Mint egy barát – Féner Tamás új kiállításának megnyitója

0
188

2013.11.15

Kossuth-díjas fotóművész 75. születésnapjára új képeiből nyílik tárlat a Galériában a Bartók Béla út 30. alatt.

Féner Tamás, kiváló fotóművészünk pályáját – mint oly sokan – sajtófotósként kezdte, remek híradásai a színház világától kezdve egészen az egyszerű kohómunkás emberek hétköznapi gondjaiig terjednek. A magyar valóság kemény, marcona vonásaival rendelkező képét több sorozatban
örökítette meg, amelyekből albumok is készültek (például Hétköznap 1979, …és beszéld el fiaidnak 1984, Más|kép|más 1998, Arcmás 2003).

Érdeklődésének középpontjában mindig az ember állt, ezen belül az emberi jellemet nagyon hűen tükröző arc, a portré. Az új kiállításán bemutatott alkotások is portrék, azok a képek, amelyet barátairól, a magyar értelmiség fontos tagjairól készített az elmúlt néhány évben. Érzékeny képek, őszinte beszéd a töprengő, gondolkodó emberekről, akik saját útjukat járják, s ez jól tükröződik elkapott mozdulataikon, arcvonásaikon, ráncaikon.

A nagyközönség Féner Tamás munkáit számtalan kiállításról, fotóalbumból és a
sajtóban megjelent megszámlálhatatlan fénykép-illusztrációból ismerheti. Munkásságát közel egy tucat művészeti díj, köztük Balázs Béla díj (1973), A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díj (2005) és Kossuth-díj (2010) fémjelzi.