4.4 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Fotósélet – 2010. november 29.

Búcsúzunk

Fájdalommal tudatjuk, hogy a Csepeli Munkásotthon Réti Pál Fotóklubjának legidősebb tagja Kis István fotóstársunk életének 85. évében örökre eltávozott. 1970-óta volt a klub tagja. A 70-es, 80-as években több fotótábor résztvevője volt és rendszeresen szerepelt kiállításainkon. Fotózásban különösen az emberábrázolás, az élet és munkaképek érdekelték. Utolsó éveiben elsajátította a digitális fotózást és képfeldolgozást, amiben nagy örömét lelte. Emlékét és alkotásait szeretettel őrizni fogjuk klubunkban.
Tüske István klubvezető, Oberländer Sándor klubvezető h.
*
*

Rendezvénynaptár 2011
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus minden év elején kiad egy rendezvénynaptárt, amelyekbe bekerülhetnek azok az országos és nemzetközi, közművelődési és művészeti események, amelyek pontos időpontját, helyszínét már most tudják a rendezők. Aki ilyen fotós eseményről tud, kérjük közölje december 10-ig a gyoril@mmikl.hu címen. A rendezvény pontos (rövidítések nélküli) elnevezése, a rendező intézmény, szervezet neve, az esemény időpontja (-tól, -ig), a további információk forrása. Előre is köszönjük a tájékoztatást.
*
*

Fotóbörze
2010. december 5-én 9 órától ismét fotóbörze várja a gyűjtőket, eladókat, fényképezőgép tulajdonosokat, érdeklődőket Budapesten, a Ferencvárosi Művelődési Központban (IX. ker., Haller u. 27.). Az eladók asztalokat előre foglalhatnak telefonon a 216-1300, 476-3410, 476-3414-es számon, vagy emailben: info@ferencvarosimukp.hu címen. Már most érdemes előjegyezni a 2011-es fotóbörzék időpontját: 2011. március 20., június 5., október 16., december 4.
*
*

Fotókiállítások, események, meghívók

Kövesi Eszter fotókiállítását Máthé András nyitja meg a debreceni Mezon Galériában (Batthyány u. 2.b.) 2010. november 29-én 17 órakor. A kiállítás december 17-ig látogatható hétköznapokon 10-18 óra között.
*
Neszmély Általános Iskolájában tekinthető meg Tarjáni Antal Lyukkamerám terei című fotókiállítása, 2010. november 28-tól december 22-ig.
*
2010. november 28-án a nagyszebeni Ars Hungarica fesztiválon, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ rendezésében Székely panoráma címmel fotókiállítás nyílt a Tanács Toronyban, a HMKK csíkszentdomokosi fotótáborának anyagából.
*

Dusa Gábor fotóriporter kiállítása az Ágens Fotóművészeti Galériában (Bp., II. ker., Fő u. 73.) 2010. december 4-én 11 órakor nyílik. A képeket Halász Tamás kritikus és tánctörténész méltatja. A tárlat december 16-ig látogatható. További információk www.agens90.com
*

Rideg Ferenc E-MAFOSZ /b (Alba Regia Fotóklub, Székesfehérvár) Az ember és természet című kiállítása Székesfehérváron, a Helyőrségi Klub emeleti galériájában (Malom u. 2.) nyílik meg 2010 december 6-án 18 órakor. Megtekinthető 2010 december 31-ig.
*
A Veszprémben a Hagyományőrzők Fény és árnyék című tárlatán a Bakony Fotóklub négy szerzőjének – Gazsi József, Gyurom János, Láng Tibor és Mátyus Károly – kollekcióját állították ki.
*
A 6. Dunamenti Fotográfiai Ősz program sorozat részeként nyílik meg Naszvad (Szlovákia) Stúdió Galériájában a X. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállítás 2010. december 3-án 17 órakor. Köszöntőt mond Nagy Tivadar, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke.
*
Elkészült Lángh Gábor AFIAP (Soproni Fotóklub) honlapja, melyen a jelenleg is látogatható “ Mesterek és mesterségek ” című kiállítás képein kívül sok más galéria is megtekinthető:
*

Vizúr János (Nimród Fotóklub, Budapest) Sejtelmek című fotókiállítását 2010. december 6-án 17 órakor nyitja meg Török Katalin művészeti író Budapesten, az Újpesti Gyermek és Ifjúsági Házban (IV. ker., István út 17-19.).
*
Nagykanizsa Honvéd Kaszinójában mutatták be Kuti Zsuzsanna Arany Ghana című fotókiállítását november 26-án, az Afrika est programjaként.
*

8. Csabai Fotószeansz a Szlovák Kultúra Házában (Békéscsaba, Kossuth tér) 2010. december 1. 16.30. Kiállítók: W. Kelkó Niki (Budapest), Máté Gergő (Békéscsaba) és Kalmár Zsolt (Békéscsaba), KÉP-esek vagyunk (Esély Pedagógiai Központ diákjainak tablója).
*
József Attila Művelődési és Konferencia Központ valamint a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület meghívja Önt, és kedves családját, barátait dr. Agócs József Az én fotográfiám című fotókiállításának megnyitójára.
Időpont: 2010. december 2. (csütörtök), 17.30 óra
Helyszín: József Attila Művelődési és Konferencia Központ Fotó Galériája, Salgótarján
A kiállítást megnyitja: Homoga József AFIAP, E-MAFOSZ/g fotóművész
Közreműködnek: a KiViSzi Színházi Műhely tagjai és a Hibó Tamás Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói. A kiállítás 2011. január 07-ig tekinthető meg .
További információk: www.agocsfoto.hu
*
A Tripont Galériában Stiller Ákos decemb¬erben nyíló kiállításának célja, hogy közvetlen segítséget nyújtsanak azoknak, akik a legsúlyosabb veszteségeket szenvedték el az októberi vörös-sár áradatban A Galériában kiállított képek mindegyike megvásárolható, a képek vételárával közvetlenül a vörösiszap-katasztrófában tragikus veszteséget szenvedett Juhász családon segítenek! Segítsünk együtt, segítsünk azoknak, akiknek a leginkább szüksége van rá! Szeretettel meghívjuk a kiállítás megnyitójára: 2010 December 2., Csütörtök 18 óra. A kiállítást megnyitja: Hirschler Richárd, a hvg.hu főszerkesztője. A képek az interneten is megtekinthetőek az alábbi címen: http://fotogaleria.tripont.hu
A képek készítője: „Stiller Ákos vagyok, a hvg.hu fotóriportere. Soha nem fogom elfeledni azt a pillanatot, amikor először léptem gumicsizmával a vörös masszába Kolontár akkor még lezárt területére. Lassan szemerkélt az eső, és én is csak lassan, óvatosan lépdelve tudtam előre haladni, akkora volt a kiöntött sár. A látványt nem lehetett ésszel befogadni, képekben ugyanúgy megmutatni – háború után néznek ki így falvak, elnéptelenedve, ahol csak az eső koppanása ver lassú ütemet a cserepeken. Elhallgattak az itt lakók tévéi, elhallgattak a mérgesen ugató kutyák és elhallgatott az élet is. De nem hallgattak azok, akiket megindítottak a képek: több százezren látták itthon és külföldön a megjelent fotókat és nyújtottak segítséget a térségben élőknek. Példátlan összefogás alakult ki Magyarországon, ami rengeteg otthonát, vagyonát elvesztett kolontári és devecseri családnak nyújt nem csak reményt, hanem anyagi segítséget is. Kérem amennyiben lehetőségei megengedik, támogassa a rendezvény célját, a mihamarabbi segítségnyújtást azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.” Stiller Ákosról több információt a honlapján talál meg, a www.stillerakos.hu-n
*
Fotós délután a Szentesi Fotókör rendezésében. 2010. december 5-én, 14.00 órakor a Galéria Kávéház és Étteremben dr. Seres Géza fotóművész (Debreceni Új Fotóműhely) Illusztrációk egy Borges novellához című kiállítását mutatják be. A tárlat képei olajnyomat technikával készültek. 15.00 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házban Szabó Béla öttevényi fotóművész Tánc című fotókiállítását nyitják meg. A képek a Győri Balett előadásain készültek. A megnyitó után Szabó Béla a Canon Hungária felkérésére készített zenés anyagát vetíti és előadást tart a tánc és színházi fényképezésről. A program zárásaként A Bakony, Rómer Flóris nyomában fényképezőgéppel című projekt képeit láthatják majd az érdeklődők.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Kerekes István EFIAP/s (Mosonmagyaróvár) Az ausztriai Salzburgban megrendezett Photo Championship & NFI-Foto-Meisterschaft 2010 versenyen, az Alpok gyöngyszeme kategóriában az „Este“ című fényképe IIWF Gold Medal -ban részesült, míg a Biodiverzitás szabad kategóriában, az „Erdőlakók“ című fotója szintén
IIWF Gold Medal -t nyert. Ugyanebben a kategóriában a „Tőzike tükröződés“ című munkáját FIAP Gold Medal -al jutalmazta a zsűri. ”Tőzike tükröződés“ alkotásáért még megkapta a Grand Honour Award díjat és az “NFI Master Photographer
2010” címet is.
*
A Soproni Fotóklub 11 tagja az ausztriai Al-Thani Award 2010 pályázaton összesen 79 elfogadást gyűjtött össze. Név szerint:
Horváth Eszter 12, Bóta Luca 10, Hipságh Gyöngyi 6,
Balogh Tamás 11, Csigó Gergely 9, Tóth Jenő Tibor 5,
Cseh Dániel 6, Pápai Zsolt 5, Tóth Péter 4, Roth Balázs 4, és Folcz Tóbiás 7 képét választotta ki a zsűri.
*

Papp Elek EFIAP fotóművész (Ceglédi Fotóklub, Nagykőrös) fotója az USA- ban, Charlestonban megrendezett PSA Exhibition 2010- en Best Creative Print díjat kapott. Ugyanitt kettő képét fogadták el kiállításra. Az Egyesült Királyságban, Edinburghban a 148th International Exhibition 2010- en fotója Highly Commended – ben részesült. Lengyelországban, Nowy Targban a XXX. Mountain Landscape versenyen kettő képe FIAP HM – t kapott, ezen kívül egy fotója került kiállításra. Brazíliában, Jaúban megrendezett 46th Jauense Salon of Photographic Art- on egy fotója FIAP HM – t nyert, és három fotóját állították ki. Az USA- ban, Salemben az 53rd Oregon State Fair International Exhibition of Photographyn egy fotójáért HM – t kapott, további hat képe kiállításra került.
Franciaországban, Mayetban a 9e Salon International de la Photographie- n három képét fogadták el kiállításra.
Írországban, Celbridge- ben a Celbridge Camera Club versenyen egy fotóját fogadták el. Szerbiában, Zajecarban az „Ecological Truth 2010”- 5th International Photographic Exhibition- on elfogadásra került hat fotója.
Olaszországban a 14. Grantour Delle Colline- n tizenegy fotója került elfogadásra. Ausztráliában, Ceelongban a Vigex Salon 2010 versenyen három képét állították ki. Törökországban, Isztambulban a Be Objective! 1st International Competition of Photographic- on egy fotóját fogadták el. Indonéziában, a 1st Indonesia Salon of Art Photographic 2010- en öt képe került elfogadásra. Szerbiában, Zajecarban a „Rock 2010”- 6th International Photographic Exhibititon- on három fotója került elfogadásra. Hong Kongban a 40th HKCC International Salon of Pictorial Photographie 2010- en öt képpel szerepelt. Hong Kongban a 35th Chinese Ymca Photographic Art- on kettő fotója került kiállításra. USA- ban, Palm Springsben az S4C- 46th International Exhibition of Photographic- on kettő képét fogadták el. Horvátországban, Eszékben a 4th Croatian International Digital Photo Salon- on egy fotója került elfogadásra. Szlovéniában, Kocevje- ben a Narava 2010- 3rd International Contest of Digital Photography- n kettő képét fogadták el. Spanyolországban a 1st Spanish Andorran International Digital Circuit- on tíz fotója elfogadásra került. Az Egyesült Királyságban, Tynemouthban a 31st Northern Counties International Salon of Photography versenyen három képét fogadták el kiállításra. Ausztriában az 8. Digital Master Circuit 2010- en három fotóját fogadták el.
*
*

CSAK DIGITÁLIS FELVÉTELEK KÜLDHETŐK A PÁLYÁZATRA!

Fotópályázat általános és középiskolás diákoknak

Részvételi feltételek
1. A fotópályázaton nappali tagozatos általános és középiskolás diákok vehetnek részt szakköri kollekcióval, vagy egyénileg.
2. A 2010/2011-es tanévre meghirdetett fotópályázatnak ismét három kötelező témája van. A képeket a három beadási határidőre be kell küldeni, amelyek feldolgozása már januárban megkezdődik, de zsűrizése csak 2011. május 5-10 között várható.
I. Feladat: Sportfotók készítése tornaórán, edzéseken, versenyeken, mérkőzéseken, vagy akár otthon is. A képeken szereplők életkora természetesen közömbös. Viszont a felvételek mutassák be a választott sportág jellemzőit, a mozgás szabadságát, vagy azt a kitartást, erőfeszítést, küzdő szellemet, szorgalmat, játékosságot, amellyel a legjobb eredményre törekszik művelője. Beküldési határidő 2010. december 30.
II. Feladat: Az iskolatáska képi ábrázolása. Hogyan visszük, mekkora, mi minden van benne? Milyen sorsa van, ha nincs éppen a kezünkben vagy vállunkon? Hol tartjuk otthon és az iskolában? Beküldési határidő: 2011. március 1.
III. Feladat: A piacok, vásárok hangulata. Tavasszal megváltozik a piacok kínálata. Színesebb lesz, sokféle friss tavaszi termény, termék kerül a vásárlók elé. Búcsúkba, kirakodó várásokba invitálják a falvak, városok népét. Örökítsétek meg a karakteres eladók munkáját, a piacok, vásárok, búcsúk forgatagát, érdekes eseményeit. Beküldési határidő: 2011. május 1.
3. A pályázatra csak olyan felvételeket nevezzenek a szerzők, amelyek ebben a tanévben készülnek.
4. A szakkörök feladatonként 10-10 képet, az egyéni pályázók 4-4 db fekete-fehér vagy színes – DIGITÁLIS képet küldhetnek be kizárólag emailben, vagy CD-n (a CD-t nem küldjük vissza, de megőrizzük egy évig és személyesen átvehetők Budapesten, az I. ker., Corvin tér 8.-ban (előzetes időpont egyeztetés esetén). A beküldött alkotások optimális felbontása: 1500×2102pixel (vagy a nyomtatási méret beállítása esetén: 20×30 cm). A zsűri által kiállításra javasolt képeket a FÉNYKÉPEZÉS ALAPÍTVÁNY rendeli meg a fotólaborban. Az emailben beküldött JPG kiterjesztésű képek összterjedelme ne haladja meg az 15 Mb-ot; ha ennél nagyobb a tíz kép terjedelme, akkor kéretik több emailhez csatolni azokat. Aki a méretkorlátozást figyelmen kívül hagyja, számítson arra, hogy a levelező szolgáltatók esetleg nem továbbítják a küldeményüket. Becsomagolt és tömörített állományokat nem csomagolunk ki. Óriásleveleket nem fogadunk. Kérünk minden egyes képet egyenként csatolni a beküldendő emailhez.
5. A pályaművek fájl neve a következő adatokat tartalmazza ékezetes betűkkel írva: a pályázó CSALÁDINEVE_KERESZTNEVE_Aképrövidcíme_Anevezésilapszerintisorszáma.JPG
6. A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteni számítógéppel, 2003-as word programmal. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a file névben olvasható felirattal. A nevezési lap 2010. október 1-től letölthető a www.mafosz.hu oldalról, a fotópályázatok menüpontból. A nevezési lap is beküldhető emailben. A nevezési lap fájlneve: szakkör esetén a Szakkör _neve.doc egyéni pályázó esetén a Családnév_Keresztnév.doc
7. Aki később kapcsolódik be a pályázatba, utólag is beküldheti a korábbi feladatokat, de a végső beküldési határidő (2011. május 1.) nem léphető át. Az értékelés sajátosságai miatt azok a pályázók érnek el jobb eredményt, akik minden feladatot megoldanak és kihasználják az összes beadható képek számát.
8. A beküldött képeket a Fényképezés Alapítvány szerzői jogíj és felhasználási díj fizetés nélkül, de a szerző nevének feltüntetésével nyilvánosságra hozhatja a fotópályázat, a fotókiállítás és az Alapítvány munkájának népszerűsítése érdekében. Csak azok vegyenek részt ezen a pályázaton, akik ezt engedélyezik a Fényképezés Alapítványnak.
9. Beküldési cím: diakfoto2011@gmail.com Figyelem! A pályázatokat fogadó emailes postafiók mérete óriási, de így sem garantálható, hogy az utolsó egy-két napban beküldött több száz fotót fogadni tudja (annak ellenére, hogy a rendezők folyamatosan mentik a beérkező pályaműveket). Ezért nem fogadunk el senkitől sem óvást, vagy reklamációt amiatt, ha egy küldeményt – a postaláda megtelt üzenettel – visszaküld a szolgáltató. A megoldás ugyanis kézenfekvő: már egy-két-három héttel korábban be kell küldeni a pályázatra szánt képeket, amelyek kézbesítéséről ki-ki kérjen automatikus visszaigazolást a szolgáltatótól. Beküldési cím: diakfoto2011@gmail.com
– Zsűrizés: 2011. május 10-ig.
– Értesítés a zsűrizés eredményéről, a nyári diákfotós tábor helyszínéről és időpontjáról: 2011. május 20-ig – kizárólag a Fotósélet elektronikus hírlevélben és a www.mafosz.hu honlapon.
– Az első kiállítás 2011. október első hétvégéjén nyílik Budapesten az MMIKL fotógalériájában (I. ker., Corvin tér 8.)
– Az ingyenesen kölcsönözhető fotókiállítás másodbemutatói szerte az országban: 2012. június 30-ig (a kölcsönzési igények bejelenthetők: gyoril@mmikl.hu címen)
A fotópályázattal kapcsolatban további információk kérhetők a Győri Lajostól. Postacím: 1538 Bp., Pf.: 457. Tel.: (1) 225-6033; e-mail: gyoril@mmikl.hu
A nevezési lap – szakköri és egyéni – letölthető a www.mafosz.hu címről, a fotópályázatok menüből.
******

Fotósélet – 2010. november 29.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles