10.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Steiner Gábor: Tegyem, ne tegyem – A fotós felszerelés ápolása, karbantartása

A jó képek elkészítésének nem csupán a megfelelő szaktudás a feltétele. Hasonlóan fontos, hogy fotós felszerelésünk mindig megfelelő állapotban legyen, hiszen akár egy szennyeződés, akár a hibás működés meghiúsíthatja felvétel készítési elképzeléseinket.

A digitális fényképezőgépek karbantartására a filmes kamerákra vonatkozó szabályok ugyanúgy érvényesek, némileg kibővítve, hiszen a finommechanikai szerkezet mellet jócskán akad a gépben elektronika is, ami legalább annyira érzékeny a külső behatásokra. A kameraváz mellett azonban figyelmet kell fordítanunk a kiegészítőkre is, hiszen amíg egy ujjlenyomat vagy egy porszemcse a képérzékelőn „csak” az (esetleg megismételhetetlen) fényképünket teheti tönkre, egy összecsukló állványláb akár milliós kárt is okozhat a rajta elhelyezett eszközökben. A karbantartás feladatai között a legtöbbet magunk is elvégezhetjük, vannak azonban olyan teendők, amelyekhez tanácsos a gépet inkább szakszervizbe vinnünk, bár ez manapság gyakran nem olcsó mulatság. Új felszerelést vásárlásához azonban egészen biztosan jóval mélyebben kell pénztárcánkba nyúlnunk.

Mit ne tegyünk?
Ne próbálkozzunk olyan hibák megjavításával, amelyekhez szét kell szednünk kameránkat! A digitális kamerák, ahogy azt már fentebb említettük, jóval több meghibásodási lehetőséget tartalmaznak, mint filmes társaik. Azt minden fotós tudja, hogy gép zárja és más mechanikus szerkezetei kényes jószágok, de az elektronika nem kevésbé az. Kalapáccsal és bicskával – jó esetben – senki nem próbálkozik, de egy, a legfinomabb szerszámmal is véletlenül rövidre zárt vezeték vagy csatlakozó akár a teljes vezérlést tönkreteheti. Ennek cseréje pedig akár gazdaságtalan is lehet, hiszen költsége összemérhető a gép árával.
Ha kameránk nem kapcsol be, kapcsoljuk ki, húzzuk le minden csatlakozót (számítógép, fotónyomtató, televízió). Cseréljük ki az akkumulátort vagy az elemeket. Ha ekkor sem működik, vigyük márkaszervizbe a készüléket. Ha a gép bekapcsolható ugyan, de hibásan működik, megpróbálkozhatunk az alaphelyzetbe állítással (reset), amit a menüben találunk meg.
Óvjuk a gépünket a mechanikai behatásoktól. A mechanika és az elektronika akkor is megsérülhet, ha épünk burkolata kibírja a mechanikai behatást. A gépet mindig stabil helyre tegyük le úgy, hogy véletlen lerántástól is óva legyen. Ne hagyjuk őrizetlenül kisgyerek közelében, utazáskor pedig tegyük kézipoggyászunkba, hiszen a reptéri csomagkezelés nem a finomságáról híres. Ne tartsunk kézicsomagunk átvilágításától, az átvilágító sugarak ártalmatlanok fotós felszerelésünkre. A hálózati adaptert és a bekapcsolt fényképezőgépet soha ne takarjuk le, mert a túlmelegedés tüzet okozhat. Óvjuk attól is, hogy étel, ital ráömölhessen, és ügyelünk arra is, hogy a napfény akkor is hat gépünkre, ha az épp a nyakunkban lóg.

Víz és szennyeződések
Ha a kameravázba víz vagy valamilyen idegen anyag került, azonnal vegyük ki az elemeket, akkumulátort és húzzuk ki a hálózati adaptert, a zárlat elkerülése érdekében. Túl sok időnk nincs a műveletre (mindössze néhány másodperc) hiszen a folyadékok pillanatok alatt zárlatot okozhatnak. Gyors cselekvéssel viszont ez megelőzhető, a jóvátehetetlen sérülések megúszhatók. Ha viszont a gépet tovább használjuk, nagy az esély a meghibásodásra, mi több, egy „megfelelő” zárlat akár tüzet is okozhat.
Az akkumulátor kivétele után szárítsuk ki a gépet, ami 1-2 napot is igénybe vehet, és csak ezután próbáljuk újra bekapcsolni. Ha nem sikerül, forduljunk a szervizhez, de tanácsos a gépet ettől függetlenül szakemberrel átnézetni, de tegyük ugyanezt akkor is, ha a szennyeződés megítélésünk szerint súlyos. Ilyenkor jobb, ha nem is próbálkozunk a gép újraélesztésével.

Helyek, ahol nem tanácsos a gépet használnunk
Az erős mágneses tér, a bekapcsolt TV készülék megzavarhatja az elektronika működését, az elektronikus kereső vagy az LCD kijelző interferálhat, és a gép memóriakártyáján vagy belső memóriájában tárolt adatok megsérülhetnek, rosszabb esetben azonban ez elektronika is károsodhat.
Ugyancsak nem tanácsos a használat füstös, poros, szennyezett környezetben, túl magas vagy túl alacsony hőmérsékletű helyeken, vagy ott, ahol vegyi hatásoknak tehetjük ki, mivel ezeknek már a gőzei károsíthatják mind a műanyag, mind a fém elemeket, nem csak a mechanikában, hanem az elektronikában is.
A napfény – mondhatjuk – természetes ellensége a fényképezőgépeknek. Az objektívek gyűjtőlencseként működnek, így tüzet okozhatnak, de az általuk koncentrált napsugarak hője akár a félig áteresztő tükör törését vagy a képérzékelő és az LCD kijelző végleges tönkremenetelét is okozhatja.
Az eső és a pára a gépbe hatolva ugyancsak okozhat hibákat, zárlatot, rozsdásodást, de a homokos tengerpart sem ideális “lakóhelye” a fényképezőgépnek. Ilyen esetekben gondoskodjunk arról, hogy a nedvesség vagy homok még véletlenül se kerüljön épünk közelébe, például tartsuk a gépet jól záródó táskában, de semmiképpen ne tegyük a homokba, sőt a leterített gyékényre vagy gumimatracra sem, ahol a nap sugarainak a hatása is érvényesül, még akkor is, ha letakarjuk kameránkat. A tengeri pára különösen veszélyes, hiszen a nedvesség elpárolgása után a sószemcsék a felületeken maradnak. A legjobb megoldás ilyen esetekben egy búvártok, de megteszi a fent említett táska is, amiből csak akkor vegyük elő a kamerát, amikor használjuk. Az eső és a vízpermet ellen munka közben az esővédő huzat a legjobb megoldás.
Talán a leggyakoribb probléma a páralecsapódás. Ez akkor alakul ki, amikor gépünket hideg helyről bevisszük a meleg szobába, és a levegőből kicsapódó pára a gép hideg felületein, kívül és belül egyaránt. Ez ugyanolyan veszélyekkel jár, mint a víz, zárlat és rozsdásodás lehet a következménye. A megoldás ismét csak az, hogy a felszerelést csak a munka idejére vesszük ki a táskából, védve azt a túlzott lehűléstől, és a melegbe érkezve sem vesszük azonnal elő, hanem hagyjuk a táskában kicsit (minimum 1 órát) akklimatizálódni. Ha a pára már kicsapódott, ugyanaz a teendő, mint ha víz került volna a gépbe. Akkumulátor ki, és hagyjuk kiszáradni. A memóriakártya is érzékeny a nedvességre, így azt is vegyük ki és hagyjuk száradni. A kicsapódott pára a felületek felmelegedésével rendszerint önmagától is elpárolog.

A fotós felszerelés tárolása
Fényképezőképünket és kiegészítőit tároljuk száraz, pormentes helyen, távol az elektromos erőteret keltő és a meleget sugárzó készülékektől, jól záródó táskában, hűvös helyen, védve a napfénytől. Ha hosszabb ideig nem használjuk fényképezőgépünket, vegyük ki az elemeket. Ne feledkezzünk meg erről azon kiegészítők esetében sem, amelyek szintén áramforrást igényelnek (pl. vaku). Ugyancsak vegyük ki a memóriakártyát, z objektívekre pedig helyezzük fel az első és hátsó lencsevédő sapkákat. A megfelelő előzetes tisztításról se feledkezzünk meg. A tároláshoz ne használjunk műanyag táskát, mert a műanyagok kipárolgása a vegyi anyagokhoz hasonlóan önmagában károsodást okozhat, amit a táska és a kamera műanyagrészei kipárolgásának egymásra hatása tovább fokozhat. A jó záródás tehát ne akadályozza a felszerelés megfelelő szellőzését.

Az áramellátás
Ügyeljünk arra, hogy amíg a gép a felvételt a memóriakártyára rögzíti, vagy onnan visszajátssza, az áramellátás folyamatos legyen. Ilyenkor ne vegyük ki az elemeket, mert ez nemcsak adatvesztést, de meghibásodást is okozhat. Ugyancsak fontos, hogy a képérzékelő tisztításakor se legyen áramkimaradás, mivel a tisztítóeszközzel az áram megszűnésekor bezáródó redőnyzárban komoly károkat okozhatunk. Erre a fényképezőgép szoftvere maga is ügyel, csak megfelelően felöltött akkumulátor vagy hálózati adapter esetén engedélyezi a tisztítást, de az akkumulátor kivétele ellen ez nem nyújt védelmet. Az áramellátás megszüntetése (akkumulátor kivétele, hálózati adapter kihúzása) előtt minden esetben kapcsoljuk ki a fényképezőgépet, mert az áram megszűnésének pillanatában keletkező bizonytalan ellátás tovább fokozza a meghibásodás veszélyét.

Akkumulátor
Az akkumulátorok élettartamát nagymértékben befolyásolja használatuk módja. Érdemes ezért betartani néhány egyszerű szabályt, amivel elkerülhetők a problémák.
Akkucsere előtt mindig kapcsoljuk ki a gépet és csak gyári vagy ismert utángyártó által gyártott, garantált minőségű akkumulátorokat használjunk, amelyeket a fényképezőgép gyártója is ajánl. Az akkumulátorokat mindig az előírásnak megfelelően és sorrendben helyezzük a kamerába. Ügyeljünk arra, hogy az akkumulátorokat ne érje nedvesség, ne tegyük ki hőhatásnak és óvjuk a rövidzártól (pl. ne tegyük fémtárgyak mellé). Soha ne hagyjuk az akkumulátorokat teljesen lemerülni, mert veszíthet kapacitásából, esetleg szivároghat is, ami tönkreteheti a fényképezőgépet. Ha nem használjuk gépünket, vegyük ki az akkut és tegyük rá a mellékelt védőfedelet. Ha az akkumulátorral kapcsolatban bármilyen probléma merül fel, cseréljük ki. Ne vállaljuk egy esetleges rövidzárat követő tűz, robbanás vagy gépünk tönkremenetelének kockázatát.

Hálózati adapter
Az AC adapternek is nevezett áramforrásból lehetőleg a gép mellé adott gyári eszközt használjuk, tönkremenetele esetén lehetőleg ugyanolyannal pótoljuk. Ha ez nem lehetséges, ügyeljünk, hogy ugyanolyan feszültségű adaptert válasszunk, amely legalább akkora áramerősség (Amper) leadására képes, mint az eredeti. Az állítható feszültségű adapterek esetében figyeljünk arra, hogy a megfelelő feszültséget állítsuk be, mert alacsonyabb feszültség esetén a gép nem kapcsol be, a magasabb feszültség viszont szinte biztosan tönkreteszi fényképezőgépünket. Az adaptert lehetőleg túláramvédővel (esetleg zavarszűrővel és stabilizátorral is) ellátott konnektorhoz csatlakoztassuk.

A felszerelés tisztítása
A gép és az objektív tisztítását mindig légpumpával kezdjük, kívül és belül egyaránt, hogy a karcolódást okozó porszemektől megszabaduljunk. Ez igaz a gép külsejére és belsejére is. A résekből a porszemcséket finom porecsettel távolítatjuk el. Ezután az ujjlenyomatokat és egyéb szennyeződéseket finom felület puha textillel vagy szarvasbőrrel töröljük le, körkörös mozdulatokkal. Ha a szennyeződések makacsak, használjunk speciális tisztító folyadékot, amit mindig a törlőkendőre csepegtessünk, soha ne a fényképezőgépre, ahol olyan helyekre is befolyhat, ahol károsodást okozat.
A por eltávolításához használhatunk levegősprayt is. Ekkor ügyeljünk, hogy a palackot függőlegesen tartsuk, különben tartalma nem légnemű, hanem folyékony formában kerül a felületre, ami foltot hagy például a féligáteresztő tükrön, képérzékelőn, objektív lencsén vagy más kényes helyen. Gondoljunk arra is, hogy a levegő nagy nyomással áramlik ki a palackból, ami sérülést okozhat a finom mechanikai alkatrészeken, például a redőnyzáron.
Bá az ujjlenyomat puha textillel eltávolítható, próbáljuk elkerülni, hogy az objektív lencséinek felületére kerüljön, hiszen az felületet sokszor fedik tükröződés gátló és egyéb bevonatok. Azt talán mondanunk sem kell, hogy a gépváz belsejébe soha ne nyúljunk kézzel, ne érintsük a zárat, a képérzékelőt, a tükröket és egyén, a képalkotásban részt vevő elemeket, mert ezek sérülésmentes tisztítása igen nehézkes. A tisztításhoz soha ne használjunk oldószereket, ha pedig szennyezett helyen dolgozunk, hazaérve mindig tisztítsuk meg felszerelésünket.
Az objektívek külső tisztításáról már esett szó, de az optika belsejébe is kerülhet por, hiszen a zoom objektívek egymásban mozgó tubusai dugattyúként működnek, azaz széthúzásukkor levegőt szívnak be, ez pedig a legjobb szigetelés esetén is kismennyiségű por bejutásával jár. A belső tisztítást soha ne kíséreljük meg magunk, mert elállíthatjuk a hajszálpontos beállításokat. Inkább forduljunk szakemberhez.
Az állványok tisztítására is érdemes gondot fordítani, hiszen az egymásba csúszó lábak magukkal vihetik a rájuk rakódott szennyeződéseket, ami idővel kopáshoz, végeredményben a lábelemek rögzíthetőségének bizonytalanságához vezetnek. Egy használat közben összecsukódó állvány pedig beláthatatlan károkat okozhat.
Minden gondosság ellenére használat szennyeződéssel jár. Az igénybevétel mértékének függvényében ajánlatos kétévente a gépváz és az objektívek belső tisztítását kérni szakszervizben, ahol egyúttal a kamera firmware (a vezérlő szoftver) frissítését és a szükséges beszabályozásokat is elvégzik.

Utazás előtt
A meglepetések (értsd kellemetlenségek) elkerülése érdekében utazás előtt ellenőrizzük gépünk, a kiegészítők és a memóriakártyák helyes működését. Próbáljuk ki, hogy egy feltöltéssel az akkumulátor hány felvételre képes. A szükséges pótakkuk számát ennek és a memóriakártyáink összkapacitásának figyelembe vételével határozzuk meg. Az időnként hibázó memóriakártyákat a fényképezőgépben vagy számítógépen formázzuk meg, de a legjobb, ha lemondunk használatukról. Indulás előtt az akkukat töltsük fel teljesen, a memóriakártyákról pedig másoljuk ki a képeket.

Steiner Gábor

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles