Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Mentsd meg a Balkánt!

február 20 @ 19:00 - 22:00 CET

o

Ezt a lebilincselő filmet, ami egyszerre természetfilm és aktivista-mozi, tavaly mutattuk be Magyarországon a Magnet-házban. Ha nem érintene közvetlenül minket a folyószabályozás, mint nemzetstratégiai kérdés, akkor is érdemes lenne megnézni a filmet a képi világa miatt.

A Balkán az érintetlen vízfolyások utolsó európai paradicsoma. Most több mint 3000 db vízerőmű áll tervezés vagy előkészítés alatt a festői régió területén. A film három lenyűgöző helyszínt mutat be a Balkánon, amelyek veszélyben vannak egy-egy tervezett gátépítés miatt. A gátak visszafordíthatatlan károkat okoznának a helyi élővilágban és a folyóból élő közösségek megélhetését is veszélybe sodornák.
A film Európa legnagyobb vad folyója: a Vjosa érintetlenségéért vívott harcot mutatja be, melynek tétje az albániai Kuta település, vagy például a veszélyeztetett balkáni hiúz fennmaradása. Egy másik helyén az érintett Bosznia-Hercegovinai közösség folyamatos élőláncot tart fenn az utakon, mivel nekik is a megélhetést jelenti a folyó. A film célja bemutatni ezt a küzdelmet, valamint bemutatni a környezetbarátnak tartott vízerőművek káros környezeti hatásait. A kampány weboldalát és a film trailerét itt tudjátok megtekinteni: https://blueheart.patagonia.com/

A film utáni beszélgetésnél az lesz a célunk, hogy minél objektívebb képet nyerjünk a folyószabályozás hatásairól és szükségességéről. Szeretnénk betekintést nyerni, hogy hol tart most az EU álláspontja a témában és mi a hazai megítélése a korábbi folyószabályozási törekvéseknek.
Vízügyi szakértőink és vitapartnereik még felkérés alatt.

Moderál: Gajárszki Áron környezetmérnök

támogatók: Patagonia,

https://www.facebook.com/events/283484519188758/

Részletek

Dátum:
február 20
Időpont:
19:00 - 22:00
Események kategóriák:
,
Honlap:
https://www.facebook.com/events/283484519188758/

Szervező

Ökofilmklub-Budapest
E-mail:
noreply@facebookmail.com