8.1 C
Budapest
Thursday, April 18, 2024

Ezt írták rólunk 2005-ben: Két éves a FotoKlikk

2005-ben, telve a Fotómúzeummal közös tervekkel írta ezt Kolta Magdi a FotoKlikkről és a Fotómúzeumról. A Fotómúzeum gyűjteménye azóta már nem része a FotoKlikknek, a múzeum webprezentációi viszont még megtekinthetők.

***

Magyarország egyik legteljesebb fotográfiai adatbázisa, a FotoKlikk.hu nemrég ünnepelte két éves évfordulóját. A gyűjteményben híres magyar fotóművészek alkotásai is megtalálhatók. Ezen kívül érmek, régi fényképezőgépek katalógusai és képeslap gyűjtemények is az oldal részét képezik.

Sajtóközlemény:

Két éves a FotoKlikk.hu A 2003-as indulásakor a FotoKlikk elsősorban a Magyar Fotográfiai Múzeum digitális változataként debütált. Az elmúlt két évben, folyamatosan, gazdag tartalommal bővült a Múzeum digitalizált anyaga ugyanúgy, mint az azóta egyedileg tervezett és kifejlesztett Közösségi oldalak is. A FotoKlikk ma talán a legteljesebb fotográfiai adatbázis idehaza, eseményajánlójában folyamatosan rengeteg kiállítás, fotópályázat és akció található, de oldalain megtalálható megannyi cikk, személy és internetes link ajánló, könyv és lapajánló és szakmai szótár is.

Az évfordulók minden egyes ember, közösség, intézmény életében fontosak, mérföldkövek, gondolkodásra, visszatekintésre késztetnek. Így vagyunk ezzel mi is, a Fotoklikk, a Közösségi portálnak és a Magyar Fotográfiai Múzeum digitális archívumának szerkesztői, alkotói és kitalálói.

Miért is hoztuk létre a Fotoklikket? 
Elsősorban azért, hogy a múzeum digitalizált fotó, tárgy és tudásanyagát, mely a nemzeti fotóvagyon és így a mi közös kincsünk része, a nagyközönség, a kutatók, érdeklődők, az arra kíváncsi emberek számára hozzáférhető legyen.
A modern, egyre fejlődő technika korában, amikor az internet révén új kommunikációs csatornák nyílnak meg mindannyiunk előtt, amikor immáron nem jelent problémát a világ túlsó felén feltett képek, szövegek, hangok, videofelvételek kukkolása, szükségét éreztük, hogy a pillanat varázsát, a tíz, húsz, száz éve történteket az arra kíváncsiak velünk együtt átélhessék.

A Magyar Fotográfiai Múzeum egymilliós fotógyűjteményének kiállításainkhoz, publikációinkhoz kapcsolódó darabjai folyamatosan megnyílnak a nagyközönség számára, jelenleg a szám 14423.

A világszerte fogalomként emlegetett, a fotó- és művészettörténetben örök helyett szerzett André Kertész, Moholy Nagy László, az egyik legjelentősebb, kormeghatározó magyar műtermes fényképész Mai Manó gyűjteményünkben található szinte össze képe, a tízes-húszas évek meghatározó egyéniségének, a finomságok iránt érzékeny Máté Olga, az öregek által még személyesen is ismert és egy jobb világban, jobb korban nemzetközi elismertséget méltán megérdemlő Reismann János, Reismann Marian és Angelo, a Japánban, majd Hawaii-on a művészeti élet jelentős szereplőjévé vált, hazájában kevéssé említett Haár Ferenc életművének jelentős szelete található a Fotoklikk oldalain.

Fotós témájú érmeinkből is válogattunk, emellett egyes fotósok életrajzi adatai, valamint könyvtárunk, képeslapgyűjteményünk, fényképezőgépeink katalógusai is a nagyközönség rendelkezésére állnak. A virtuális archívum mellett a Fotoklikk kortárs alkotók portfolióinak gyűjteményét is tartalmazza, mely lehetővé teszi a szerzői másolatok és eredeti példányok megvásárlását is.

Közösségi portálunk információs gyűjtemény a professzionális vagy amatőr szinten dolgozó vagy a média iránt érdeklődő, azzal bármilyen kapcsolatba kerülő Internet használó számára, amely eligazodást nyújt, szolgáltató-, szórakoztató-, információs funkciót egyaránt ellát.

Több mint ezer fotográfiai esemény, kiállítás, több száz pályázat, megannyi különböző kategóriába szervezett érdekesség között bogarászhat nap, mint nap kis klikkünk tagja, egy kattintással eljutva akár az ország másik végébe, olvasva olyan lapok cikkeit akár, melyekről talán azelőtt még sohasem hallott (mivel a lenti újságosstandon nem is lehet őket megvenni), értesülhet pályázatokról, ahová beküldve fotóit ismertté teheti magát, akár a világ túlsó felén is.

A fotós közélet adatait, híreit felhasználóink közössége – akár Ön is – bocsátja rendelkezésünkre, amelyeket értő szerkesztőgárda felügyel egy egyedileg kialakított szerkesztői rendszerben. Több mint 100 szakmai cikk, ötletek, könyv és lap ajánló várja az oldalak látogatóit, ahol remélhetőleg minden titokra fény derül, ha nem, ott a közkedvelt fórum, ahol megoszthatják egymással felhasználóink kérdéseiket, gondolataikat, és a galériában bemutathatják egymásnak képeiket is.

Jövőbeli terveinkről néhány szóban.
A képdigitalizálás kisördöge folytán – mely röviden összefoglalható annyiban, hogy egy kép beolvasása mindig sokkal rövidebb ideig tart, mint annak fotótörténeti szisztematikus feldolgozása, és ez utóbbi szüli meg tulajdonképpen a Fotoklikken az egyes fotók adatlapját – 11305 nézőkép áll rendelkezésünkre, melyek eredetije klimatizált raktárunkban várja, hogy mása végre találkozhasson a nagyvilággal a világhálón keresztül.

Rónai Dénes, a magyar fotótörténet egyik legjelentősebb, folyton kísérletező kedvű alakja, a közélet és a korabeli művészvilág szereplője életművének jelentős darabjai, több száz képe, a Brazíliában ismert és elismert, szimbolikus látásmódú Aszmann Ferenc, valamint Angelo montázsai, melyekkel egy sajátos mikrovilágot is megalkotott, ezen kívül a magyar fotográfia és riportfotózás meghatározó alakjainak komplett riportjait hordozó számtalan negatív kerül kis csapatunk által a közeli, esetleg a távoli jövőben a nagyközönség számára is hozzáférhetővé.

Örömmel tudatjuk azt is, hogy a sokak által igényelt és várt virtuális fényképezőgép kiállításunk is hamarosan nyílik, a kollégák már befejezték a XIX. századi gépek nézőképeinek és digitális adatlapjainak elkészítését, már csak fogyaszthatóvá tételükre kell egy kicsit várakozni.

A klikk, a kattanás, kattintás szócska a fiatalokban biztosan a számítógép egerével, az egérrel kijelölt folyamat elindításával társul, azonban az idősebb korosztály és a képpé vált fény szerelmesei számára az expozíció utáni kattanás, a blende villámgyors kinyílásának és záródásának hangját, a felvétel megszületését jelenti. És eszükbe jutott már az, hogy a klikk egy, egy úton gondolkodó csapatot is jelent? Milyen jó is valahova tartozni, egy azonos érdeklődésű és látásmódú, azonos célok felé törekvő közösséghez.

Köszönjük mindazoknak, akik eddig is részt vettek virtuálisan a múzeum hétköznapjaiban – akár olvasással, akár adatfeltöltéssel – várjuk őket továbbra is szeretettel, most megújult arculattal.

Újdonsült ismerőseink számára pedig nem fog csalódást okozni, ha egy kattintással belépnek hozzánk, és részt vesznek egy-egy felvétel születésében, a pillanat varázslatában.

SourcePixinfo
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles