10.9 C
Budapest
Tuesday, April 23, 2024

Veszélyben az Év Vadvirága

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata az Év Vadvirágának választott leánykökörcsin egyik, a Kőszegi Tájvédelmi Körzetből ismert állományának ellenőrzése során a virágok helyén csak kis gödröket talált. A 8 töves állományt ismeretlenek kiásták és eltulajdonították.

Az idei évben kiemelt figyelemre méltatott leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) hazánk területén még gyakorinak mondható, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Kőszegi-hegységből, a Kissomlyóról és a Gércei tufagyűrűről ismertek állományai. A boglárkafélék családjába tartozó növény magyar nevének eredete a „kök”, vagyis kék szóra vezethető vissza. Ez a szócska található a kökény nevében is. Tudományos neve látványosan nagy, bókoló virágaira utal (pulsare=harangozni).

A minden részében mérgező növény teáját a népi orvoslás asztmás görcsök, vesebetegségek, fejfájás enyhítésére használta. Március végén, április elején virít, az ilyentájt még nem ritka fagyok ellen vastag „bundával” védekezik, mely tovább fokozza a kékesibolya különböző árnyalataiban pompázó virágok báját.

A száraz lejtők télutón még élettelennek látszó gyepjében elsőként szirmait bontó virágot számos veszély fenyegeti. Ezek közül a legjelentősebb az egyes állományok élőhelyének becserjésedése, mely az állattartás visszaszorulása miatt az egykori gyepterületek felhagyásának, gondozatlanságának következménye. További károkat okoz az illegális motocrossozás és quadozás, a száraz gyepek tél végi felégetése, és nem utolsó sorban a növényegyedek kiásása, leszedése.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Természetmegőrzési Osztályának munkatársai 2005. óta az idén harmadik alkalommal mérték fel a növény vas megyei állományát. Az adatok sajnos csökkenő tendenciát mutatnak. Az elmúlt hat évben a Kissomlyón 398-ról 127-re, a Gércei tufagyűrűn 138-ról mindössze 5 tőre csökkent az állománynagyság, de a korábban is kis egyedszámú cáki és bozsoki populációk is felükre, harmadukra zsugorodtak.

Az igazgatóság a tulajdonában lévő élőhelyeken a cserjék, fák kivágásával, a gyepek megfelelő időben történő kaszálásával, Természetvédelmi Őrszolgálata pedig a virágzási időszakban fokozott ellenőrzéssel igyekszik megőrizni a gondjaira bízott leánykökörcsin állományokat.

Szépligeti Mátyás – Dr. Németh Csaba
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
688FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles