Varga Tamás: Éteri Pillanatok – kiállításmegnyitó 2015.06.01

0
158

Igazi fotográfiai különlegességet jelent munkássága. Az Éteri pillanat a kép születésének visszavonhatatlan mozzanata, a valóság könyörtelen keretbe foglalásának élménye. A által alkalmazott technika, a nedves kollódiumos eljárás a fotográfia gyökereihez nyúlik vissza, és a különleges eljárásból adódóan a fotográfia filozófiájának lényegi kérdéseit feszegeti.

“Több mint 10 éve foglalkozom történelmi fotóeljárásokkal, közel 5 éve kizárólag nedves kollódiumos technikával. Manapság lehet ezt szimpla őrültségnek nevezni, de engem szinte kizárólag ez érdekel, az évek során számomra ez az eljárás vált a fényképkészítés természetes útjává. Néhány centiméterestől a mamut méretig készítek lemezeket különféle hordozókra (üveg, akril, alumínium, vas). A képméretet a kamera mérete határozza meg. A fényre érzékenyített lemez nem száradhat meg az exponálás előtt, minden esetben nedves állapotban kerül a kamerába, a felvétel után azonnal hívni és fixálni kell, ott és akkor készül a kép. A kollódium jelenti nekem mindazt, amit fontosnak tartok, lelkesít és meg is határoz a fotográfiával kapcsolatosan: mesterségbeli tudás ? az anyaggal való közvetlen kapcsolat – átgondolt, lassú, precíz munka ? a nyersanyag megegyezik a végső képpel, mely egyedi és megismételhetetlen ? a néző érezheti az alkotó keze nyomát – az elkészített kép, mint jelentési felület később, már nem módosítható.”

Az Artphoto Galériában most bemutatott kiállítás reprezentatív válogatás a művész eddigi munkáiból. Ezekkel a képekkel szemben állni részben kirándulás a fotográfia történetében, másrészről különleges személyes tapasztalata a valóság egy pillanatba sűrített megragadásának.