6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Akkor nyomd a gombot, amikor piros a medve szeme!

Nem, ne küldjétek aludni a gyereket és a 18-as karikát sem kell keresni, ez nem egy horror, hanem egy fantasztikus szolgáltatás: Focus Peaking. Épphogy ettől gyerekjáték az élességállítás ezeken a gépeken.

Igazából arról akartam írni, hogy a Nex-5N géphez kaptam egy Minolta adaptert (hívjuk így, mert ha Sonynak hívnám, akkor nem lenne benne semmi pláne.) . Persze a Sony gyártja ezt is és a Minolta A bajonett és a Nex E-bajonettje között biztosít átjárást. Neve: LA-EA1
Igen, az átjárást létrehozza és nem is kell létra hozzá (vagy ti nem néztek Asterixet?)

96 óta Minoltával fotózok, mérsékelt lelkesedéssel gyűjtöm az objektíveket, így a kedvenc témámhoz a makróhoz és tájképhez összegyűlt pár mívesebb fém-üveg darab, de átlagéletkoruk 15 év körül lehet.

Most, hogy kaptam ezt az adaptert gondoltam végigpróbálom mindegyikkel megy-e rendesen és nem csalódtam. Mutatok pár képet is amit készítettem velük, bár az itthoni világításom és tárgyasztalom nem tökéletes.

Sony NEX-5N



Sony NEX-5N

És hogy mi a köze a fókusz píkingnek az adapterhez? A Sony kétféle adaptert gyárt az A bajonetthez: az 1-est és a 2-est, a 2-es ára a duplája a másiknak és képes autófókuszra is a kardános objektívekkel (egy szofisztikált féligáteresztő tükör technológiát használ, és mindent tud amit a gyári objektívekkel), az egyes csak manuális fókusszal használható, de épp itt jön a lényeg: a fókusz peaking.

Ezt a szolgáltatást bekapcsolva nagyon egyszerűen tudunk élességet állítani a kamerán, lévén külön színnel (választható fehér, sárga és piros) jelzi az éles területeket. Az adapterről nem hiányzik a blendeállító sem, így a kamera a régebbi objektíveken is képes blendét állítani.

Szemüveges lévén az utóbbi években nagyon küzdöttem a keresővel, gyakran könnyező szemmel próbáltam élességet állítani, néha hétrét görnyedve egy-egy virágnál és ezen a szögkereső sem segített sokat. Bezzeg a fókusz píking.

Tavasszal – mosolyogva korábbi technikámon – ültem ölemben a géppel és az lcd-n nézve az élességet, komponáltam a hóvirágokat, addig nem ismert hányavetiséggel. Nincs görcsölés, kereső fölött görnyedés és könnyezés, csak komponálás. Tetszik.
Ez a szolgáltatás állítólag létezett már korábbi profi videókameráknál is, de a tükör nélküli kamerákban jelent meg a Sony gépekben.

Ebben a Nexben ráadásul fókuszálás közben még egy nagyított képernyő is segít, ezt is láthatjuk az egyik képen. Kinagyítva mutatja a kívánt részletet, miközben fókuszálhatunk. Az újabb Nex-ek ezt automatikusan bekapcsolják, ha a fókuszgyűrűhöz érünk. Sokat segít. Számomra az egyik legnagyobb találmány a gépemen és állandóan használom.

Az LA1-es adapterrel pedig akár az 500-as tükörobjektívet is használhatom, a maga 750-es fókusztávolságával. A legjobb, hogy ezen a kicsi gépen is jól néz ki ez az 500-as. Érdemes megnézni a macinak milyen bongyor szőrt rajzolt az egyik képen. Azt hiszem jót játszom még vele.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles