6.7 C
Budapest
Thursday, April 18, 2024

Kincses Károly: Élt – mint (Munkácsi) Marci Hevesen

105 éve, Kolozsvárott született Munkácsi Márton. Eredetileg Mermelstein Márk néven anyakönyvezték. Hét testvére közül négyet a nyilasok öltek meg, a többiek előbb vagy utóbb mind Amerikába kerültek.

Nélküle a sajtó- és divatfotó egész biztos nem itt tartana, ahol most, nem járt volna be ilyen utat az utolsó hetven évben. Ő volt az, aki önmaga számára kitalálta és megteremtette a modern kor fotóriporterének figuráját, azét, aki mindig mindenre készen áll, aki mindig úton van, akit mindig fel lehet ott fedezni, ahol történik valami, akinek senki nem ismeri az arcát, mert mindig elbújik egy fekete doboz mögé, amit úgy neveznek, fényképezőgép. Szerintem a kilencszázhúszas években, amikor kezdte pályáját, csak azért nem volt három mobil telefonja, a rendőrség belső számára hangolt CB-je és egy személyhívója, mert még nem fedezték fel

Olyan fotográfusok vallják őt nyíltan mesterüknek, mint Henri Cartier-Bresson és Richard Avedon. Életének első harminc esztendejét Magyarországon élte le. Az 1920-30 közti magyar illusztrált lapok, mint a Pesti Napló Képes Melléklete, az Incze Sándor-féle Színházi Élet, a Délibáb, a Tolnai Világlapja… tele vannak jobbnál-jobb Munkácsi-képekkel. Ez önértékén túl azért is fontos, mert fotós hagyatékának legnagyobb része elveszett, vagy ismeretlen helyen, Amerikában lappang. A Magyar Fotográfiai Múzeum által 1996-ban kiadott Munkácsi & Munkácsi könyv kísérletet tett arra, hogy minden eddiginél aprólékosabb kutatással felderítse ezeket a világ számára jórészt ismeretlen fotókat, életrajzi dokumentumokat, s egy nagyon részletes bibliográfiával segítse a további kutatásokat.

Oly sok fotós, újságíró, zenész, művész, tudós és más szakma kiválósága mellett Munkácsi Márton is Berlinbe ment, s 1928-ban az Ullstein-lapok vezető fotóriportere lett. Képeinek százai jelentek meg a kor legjobb illusztrált lapjában a Berliner Illustrierte Zeitungban, a Die Dameban, az Uhuban, a Die Wocheben, valamint a kor vezető fotós évkönyveiben, a Das Deutsche Lichtbildben és a Modern Photographyban. Bravúros fotóriportokat készített a Zeppelin léghajó első világkörüli útjáról, Kemal pasáról, aktokat Leni Riefenstahlról…

1934-ben a fasizálódó Németországból az Egyesült Államokba emigrált, ahol azonnal leszerződtette a Hearst-konszern lapja a Harper’s Bazaar. Mozgalmas, élettel teli, szabadban készített divatfotóival iskolát teremtett. A világ egyik legjobban fizetett fotóriportereként élt New Yorkban.
Később regényt írt Fool’s Apprentice címmel, amelyben dicsőszentmártoni gyermekkorának emlékeit eleveníti fel. Animációs filmeket rendezett, az amerikai magyar emigráns közélet egyik jelentős figurája volt, de korábbi sikereit már nem tudta megismételni, s szegény emberként halt meg 1963. július 14-én, egy futballmeccsen kapott szívroham után. Sírja New Brunswickban található.Aki arra jár, tegyen rá egy kavicsot, megérdemli.

Kincses Károly
Kincses Károly
Kincses Károly 1954-ben született. Még él. Járt iskolákba, főiskolára, egyetemre. Dolgozott, majd barátaival, segítőivel megalapította a Magyar Fotográfiai Múzeumot. 15 éven át vezette, majd ugyanazon barátaival és segítőivel, kik közül elsősorban Kolta Magdolnát és Bánkuti Andrást említi, kivásárolta, átépíttette, működtette a Mai Manó Házat. Közben írt, szerkesztett vagy ötven könyvet, ennél sokkal több tanulmányt, tanított egyetemeken, rendezett ezernyi fotókiállítást itthon és 16 országban. Mostanában legújabb projektje megvalósításán dolgozik. Elhatározta, hogy a továbbiakban minden napját egy-egy munkadarabnak, műalkotásnak tekinti és szándéka szerint mindent elkövet, hogy esténként úgy kerüljön ágyba, hogy azt érezhesse, a lehető legjobbat hozta ki belőle. És nyugodtan alszik, majd másnap újrakezdi.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles