12.1 C
Budapest
Tuesday, April 16, 2024

Fotósélet – 2011. január 31.

Fotókiállítások, események, meghívók
Beregszászon a Kárpátaljai Tanárképző Főiskola kiállító termében január 22.-én megnyílt a szolnoki Jászkun Fotóklub tagjainak Gyökerek című kiállítása, a kárpátaljai fotótúrán készült felvételekből.

Kiállítók: Demény István, Edelmann András, Kolozsi Sándor, Polónyi István és Riesmayer József.
*
Polgár András Mumbai című fotókiállítása a sárvári könyvtárban nyílik meg 2011. február 4-én 17 órakor. Köszöntőt mond Pajor András. A tárlat március 4-ig látogatható.
*
Szeretettel meghívjuk Önt és barátait 2011. február 2.-án, szerdán 18.00 órára, a Csepeli Munkásotthon Réti Pál Fotóklubjának “TAVASZI TÁRLAT” című kiállítás megnyitójára.
*
A marosvásárhelyi Bernády Ház tetőtéri galériájában megnyílt a helybéli Fotóklub hagyományos X. Téli Tárlata, amelyen a tagok (18) egyéves munkásságának javát vonultatják fel. Olyan képeket állítottak ki, amelyek a fotós stílusjegyét viselik magukon. A kiállítást Incze István a Klub jelenlegi elnöke, valamint Nagy Miklós Kund, a Népújság főszerkesztője, művészeti író nyitotta meg az igen nagyszámú közönség részére.
*

Dobóczky Zsolt (Dr. Lajos Sándor Fotóklub) Hídverők című fotókiállítását 2011. február 14-én 17 órakor Dömötör Mihály nyitja meg, a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában (Ady tér 10.). A tárlat február 26-ig látogatható.
*
A Romániai Fotóművészek Szövetsége a romániai Fotóművészet Hónapjának nyilvánította a január 11-február 10 közötti időszakot. Ennek keretében, és az országos szövetség tagjaként az Orbán Balázs Fotó klub tagjai is méltó módon kívánnak tisztelegni ezen esemény előtt. A fotókiállítást a székelyudvarhelyi Művelődési Ház előterében rendezzük meg, 2011. január 26-tól február 11-ig. A kiállító tagok között szerepelnek többek között: Kozma Erzsébet, Mózes Róbert, Vass Lehel, Orbán Csaba, Lőrinc Csaba, Hadnagy Sándor, Ifj. Hadnagy Sándor, dr. Szabó József akik képeikkel hazai és nemzetközi fotópályázatokon is eredményesen szerepeltek.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Szabó Márta (E-MAFOSZ) egy alkotását beválasztották a kiállított képek közé a 2nd Gia Dinh Photo Club. International Photo Contest 2010 (Vietnám) kiállításon.
*

Kerekes István EFIAP/s (Mosonmagyaróvár) az U.S.A -ban megrendezett Arizona Photographic Society Electronic Imaging Exhibition 2011 pályázaton hat elfogadása volt, míg az ausztráliai Maitland International Salon of Photography 2011 fotóversenyen a Galina nevű munkáját FIAP Silver Medallal jutalmazta a zsűri.
*
*

Az „Év vadvirága” 2011-ben a leánykökörcsin
Az „Év madara” és az „Év fája” nyomán a honi botanikusok az idei évtől megválasztják az „Év vadvirágá”-t. A kezdeményezés célja, hogy évről-évre ráirányítsa a figyelmet egy látványos és veszélyeztetett vadon élő virágos növényünkre. A magánkezdeményű ötletet követő internetes vita, majd szavazás eredményeként 2011-ben a leánykökörcsinre (Pulsatilla grandis), erre a természetfotós körökben is jól ismert, nagyon népszerű dekoratív vadvirágra esett a választás. A remények szerint a következő évtől már egy szakmai intézmény vagy szervezet irányításával folytatódik és válhat hagyományteremtő mozgalommá ez a természetszeretetre, természetvédelemre nevelő kezdeményezés. Hazánkban a leánykökörcsin mellett további 4 kökörcsinfaj – a tátogó, a magyar, a fekete és a Zimmermann-kökörcsin – fordul elő. Mindegyik védett növény. A leánykökörcsin természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Az „Év vadvirága” kezdeményezés sikerének záloga az összefogás és tenni akarás. Botanikusok és nem szakmabeliek, hivatásos és amatőr természetvédők, pedagógusok és diákok egyaránt sokat tehetnek az év vadvirágáért. A leánykökörcsin, többi honos vadvirágunkkal együtt a nemzeti vagyon része, megóvása közös érdek és közös feladat. ( Farkas Sándor és Molnár V. Attila sajtóközleménye alapján)
*
*

Hirdetés
Ingyen elvihető egy OPEMUS kézi fekete-fehér nagyítógép. Sajnos csak kisfilmről lehet vele nagyítani. Már nem használom, hely hiányában nem tudom tárolni. A nagyítógép ingyen, a szállítási díjat az igénylő fizeti.
Jelentkezni lehet: Pollák Júlia – Tatabánya, pollak.julcsi@gmail.com
*
*

Pályázati felhívás
A VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház, és a MÁV Fotókör pályázatot hirdet amatőr, és hivatásos fotósok részére Országos Miniatűr Fotópályázat címmel.
Nevezni két kategóriában lehet:
A. kategória: Vasúti témakör
B. kategória: Szabadon választott
Mindkét kategóriában 3 kép küldhető be, amely lehet fekete-fehér, vagy színes. A képek mérete 7×10 cm lehet fekvő, vagy álló képkivágásban. Valamennyi képet paszpartuban kell elhelyezni melynek mérete 20×20 cm lehet. A paszpartu vastagsága nem lehet 1 mm-nél vékonyabb.
Képsorozat a pályázatra nem küldhető! A képek hátoldalán fel kell tüntetni a két példányban beküldött nevezési lappal megegyezően a kategóriák megjelölését, a kép sorszámát, a szerző olvasható nevét, és lakcímét. A nevezési lapon kérjük feltüntetni az elérhetőséget (telefonszám, e-mail cím) valamint aláírásukat, mellyel a pályázat feltételeit elfogadják. A nevezési lap sokszorosítható, a Műv. Háztól igényelhető. A képeken szereplő személyek személyiségi jogaiért a szerző a felelős!
A beérkezett képeket szakavatott zsűri bírálja el, melynek döntése ellen fellebbezni nem lehet! A zsűri mindkét kategóriában I., II., és III. díjat, valamint a felajánlott különdíjakat ítéli oda. A zsűri dönthet valamely díj visszatartásáról is! Az eredményeket elektronikus formában, vagy levél útján közöljük a pályázókkal.
A képeket visszaküldésre is alkalmas csomagolásban levélként kérjük eljuttatni a Műv. Ház címére: VOKE Művelődési Ház, 8000 Székesfehérvár, Kaszap I. u. 6.
Csomagküldemények átvételére nincs lehetőségünk!
A pályázat képanyagát a legnagyobb gondossággal kezeljük, de a szállítás során keletkezett sérülésekért, és a jogellenes eltulajdonításból származó károkért felelősséget nem vállalunk, és kártérítést nem fizetünk!
A szerzők alkotásaik beküldésével hozzájárulnak, hogy a kiállítás népszerűsítése érdekében a fotók – szerzői jogdíj fizetése nélkül – megjelenjenek mind a nyomtatott, és mind az elektronikus sajtóban, a szerző nevének feltüntetésével.
A kiállítás katalógusát valamennyi pályázó megkapja!
A pályázat résztvevőitől kategóriánként 500,- Ft nevezési díjat kérünk szerzőnként, melyet a következő számlaszámra kell befizetni „Szerző neve, nevezési díj” (pl.: Kiss Melitta, nevezési díj) megjelöléssel. Bankszámlaszám: 11736116-20008062
Pályázati naptár: A képek beküldése: 2011. szeptember 30-ig; zsűrizése: 2011. október 22-én; értesítése: 2011. november 2-től; kiállítása: 2011. december 10-én; visszaküldése: 2012. február 1-től.
Nevezési lap a www.mafosz.hu weblapon, a fotópályázatok menüpontban.
*
*

18. Pannónia Fotószalon
A Pannónia Fotóművészeti Fórum a Győri Fotóklub Egyesület és a Városi Művészeti Múzeum
szeretettel meghív mindenkit a 18. Pannónia Fotószalon kiállítására, valamint a Pannónia Fotóművészeti Fórum 2011 rendezvényére, 2011. február 5-én szombaton. Helyszín: Városi Művészeti Múzeum Képtára, Győr, Király u. 4 (Napóleon-ház). Program:
14 óra: Pannónia Fotóművészeti Fórum 2011
16 óra: 18. Pannónia Fotószalon megnyitója és díjkiosztó
Köszöntőt mond : Grászli Bernadett művészettörténész, a Városi Művészeti Múzeum igazgatója és
Láng Tibor fotóművész, a Pannónia Fotóművészeti Fórum koordinátora. A kiállítást megnyitja:
Szabó Béla fotóművész, a Pannónia Fotóművészeti Fórum társkoordinátora
A 18. Pannónia Fotószalon megtekinthető 2011. február 27-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óra között
*
*

Jegyzőkönyv
Készült a 18. Pannónia Fotószalonra beérkezett képanyag zsűrizésén 2011. január 21.
Petőfi Sándor Művelődési Házban (Győr, Árpád u. 44).
A zsűri tagjai:
Dezső László AFIAP, AAFR fotóművész,( Romániai Fotóművészek Szövetségének tagja, Románia)
Imre Tamás fotográfus, (Természetfotó Magazin főszerkesztője, Vadvilág Magyar Természetfotósok
Egyesület ILFIAP elnöke)
Nagy István E-MAFOSZ/G (MAFOSZ alelnöke, Szentesi Fotókör vezetője)
Jelen van még a szűri munkáját segítendő:
Szabó Béla, Pannónia Fotóművészeti Fórum társ koordinátora, Dániel István elnök, Mekli Zoltán,
Vincze László, Erdélyi Ákos a Győri Fotóklub Egyesület, mint a18. Pannónia Fotószalont rendező
klub képviselői.
A 18. Pannónia Fotószalonra beérkezett 16 alkotócsoporttól 253 alkotás
Elfogadásra került 14 alkotócsoport 93 alkotása
A zsűri a képanyag megtekintése után az alábbi díjazásról döntött:

Díjazás:
Pannónia Fotószalon Vándorserlege: Ágens Fényfestő Egylet, Budapest
Győri Fotóklub Egyesület díja: Soproni Fotóklub Egyesület
Szentesi Fotókör díja: Győri Fotóklub Egyesület
Természetfotó Magazin díja: Vass Szabolcs: Égető sugarak (Ágens Fényfestő Egylet, Budapest)
Szabó Béla EFIAP fotóművész díja:Szabó Márta: Kettős félelem (Főnix Fotóművészeti Kör, Székesfehérvár)
Dezső László AFIAP fotóművész díja: Németh Mihály: Gaudi balett (Győri Fotóklub Egyesület)
Imre Tamás fotográfus díja: Mészáros András: Szomjoltó (Székesfehérvári Fotóklub)
Mekliz Fotóstúdió díja: Gosztom Gergő: Ábrándozás (Soproni Fotóklub Egyesület)

Elfogadott képek jegyzéke

Ágens Fényfestő Egylet, Budapest
Bóka Attila: E.Z. Basic Zenekar
Dobrovits Ádám: Nyomok
Dobrovits Ádám: Út a rengetegbe
Kömöz Gergely: Add ide!
Mederos Atonio: Minden út összefut
Patrus Sándor: Szállj, szállj, szállj fel magasra
Vass Szabolcs: Égető sugarak
Velican-Patrus Dóra: Testfirka

Alba Regia Fotóklub, Székesfehérvár
Kondás Andrea: Akt
Kun Attila: Night fly

Bakony Fotóklub, Veszprém
Dr. Abonyi János: Esteledik
Békefi Antal: Naplemente
Gyurom János: Hajnali nyiladék
Kovács András: Bőgés
Láng Tibor: Hóvihar
Láng Tibor: Kontraszt
Mátyus Károly: Vízköpő

Biatorbágyi Fotóklub, Biatorbágy
Győrik Ferenc: Az alagút végén
Horváth Imre: Fénydomborzat
Kristóf István: A lépcsőn
Kristóf István: Kihajtás
Maráczi László: Fátyol
Niksz Gyula: Ébred a Bodrog
Rédey Iván: Balinéz kislány
Rédey Iván: Sziluett fotósok
Rédey Iván: Találka a hídnál

FŐNIX Fotóművészeti Kör, Székesfehérvár
Búsi Sándor: Bakó László
Nervetti Károly: Nyomok
Nervetti Károly: Művészportré
Szabó Márta: Kettős fél elem
Szabó Márta: Fekete és fehér
Szabó Márta: Korongok
Wágner Csapó József: Játék

Győri Fotóklub Egyesület, Győr
Erdélyi Ákos: Egy csepp világ
Mekli Zoltán: Csak sorban
Mekli Zoltán: Felhőtlen koszorú tánc
Mekli Zoltán: Vasárnap délelőtt
Németh Gyula: P.G.
Németh Mihály: Bakony II.
Németh Mihály: Gaudi balett
Szabó Béla EFIAP, Hon. ES-ÖGPh, E-MAFOSZ/G: Ablak
Vincze László: A szőke
Vincze László: Pityóka szántás
Vincze László: Szénégető

Kanizsa Fotóklub, Nagykanizsa
Balogh Krisztián: Árnyjáték
Dr. Simán László: Most múlik pontosan
Kóréné Horváth Anita: Álarc
Kovács Kristóf: Sziluett
Kovács Krisztián: Maroknyi hit
Kovács Krisztián: Pipaaacs
Makrai Márton: Rögtön jövök
Zágon László EFIAP, E-MAFOSZ/G: Fehérnél is halványabb
Zágon László EFIAP, E-MAFOSZ/G: Hegyi kápolna

KLG Fotóegyesület, Mosonmagyaróvár
Bacher-Tuli Andrea: Utolsó este a Föld nevű bolygón
Farkas Judit: Az árnyékodban van
Farkas Judit: Párhuzamos síkok
Vámos Bence: Kreppvarangy
Vecsei Zéta: Sorsvető

Kőbányai Pataky Fotóklub, Budapest
Nagy Sugár: Gyülekező
Pádár Piroska: Balatoni ragadozók
Horváth Zoltán: Utószezon
Pucz Károly: Generációk
Pucz Károly: Vándor
Tarcsa Balázs: És jő a kereszténység
Várai Mihály: Tető

Óbudai Fotóklub, Budapest
Bagics Gábor: Öböl
Huisz István: Hajnalban
Huisz István: Sikátor
Juhos Nándor: Kislány Fehéregyházáról
Dr. Mann Judit: Tibusz

Soproni Fotóklub, Sopron
Csigó Gergely AFIAP, E-MAFOSZ: M
Farkas Kálmán: A nő
Gosztom Gergő: Ábrándozás
Lángh Gábor AFIAP: Séta Krumlovban
Németh Dávid: Állj!
Tóth Jenő Tibor: Relax
Tóth Péter: Arab lány
Túri Bálint: Amerika

Soproni Fotóművészeti Kör, Sopron
Ambrits Tamás: Szerelem
Ambrits Tamás: Kísértés
Bánfalvi Kata: Lady
Hajdú László: Hazafelé
Pócza Gábor: Hullám
Simon Tibor: Geometria
Tóth Zsombor: Metro

Székesfehérvári Fotóklub, Székesfehérvár
Fekete István Attila: A természet arca
Gaál Zoltán: Hattyú tánc
Horváth Gábor: Gótika
Mészáros András E-MAFOSZ: A nyájam
Mészáros András E-MAFOSZ: Szomjoltó
Dr. Perényi István E-MAFOSZ/G, Hon E-MAFOSZ: Az utolsó sugarak

Szekszárdi Fotóklub, Szekszárd
Orbán Melinda: Ívek
Orván Melinda: Ernyőcsokor
A kiállítás katalógusa digitális formában letölthető 2011. február 6-tól a www.gyorifotoklub.hu oldalról

Fotósélet – 2011. január 31.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8. Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles