat (telefonon, levélben, személyesen)
Mindezek együttesen teremtettek pezsgő fotóséletet az ország minden részében. Szeretnénk ezt a munkát folytatni. Ehhez kérjük az Ön támogatását is. Kérjük olvassa el a www.mafosz.hu weblapon, a mafosz menüpontban található nyilatkozat pártoló tagoknak című adatlapot. És lehetősége, kedve szerint kitöltve jutassa el hozzánk, az év első három hónapjában. A pártoló tagdíjakra, adományokra különösen ebben az időszakban van szükségünk, mert a társadalmi, pénzügyi támogatások csak az év második felében, de inkább csak az utolsó negyedévben érkeznek meg, ha és amennyiben elfogadják és támogatják a benyújtott pályázatokat. Sajnos gyakran nem jut pénz a fotókultúrára szánt pénzügyi forrásokból.
Ezért van különös jelentősége bármilyen összegű támogatásnak, amelyet előre is köszönünk.
*
*

„Készíts velünk tankönyvet”- fotópályázat

A Mária Valéria Nyelviskola fotópályázatot hirdet az alábbi ECL nyelvvizsga témakörökben:

1. Egyén
2. Társas kapcsolatok
3. Család
4. Lakás/Lakóhely
5. Utazás/Közlekedés
6. Vásárlás/Üzletek
7. Kommunikáció/Kapcsolattartás
8. Szolgáltatások
9. Kultúra/Szórakozás
10. Idő/Időjárás
11. Egészség/Betegségek
12. Sport
13. Média
14. Hobbi
15. Tanulás/Munka
16. Az Európai Unió
17. Országismeret
18. Közélet
19. Környezetismeret
20. Aktuális témák események
21. Globalizáció
22. Aktuális etikai kérdések
23. Aktuális gazdasági/társadalmi kérdések
A felsorolt témakörök közül bármelyikhez küldhettek be általatok készítetett képeket. A képeket a fénykép készítője és a választott témakör/témakörök megjelölésével jpg formátumban csatolva a mariavaleria@vnet.hu e-mail címre küldjétek el. A fotópályázat nyerteseinek listáját és képeiket a www.marivaleria.hu honlapon tesszük közzé.

A legjobban sikerült képek az ECL képanyag bővítéséhez, frissítéséhez és Mária Valéria Nyelviskola ECL tesztfüzet kiadványaiban kerülnek felhasználásra. A pályázat első 5 helyezettjét értékes nyelvkönyvekkel, ingyenes ECL próbavizsgával jutalmazzuk, az első helyezettet az ECL Nyelvvizsga Központ egy ingyenes ECL vizsgalehetőségben részesíti.
Beküldési határidő:2008. március 05.
Az eredményhirdetés várható ideje: 2008. március 30.

Megjegyzés:A fotópályázat résztvevői hozzájárulnak képeik nyilvános közzétételéhez, és egyben nyilatkoznak, hogy az általuk beküldött képek a saját tulajdonukat képezik, és azok után nem tartanak jogdíjra, ellenszolgáltatásra igényt.
További felvilágosítás: 30 / 253 0352 (Erős Attila, igazgató)
***************************

Fotósélet – 2008. február 4.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmi.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,491RajongókTetszik
197KövetőKövetés
692FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles