12.8 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

A Varázslatos Magyarország 2013 nyertesei

A Varázslatos Magyarország egy fiatal természetfotós kezdeményezés a magyar természetfotózás és Nemzeti Parkjaink bemutatására és népszerűsítésére. A Varázslatos Magyarország alapötlete 2009 közepén körvonalazódott, amely 2009 év végén és 2010 év elején vált valóra. a Varázslatos Magyarország rendkívüli pályázati lehetőségeket kínál természetfotósai- nak, 2013-ban már a harmadik éve.

Nagyon színvonalas első két év után, a mérce magasra került, hatalmas munka várt azokra a természetfotósokra, akik a pályázat illetve a dobogó legfelső fokára szerettek volna állni. ami valljuk be nem tűnt egyszerűnek az elmúlt két év után, ahol 2011-ben Máté Bence szerezte meg a Varázslatos Magyarország 1. helyezését, Daróczi Csaba és Lóki Csaba előtt, majd 2012-ben Daróczi Csaba 5 ponttal előzte meg a második helyen végzett Barbalics Nándort. Kiemelten a tavalyi év nyújtott a véghajrában parázs hangulatú izgalmakat és folyamatosan ment a találgatás: vajon ki lesz idén a győztes? szinte ember feletti erőket mozgósítottak fotósaink, hogy a lehető legtöbb időt a természetben tudjanak tölteni, egy-egy remek fotóért.

A Varázslatos Magyarország egyik legkiemeltebb célja ez volt! Motiválja fotósainkat, folyamatosan mozgásban tartsa őket és objektíveiken keresztül be tudjuk mutatni páratlan szépségű nemzeti parkjainkat!

Az első két év után azonban a 2012-2013-as évadban is varázslatos természetfotók születtek. A kezdetektől ma már 530 regisztrált pályázó 7800 természetfotójában gyönyörködhetnek a www.varazslatosmagyarorszag.hu galériájába látogatók.

A 2012-2013-as évadban 9 pályázat került kiírásra, havi természetfotós pályázat keretein belül, minden hónapban 4-4 kategóriában nevezhettek a pályázók.

Magyarországon, a természetfotózásban egyedülálló ranglista idén is változatlanul mutatja, hogy természetfotósaink kemény munkával mely nemzeti parkjainkat látogatták és készítették el jobbnál-jobb, néhol világszintű alkotásaikat.

A pályázókon kívül munkánkhoz nagy segítséget nyújtott a magas szakmai tapasztalattal rendelkező zsűri, aki nemcsak a fotók elemzésében, értékelésében, hanem a pályázat dinamikus fejlődésében is nagy szerepet játszott. Igazi csapatmunkaként egy élhető, a mindennapokban is örömteli pályázatot sikerült közösen megalkotnunk!

A 2011-2012-es évadban a Magyar Természettudományi Múzeumon kívül Erdélyben is kiállításra került a világszintű fotóanyag, a székelyudvarhelyi Művelődési Házban.

A pályázók által feltöltött képekkel a nézők elé tárt alkotásokkal, a nagyközönség is rengeteg hasznos információra tehet szert nemzeti parkjainkról és azok természeti szépségeiről, növény- és állatvilágáról, valamint a nemzeti parkok által őrzött kulturális örökségekről.

A cél pedig egyszerű és a harmadik évad után is változatlan! Ismerjük meg nemzeti parkjainkat, azok legfőbb ismérveit és olyan természeti szépségek között válogathatunk témául, amelyet addig nem is gondoltunk volna.

Tudom elfogult vagyok a pályázókkal és magával a pályázattal is, de a fotók tekintetében úgy gondolom töretlen a fejlődés, mindig vannak új ötletek, lenyűgöző megoldások és szemet kápráztató kompozíciók. Számos olyan fotóval találkoztam a pályázat lebonyolítása közben, amelyeken megakadt a szemem és perceken át csodáltam a szerzői ötleteket, profizmust.

Ezúton szeretnék gratulálni a pályázóknak a szemet gyönyörködtető alkotásokhoz, amelyek rengeteg érzelemmel töltöttek fel a számos teendőm közepette!

Ezúton szeretnék köszönetet mondani a szakmai zsűrinek, a Magyar Nemzeti Park Igazgatóságoknak, támogatóinknak és mindenkinek, aki segítette munkánkat, hogy elérhessük céljainkat. Továbbá szeretnék köszönetet mondani a Varázslatos Magyarország csapatának, Gaál Nórának, Lesti Annának, Ledács Kiss Tamásnak és Tóth Attilának a kitartó és lelkes munkáért!

Gaál Péter

Varázslatos Magyarország-alapító

***

A VM 2013 nyertesei:

Helyezés
 Név
1
Daróczi Csaba
2
Lóki Csaba
3
Marsó Vilmos
4
Kirják József
5
Kis Csaba
6
Krizák István
7
Almási István dr.
8
Gelesz László
9
Molnár Péter
10
Márki Levente
11
Biró Lajos
12
Nedeczky Gábor
13
Németh Máté
14
Ravasz Balázs
15
Bíró Gergely
16
Szerencsi Gábor
17
Balogh László
18
Gaál Zoltán
19
Laczkó-Magyar György
20
Pálinkás Gábor
21
Kaszás Tamás
22
Pribéli Levente
23
Kutasi Andrea
24
Hollósi Zoltán
25
Szupkay Ildikó
26
Molnár Mihályné
27
Molnár István
28
Szilveszter Zoltán
29
Molnár Zsolt dr.
30
Szilveszter Rita
31
Szerémy Szilvia
32
Id. Szujó Béla
33
Sándor Imre
34
Török Pál
35
Gór Ádám
36
Kronavetter Tamás
37
Király Zoltán
38
Terhes Árpád
39
Csutoros Áron
40
Ledács Kiss Gábor
41
Bodnár Tamás
42
Koczkás Péter
43
Ifjú Szujó Béla
44
Lang Nándor
45
Piti Péter
46
Harangozó Adina
47
Horváth Tibor
48
Balázs Zoltán
49
Simon Zoltán
50
Krizsán László

 

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles