Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Analóg Megoldások – Stickyback és Photomaton előadás

május 4 @ 17:00 - 20:00 CEST

o

Analóg Megoldások – Stickyback és Photomaton: portrékészítési divatok a 20. század első felében

Egy izgalmas és nem mindennapi előadás- és workshop sorozat indult a Café Analóg-gal!

ANALÓG MEGOLDÁSOK • előadás- és workshopsorozat • 003. Stickyback és Photomaton: portrékészítési divatok a 20. század első felében, Balogh János Mátyás PhD történész fotótörténeti előadása.

Részletes leírás:
Milyen előképei voltak napjaink igazolványkép-formátumának? Miként ötvöződött vállalkozás és technológia, valamint szórakozás és praktikum a 20. század elején az automatizált/automata portréfotózási divatok területén?

A nemzetközi kutatásokon alapuló előadás során bemutatásra kerül az úgynevezett Stickyback-fotográfia (mint portrékészítési és -értékesítési know how) és a Photomaton fotóautomata/fotókabin (mint gépezet és mint vállalat) születése és kontinenseken átívelő elterjedése.

A Stickyback-üzletek világszerte 12 darab kisméretű, azonos mellképet készítettek papírcsíkokra, míg Anatol Josepho nagyhatású találmánya, a Photomaton a világ első igazán sikeres fotóautomatája volt: néhány perc alatt készített 6-8 különböző fényképet papírcsíkra a kabinba beülő ügyfelekről.

E két (helyenként egyidejűleg is létező) divat mögött más-más vállalati és technológiai háttér állt, azonban mindkettőről elmondható, hogy nemcsak fogyasztói, de csődökkel tarkított vállalkozói és befektetői láz is kísérte. A jelenségek együttes tárgyalása nemcsak azért indokolt, mert végtermékeik (vagyis a mellképek/arcképek) a formátum, a „természet” és a használat tekintetében is nagyon hasonlítanak egymásra, hanem azért is, mert mögöttük döntő szerepet játszott egy oroszországi eredetű család: ez a család váltotta ki a Stickyback-fotográfia 1911-es kontinentális eszkalálódását Európában (Budapest főszereplésével), illetve alkotta meg a Photomatont az 1920-as évek Amerikájában.

Kurzusvezető: Balogh János Mátyás PhD történész

Dátum: 2019. május 4. 17:00

Cím: Café Analóg kézilabor (ArtBázis), 1085 Budapest, Horánszky utca 25.

A részvétel díja 1 000 Ft/fő.

A részvétel regisztrációhoz kötött: info@cafeanalog.hu

Várjuk a jelentkezéseteket!

„Néhány hete feltűnt itt egy kis bolt, amelynek a címtáblájára nagy betűkkel az volt írva: »Enyves hát«. Mi lehet ez az enyves hát? – kérdezték egymástól az emberek s még a villamosról is leugráltak, hogy megtudják. A magyarázat nem volt nehéz: a boltban tizenkét kis fényképet csináltak harminc krajcárért s a kis képnek enyves volt a hátuk. – Nem jó üzlet, – mondták a pestiek. – Akármilyen olcsó is, kinek kellenek az ilyen kis képek? S micsoda buta fölírás: Enyves hát. De az idő – ezúttal már az első hét – megmutatta, hogy az ötlet bevált s a képek kellettek. A kis bolt előtt, még a villa- mos síneken is, tolongtak az emberek, hogy sorra kerüljenek.

https://www.facebook.com/events/2219692934951233/

Részletek

Dátum:
május 4
Időpont:
17:00 - 20:00
Események kategóriák:
, ,
Honlap:
https://www.facebook.com/events/2219692934951233/

Szervező

Café Analóg
E-mail:
noreply@facebookmail.com