1.3 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Mi a fénykép? – Kincses Károly előadása a Hálóban

gondola.hu 2010. február 11.
Megnyitotta kapuit a Kolta szabadegyetem, a Háló Egyesület képzőművészeti műhelye. A nyitó előadást Kincses Károly fotótörténész, a Magyar Fotográfiai Múzeum korábbi igazgatója tartotta. A belvárosi Ferenciek terén működő klub vár minden érdeklődőt, az előadások időpontja cikkünkben megtalálható.

MI A FÉNYKÉP? Egyet leszögezhetünk: a fénykép egészen BIZTOSAN NEM EGY 10×15 CM NAGYSÁGÚ PAPÍRDARAB, melynek egyik oldalán valamilyen kép van, a másik pedig üres, hogy mindenféléket ráírhassunk, vagy összekenhessük ragasztóval. Mert ha ez lenne, sem engem, sem a kutyát nem érdekelné.

Mi hát a fénykép? A kérdésre Kincses Károly így válaszol: időkonzerv, amely ínségesebb időkre őrzi idő és tér egy szeletét.

A valóság minden pillanata potenciális fénykép. Magyarországon 2008-ban 41 millió magánképet rögzítettek fotópapírra az ezzel foglalkozó cégek. Nyilván ennél sokkal több készült digitálisan.

Maga a fénykép viszont nem hordoz információt, csupán tárol. Néma, viszont megmozdítja a befogadó bizonyos ismereteit, amelyekkel ő, a néző már a megtekintés előtt is rendelkezett.

A képírás és –olvasás egyaránt tanulható, fejleszthető képesség. És amit fejleszteni lehet, azt érdemes is fejleszteni – erről fog szólni Kincses Károly második előadása a Kolta szabadegyetemen, február 24-én.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
696FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles