10.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Steiner Gábor: A tisztaság fél egészség

Hogyan tartsuk karban fotós felszerelésünket?

Fotós eszközeinek tisztítása, karbantartása nem csupán azért fontos, mert ez előfeltétele annak, hogy biztonságosan tudjuk munkánkat végezni. Egy ápolt, karbantartott eszközt alkalomadtán könnyebb eladni is, az pedig egyéni igényességünket tükrözi, ha munkaeszközeink jó karban vannak, hiszen a ruházatunkra is ügyelünk, hogy az ne legyen piszkos és szakadt.

Amikor a felszerelés tisztításáról esik szó, a legtöbben csupán a fényképezőgépre és tartozékaira, az objektívekre gondolnak, pedig a többi eszköz rendben tartása legalább ilyen fontossággal bír, hiszen egy beragadt állványláb vagy egy állandóan leeső napellenző vagy egy elromlott zipzár a táskánkon legalább annyi bosszúságot tud okozni, mint egy foltos CCD. Sőt akár többet is, hiszen ezek miatt elszalaszthatjuk életünk felvételét.

Képérzékelők tisztítása

A digitális kamerák CCD vagy CMOS érzékelőjének tisztítása talán a legkényesebb feladat valamennyi tisztítási művelet közül, ráadásul tükörreflexes kameráknál a feladat elvégzése előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik, hiszen az objektívcseréknél a lencsék mögé jutó por exponáláskor a zárszerkezet és a képérzékelő közé kerül és elkerülhetetlenül a képérzékelőre tapad, hiszen az – ha kis mértékben is, de – sztatikus töltéssel rendelkezik. A mai kamerák legtöbbjét ugyan felszerelték olyan képérzékelő-tisztító rendszerrel, amely ultrahangos rezgéssel mintegy lerázza a szenzorról a port és/vagy csökkenti a sztatikus feltöltődés veszélyét, továbbra is igaz, hogy a szennyeződések egy része csak mechanikus úton távolítható el, ami igényel némi szakértelmet.
A szenzorra tapadt por a kész képen sötét foltként jelentkezik, ami rontja a képminőséget, zavaróan hat. E képhiba kiretusálása homogén felületen nem okoz gondot, ám egy részletgazdag felvételen a retusálás szinte megoldhatatlan feladatot jelent. A képérzékelőre tapadt por könnyen felfedezhető, ha kameránkkal homogén, világos felületről készítünk fényképet, teljes rekesszel, mert így a legkisebb az esélye, hogy az objektív lencsetagjaira tapadt por is láthatóvá váljon a képen. A gyújtótávolságot állítsuk a zoom tartomány közepére, hogy elkerüljük a vignettálást, a fókuszt pedig állítsuk végtelenre. Az elkészült képet a számítógép monitorán ellenőrizzük.
Ha elégedetlenek vagyunk a látottakkal, és nem vagyunk biztosak szakértelmünkben, a szenzor tisztítását inkább bízzuk a szakszervizre. Ha úgy döntünk, magunk végezzük el, készüljünk elő a műveletre. Szükségünk lesz megfelelő világításra, porecsetre és levegőfúvó eszközre, valamint nagyítóra is. A makacs szennyeződés eltávolításához kapható a kereskedelemben speciális szálmentes eszköz és tisztító folyadék, a LensPen szenzortisztító tolla pedig integrálva tartalmazza e két összetevőt. Lehetőleg ne használjunk fültisztítót és alkoholt, mivel előbbi szálakat, utóbbi pedig foltot hagyhat a képérzékelőn, ha nem járunk el körültekintően.

Tisztítás előtt tegyünk fényképezőgépünkbe teljesen feltöltött akkumulátort vagy használjunk hálózati adaptert. Kapcsoljuk be a gépet és a menüjében válasszuk ki a manuális szenzortisztítás opciót (pl. manual sensor clean, mirror lock up). A tükör felcsapódik és a zár kinyílik. Vegyük szemügyre a szenzort, amelyen a kép alapján behatárolhatjuk a szennyeződés helyét is (figyelem, a szenzorra fordított kép vetül) , bár – ha már nekifogtunk – az egész szenzort érdemes megtisztítani. Először a levegőfúvó eszközzel próbálkozzunk, de ügyeljünk, hogy annak vége ne érintkezzen a szenzorral, sőt ne kerüljön a zárszerkezet mögé sem, mert ha ilyenkor a gépünk kikapcsol, megsérülhet a zár vagy a tükör. Nagyítóval ellenőrizzük az eredményt. Ha a szennyeződés továbbra is megmaradt, puha, a szálait nem hullató porecsettel óvatosan próbáljuk meg eltávolítani. Ha ez sem segít, és vállaljuk a kockázatot, a már említett speciális tisztítófolyadékot vagy eszközt hívhatjuk segítségül. Soha ne próbáljuk meg éles eszközzel, körömmel lekaparni a piszkot az érzékelő felületéről!
A tisztítás végeztével kapcsoljuk ki gépünket, így a zár és a tükör is alaphelyzetbe kerül. Egy újabb tesztfotóval ellenőrizzük az eredményt.

A kamera egyéb részeinek tisztítása

A fényképezőgép belsejében a képérzékelőn kívül a féligáteresztő tükör és a mattüveg van legjobban kitéve a porosodás veszélyének. A por mindkét elemről általában eltávolítható a levegőfúvó segítségével. Ha ez nem vezet célra, használjuk a porecsetet, majd ismét a levegőfúvót, majd a keresőbe tekintve ellenőrizzük az eredményt. Kerüljük a nedves tisztítást. Ha mégis erre van szükség, csak speciális folyadékot és eszközt használjunk, mert mind a tükör, mind a mattüveg rendkívül könnyen karcolódik. Ujjunkkal ezért soha ne érintsük a felületüket, a cserélhető mattüvegeket pedig mindig csak a szélüknél fogjuk meg, lehetőleg puha cérnakesztyűben. Az objektívek elektronikájával kapcsolatot létesítő érintkezőket tiszta alkohollal és szálmentes kendővel tisztíthatjuk. Az érintkezőket ujjal ne érintsük meg, mert a bőrről rájuk tapadó zsír bizonytalanná teheti a csatlakozást.
A kereső lencséjének tisztításához használhatjuk a belső elemek tisztításához használt folyadékot és szálmentes textilanyagot. Az LCD kijelzőket szintén ilyen textillel tisztítsuk meg, hogy felületük ne karcolódjon. Ha a gépváz annyira szennyeződött, hogy nedves tisztítás szükséges, ügyeljünk, hogy csak minimálisan nedvesítsük be a tisztító kendőt, nehogy nedvesség jusson a kamera belsejébe.

Objektívek tisztítása

Az objektívek felületének tisztítása a gépvázhoz hasonlóan történhet. A front- és a hátsó lencse tisztításához szálmentes textil ajánlott, majd használjuk a levegőfúvót a maradék por eltávolítására. Ha az objektívet szűrővel használjuk, ügyeljünk arra, hogy a szűrő visszahelyezésekor a frontlencse és a szűrő között ne maradjon por. Ne feledkezzünk meg az objektív elektromos érzékelőinek tisztításáról sem, a megfelelő kontaktus biztosítása érdekében, hiszen a korszerű objektívek enélkül képtelenek az élesség és a rekesz beállítására. Az érintkezők tisztítását alkohollal és pálcára tekert textillel vagy speciális kontaktus-tisztítóval végezhetjük.
Sajnos az objektív belsejébe is kerülhet por, hiszen a mozgó lencsetagok vákuumot keltenek, ami még a legjobb szigetelés esetén is port szívhat be a környezetből. Az ilyen típusú szennyeződést szakszervizben távolíttassuk el, ne próbálkozzunk az objektív szétszerelésével, mert ha össze is tudjuk rakni, speciális eszközök és szakértelem nélkül pontosan beállítani biztosan nem tudjuk.

Kiegészítők tisztítása
A vakuk tisztítására ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a gépvázra. Ügyeljünk, hogy ne kerüljön folyadék a belsejükbe, ami zárlatot okozhat. A legtöbbször elegendő puha textillel áttörölni őket, de ha ez nem segít, a tisztításhoz csak minimális, semleges folyadékkal, vízzel nedvesítsük be a textilt.
Talán a legtöbb viszontagságnak az állványok lábai vannak kitéve, hiszen megeshet, hogy sárban, vízben kell ezeket felállítanunk. A megtapadt makacs szennyeződéseket legjobb, ha folyóvíz alatt lazítjuk fel, a lábak végei ezt elviselik. Arra azonban ügyeljünk, hogy a lábak összeillesztései és a rögzítők közé ne kerüljön szennyeződés, mert ezek koptathatják a felületeket, ami bizonytalanná teszi az egymásba csúszó lábak rögzítését. Ha szennyeződésüket nem sikerül elkerülni legjobb szétszerelni, megtisztítani, megszárítani és csak ezután ismét összeszerelni őket.

Megelőzés

Mint mindig, a fotós felszerelés tisztítása esetében is igaz, hogy a szennyeződés elkerülése gyakran kevesebb munkával jár, mint a tisztítás. Mindig használjuk ezért az objektívsapkákat, felszerelésünket lehetőség szerint zárt táskában szállítsuk és használat közben is ügyeljünk, hogy az objektívcserét minél gyorsabban és lehetőleg portól védettebb helyen végezzük el. Ehhez gyakran annyi is elég, ha az objektívváltás idejére hátat fordítunk, pl. a motocross versenynek vagy egy bokor mögé húzódunk, de állványunkat is megvédhetjük, ha sáros területen műanyag zacskókat húzunk lábaira – ronda ugyan, de célravezető.

LensPen

A LensPen speciális, komplex megoldásokat kínál a fotográfiával kapcsolatos mindennemű tisztításra. Kínálatukban megtalálhatók a világítással ellátott nagyítók és önnedvesítő szenzortisztítók, amelyek szálmentes sík felülettel segítik az eredményes munkát, de kaphatók ilyen eszközök az objektívek lencséinek karbantartására is. Ez utóbbiak felülete nem sík, hanem homorú gömbfelület, amely a lencse görbületéhez alkalmazkodik. A termékek között megtalálhatók a levegőfúvók, porecsetek és páramentesítő folyadékok is, de találhatunk megfelelő eszközt laptopunk, PDA-nk, GPS-ünk tisztántartására is. A LensPen termékeiből készleteket is kínál, amelyek között mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

Steiner Gábor

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles