14.6 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Mit fotózzak? – ajánlás természetfotósoknak.

A gyorsan jött tavaszban összezavarodik az ember ha fotótémát keres. Mi az ami elvirágzott és mi az ami még fotogén? A hétvégi sétáimat járva szedtem össze néhány javaslatot.
Általánosságban igaz, hogy a hideg környezet tartósítja vagy elodázza a tavaszt, fotóztam sáfrány májusban és július végén is, igaz mindkét esetben hófolt mellett.  Tehát a helyzetjelentés magyarországi viszonyokra vonatkozik.
Már ne keressük a sáfrányokat, egyhajú virágot, tőzikét és a hóvirág is csak a hidegebb helyeken található.
A csillagvirágból is épp csak hírmondó maradt mára. A májvirág is lassan lecseng. Leánykökörcsin is túl van élete delén, de a fekete kökörcsinnek még vannak tartalékai. A hunyor is az utolsót pislantja, de ereje teljében még a keltike, ibolya, tavaszi hérics. Szépen sárgállik viszont a salátaboglárka és a pitypang. Virágzik a nőszirom.
Aki a tájképeket szereti, hamarosan virágzik a kökény és virágba borulnak a gyümölcsösök, a szőlőhegyeken lévő egyedüli gyümölcsfák is.
Szépen zöldellnek a vetések, a szomorúfűzfák kontrasztosan sárgán búslakodnak mellettük. Fotogének lehetnek a barkás növények és mogyoróbokrok is. Ahogy a változó színű szántás is szépen mutat.
A hétvégén még párás volt a levegő, de a mai hidegfront kisöpörte azt és holnapra gyönyörű tájképezős idő lesz. Aki teheti menjen ki a szabadba.
Hétvégi sétámon készítettem pár videósnittet kedvcsinálónak. Helyszíne az egyik kedvencem a többnyire ismeretlen Epöl, az angolul beszélő ismerőseim nagy örömére.
Kellemes fotózást kívánok!

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
697FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles