6.4 C
Budapest
Thursday, April 25, 2024

A Yelena című kép nyerte el Sajtófotó 2009 Kiállítás közönségdíját

Ilyen még nem volt! A Magyar Sajtófotó Kiállítások történetében először fordul elő, hogy egy szerző két alkalommal, két különböző fotójával, nagy fölénnyel elnyerje a közönségdíjat. Most ez történt.

A XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás közönségszavazásának nyertese: Kerekes M. István szabadfoglalkozású fotóriporter „Yelena” c. képével, amely az érvényes szavatok 12,5 százalékát kapta meg. Kerekes M. István egy évvel korábban, a XXVII. Magyar Sajtófotó Kiállításon is közönségdíjas lett „A favágó és gyermekei” c. fotójával.
A második legtöbb szavazatot Sopronyi Gyula szabadfoglalkozású fotóriporter

Árvaház Havadtőn c. képriportja kapta, amely elnyerte a Magyar Sajtófotó-pályázat 2009 legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész Nagydíjat.
A harmadik helyen Ritzel Zoltán, a Tolnai Népújság fotóriportere Violinkulcs c. képe végzett, amely elnyerte a Magyar Sajtófotó-pályázat 2009 Természet és tudomány (egyedi) kategória I. díját.
A XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás, amely 2010. március 19. és május 2. között a Magyar Nemzeti Múzeumban volt látható, a budapesti helyszínt követően Debrecenben, a Kölcsey Művelődési Központban, Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában, Mosonmagyaróváron a Flesch Károly Kulturális Központban és Miskolcon a Miskolci Galériában összességében közel harmincezer látogatót vonzott.
A közönségdíjas képre Budapesten és a kiállítás országos turnéja alatt folyamatosan lehetett szavazni, és a látogatók éltek a lehetőséggel. A kiállításon bemutatott több mint 300 kép (képriport) közül123 képre 2185 érvényes szavazat érkezett, amelyek között nagy volt a szóródás. A témák iránti érdeklődés széles skáláját igazolja, hogy az értékelt képek között egyaránt helyet kaptak a hír, a társadalomábrázolás, a művészet, a sport, a természet kategória képei.

A győztes kép alkotója 2010. december 15-én, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke társaságában, Tálosi Péter marketing vezetőtől vehette át a Pannon Lapok Társaság Kiadói Kft. által felajánlott díjat. A második és harmadik helyen végzett alkotó elismerő oklevélben részesült.

Yelenát megszerette a világ

Kerekes M. István Yelena című portréja 2009 júniusában készült és egy észak-romániai máramarosi ukrán kislányt ábrázol. A kép alkotója még csak 2000 óta foglalkozik fotográfiával, de mára már kiemelkedő sikereket ért el. “Yelena” című fotójával 2010-ben 4 kontinens, 17 országában, 23 díjat nyert.

Legutóbb az“Attilio Banfi Grand Awardnagydíjat és A kiállítás legjobb fotója címet érdemelte ki a 2010. november 27-én, Milánóban megnyílt a 29. “Città di Garbagnate”Nemzetközi Fotókiállításon. Ugyancsak kiemelkednek a díjesőből az Oroszországban rendezett „Berega 2010” Nemzetközi Fotográfiai Kiállítás digitális kategória fődíja, a Berega arany érem, a Kínában rendezett 2. C.P.N.O. Nemzetközi Fotográfiai Kiállítás arany érme, a Szerbiában rendezett „Gyerek 2010” Nemzetközi Művészfotó Pályázat arany érme és az Indiában rendezett 12. Chhayapath Nemzetközi Fotográfiai Kiállítás Legjobb gyerekfotó díja.

A kép alkotójának találkozása Yelenával:
“Amikor megláttam azt a kislányt, annyira megdöbbentem, hogy pár perc kellett ahhoz, hogy észhez térjek. Ez pedig nálam nagyon ritka. Yelena egy falusi házban lakik, a farakás mellett, az eresz alatt hintázott kis kendővel a fején. Mesébe illő jelenetnek éreztem. A háttér sötét volt és a belső tisztaságtól sugárzó arca valósággal világított. A kislány első vagy második osztályos lehetett. Eleinte szégyenlős volt. Több mint húsz képet készítettem róla, és amikor visszanéztem a felvételeket, egyetlenegy tetszett: amelyiken egy enyhe kis mosoly jelent meg az arcán. Ezzel a képpel pályáztam a 2009-es sajtófotó pályázaton és külföldön is. Nagyon szeretem ezt a képet, de bevallom: ilyen sikerre a legmerészebb álmaimban sem gondoltam. Csodálatos érzés.”

Kerekes M. István
1977-ben született Marosvásárhelyen. A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Testnevelés szakán diplomázott, 2007-ben költözött át véglegesen Magyarországra. 19 éves volt, amikor először vett fényképezőgépet a kezébe, de már azzal a szándékkal, hogy a körülötte történő dolgokat megörökítse. A természetfotózás mellett az egyszerű, a hányatott sorsú, a munkában meggyötört emberek mindennapjait próbálja a képein megjeleníteni.
2000-től vesz részt nemzeti és nemzetközi fotótárlatokon, pályázatokon. Fényképeit több mint negyven országában állították ki. Munkásságát több mint százötven hazai és nemzetközi díjjal ismerték el.
2010 júniusában a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) a fotóművészet terén elért eredményeiért az Excellence FIAP kiváló nemzetközi fotóművész ezüst fokozatával tüntette ki.
Jelenleg a mosonmagyaróvári Haller János Általános, Szakképző- és Szakközépiskola testnevelő tanára és szabadúszó fotográfus.
Képei, képriportjai A Földgömb magazinban jelennek meg rendszeresen. (www.kerekesistvan.com)

A kép 2010-ben 4 kontinens 17 országában 23 díjat nyert

– 29. “Città di Garbagnate Nemzetközi Fotókiállítás – Olaszország -A verseny nagydíja az “Attilio Banfi Grand Award” és a kiállítás legjobb fotója cím

10. Shanghai Nemzetközi Művészfotó Kiállítás Kína – PSA (Amerikai Fotóművész Szövetség) arany érem és a kiállítás legjobb fotója cím

– “Gyerek 2010” Nemzetközi Művészfotó pályázat – Szerbia – PSA arany érem

– “Berega 2010” Nemzetközi Fotógráfiai Kiállítás – Oroszország – Berega arany érem

2. EUROFOTOART” Nemzetközi Fotószalon – Románia – Román Fotóművészek Szövetsége aranyérem

2. C.P.N.O. Nemzetközi Fotógráfiai Kiállítás – Kína – C.P.N.O. aranyérem

5. “Pokrova Vernissage 2010” Nemzetközi Művészfotó Szalon – Ukrajna – Photovernissage aranyérem – a legjobb portré díj

– 4. “Zajecar 2010” Nemzetközi Fotókiállítás – Szerbia – Zajecar aranyérem

Maitland Nemzetközi Fotószalon – Ausztrália – FIAP (Nemzetközi Fotóművész Szövetség) ezüst érem
64. Bristol Nemzetközi Fotógráfiai Kiállítás – Anglia – FIAP bronz érem

31. Northern Counties Nemzetközi Fotógráfiai Kiállítás – Anglia – PSA ezüst érem

“Danish Digital 2010” Nemzetközi Művészfotó Szalon – Dánia – PSA ezüst érem

– 3. Quilmesi Nemzetközi Virtuális Szalon – Argentina – FCQ bronz érem

38. PSNY Nemzetközi Fotógráfiai Kiállítás – U.S.A – Zsűri medál

12. Chhayapath Nemzetközi Fotógráfiai Kiállítás – India – Legjobb gyerekfotó díj

40. H.K.C.C. Nemzetközi Művészfotó Szalon – Hong Kong – FIAP kék szalag

7. La Gacilly » Nemzetközi Fotógráfiai Kiállítás – Franciaország – FIAP kék szalag
34. Greater Lynn Nemzetközi Szalon – U.S.A – FIAP kék szalag

– “ XXXVIII. Trofeo Gipuzkoa 2010” Nemzetközi Fotóverseny – Spanyolország – FIAP kék szalag

2. FotoGrupo 30/40 Nemzetközi Virtuális Szalon – Argentina – FIAP kék szalag

– “ Tropical” Nemzetközi Fotógráfiai Kiállítás – U.S.A – Tropical különdíj

“Women & Men” Nemzetközi Fotóverseny – Szlovénia – Zsűri különdíj

3. “Ember és Természet” Nemzetközi Kiállítás – Ausztria – Zsűri különdíj

Attilio Banfi Grand Award” nagydíj:

A nagydíjjal és a kiállítás legjobb fotója címmel ismerték el Kerekes M. István Yelena c. fotóját a november 27-én, szombaton este Milánóban megnyílt a 29. “Città di Garbagnate Nemzetközi Fotókiállításon.
A díj, hat kilogramm súlyú bronzszobor Paolo Ciacceri, olasz szobrászművész alkotása.
A szombat este a megnyitón 22.10 kor élőben konferálták fel a közönségnek, a milánói polgármester asszonynak, és a zsűrinek, hogy élőben – skype-on – kapcsolják a Mosonmagyaróváron élő fotográfust, aki így pár szóban elmesélhette a kép megszületésének történetét.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,491RajongókTetszik
197KövetőKövetés
692FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles