15 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

Nem mind Arany, ami Teknős?

A legrangosabb orosz természetfotó pályázat, a “Золотая Черепаха” (Arany Teknős) díjnyertes képeit nézve, minden kiemelt fotós aranyat érdemelne. Kevés hálásabb feladat van, mint egy ilyen pályázat eredményeiről tudósítani, annál is inkább, mivel idén is több magyar természetfotós munkáját értékelte nagyra a szakértő zsűri.

A hetedik alkalommal kiírt pályázatra 2012-ben 59 országból 15.000 pályamű érkezett, most éppen Szentpéterváron látható a legjobb 160 képet bemutató vándorkiállítás.

A természetvédelem ügye mellett elkötelezett szervezők a vadon élő állatokat és a természet rezdüléseit legeredetibb és legemlékezetesebb módon megörökítő képeket 12 kategóriában díjazták. A fődíjat az Emlősök kategóriában induló Alekszej Bezrukov kapta “Két lépésre az álomtól” című képéért.

A Madarak kategóriában külön elismerést kapott Daróczi Csaba Hattyúk című képe, amivel már a hazai “Év Természetfotósa” pályázat zsűrijét is lenyűgözte.
A Mikrokozmosz kategória hazai nyertese Bíró Gergely. Igazi hungarikumként tiszavirágokat mutat be “Angyal a víz felett” című fotóján. A Víz alatti világ kategóriában Thököly Csaba, a Növények varázsa kategóriában Bodolay Márton és Kaszás Norbert szerepel a díjazottak között, a tájképek közt kiemelt minősítést kapott Herpai Imre, az Ember és természet kategóriában Kerekes M István “Migráció” című képét díjazták.


Herpai Imre: Szines hegyek

Herpai Imre: Szines hegyek

Gratulálunk a nyerteseknek! A 1.500 000 rubel összdíjazású verseny 2013-as évada májusban indul majd.

Személyes kedvenceim Alekszej Hartinov lírai tájképe, Marcello Libra sejtelmes sziluettjei és Samuel Blanc bálnája is.


c) Fotó: Alekszej Hartinov

c) Fotó: Alekszej Hartinov

Marcello Libra (c) Fotó: Samuel Blanc

Valeriij Malejev Emlősök kategóriában kiemelt képe:


(c) Fotó: Valerij Maleev: Olimpiai ugrás

(c) Fotó: Valerij Maleev: Olimpiai ugrás

Lassi Rautienen Megöllek! című képének valószínűleg én valami szelídebb címet adtam volna – pl. Hol a sajt? – a felvétel mindenképpen figyelemre méltó.


(c) Fotó: Lassi Rautienen: Megöllek!

(c) Fotó: Lassi Rautienen: Megöllek!

Végül egy frissítő reggeli fürdő, Mike Reyfman felvétele:


(c) Fotó: Mike Reyfman: Reggeli fürdő

(c) Fotó: Mike Reyfman: Reggeli fürdő

További képek a mellékelt galériában.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles