12 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Élni nem muszáj – FotóHajózni muszáj!

A régi latin fotósközmondás szellemében idén májusban is vízre szálltak a fotós szakma különböző részterületeinek művelői. A fényképezőgép mögött állók munkája mindig is összefonódott az objektív előtt pózolókéval, ahogy a fotós boltok pultja mögött és a velük szemben helyet foglalók is egy hajóban eveznek. Múlt vasárnap ez konkrétan a Zsófia Főhercegné rendezvényhajó volt.

A tavalyi, nagy érdeklődéssel kísért első FotóHajó sikerén fellelkesedve a ProPhoto Workshops idén még nagyobb horderejű rendezvényt szervezett, amely most a Sony fővédnökségével valósult meg, a divat és glamour jegyében. A 110 regisztrált vendéget temérdek szervező segítette, ha le akartak térni a hasonszőrűek kellemes társaságában való eszegetés-iszogatás-beszélgetés hedonisztikus útjáról: a márkaképviseletek segítőkész és felkészült szakemberei mindent megtettek, hogy hasznos információkkal gazdagítsák a nézelődőket. A fotóipar újdonságait bemutató kiállítók – Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, cFoto, S1 Stúdió, Bestfotókönyv, Hama, Sigma, Artwork Photo, Mikrosat, Epson, Pálvölgyi Digital – standjain sorakoztak az érdekességek, kipróbálásra készen. Bármelyik eszközt, fényképezőgépet, objektívet el lehetett kérni, közelről megismerni, az EuropeFace attraktív modelljei pedig félóránként új kollekcióban biztosították az inspirációt a fotósok számára. Akinek nem volt még a kezében Canon 1DX vagy Nikon D4 most pótolhatta, akinek technikai kérdése támadt, nem kellett messzire mennie, hogy a leginkább kompetens szakemberektől kapjon választ.


A technika ördöge és angyala

A technika ördöge és angyala

Délelőtt 11-től este fél 7-ig egyre csak szélesedett a résztvevők látóköre, hála a folyamatos előadásoknak és technikai bemutatóknak. Kaszás Gergőtől megtudhattuk, miért is van mégis szüksége mindenkinek 36 megapixeles DSLR gépre, annak ellenére, hogy szavahihető forrásból – Kiss Attilától – hallottuk, hogy a Sony tükör nélküli SLT technológiájávál anélkül is meg tudunk oldani szinte minden fotográfiai problémát. Persze ha Dragon Gábornak, a Microsat képviselőjének hiszünk – és miért is ne tennénk – jobban tesszük, ha rá se hederítsünk a megapixelekre, úgyis a világítás a lényeg, tehát vegyünk inkább vakut, és villantsunk 35 ezret egy töltéssel. Varga Árpád elárulta, hogyan fotózunk majd holnap: szerinte is a tükör nélküli gépeké a jövő, azon belül is a Fuji x-szériáját érdemes beszerezni, professzionális és erős amatőr fotósoknak egyaránt. Ezen még gondolkozom, mert a Canon mellett szóló 120 millió érvet azért nehéz felülírni, de a Fuji kétszemélyes mentőcsónakját már felvettem a kívánságlistámra. A Mitsubishi Printers előadása után már senkinek nem kell aggódnia, hogyan is marad életben a fotográfia. Ha az előadók hozzájárulnak, hamarosan a Fotoklikken is közzé tesszük az előadásokról készült videókat, hogy azok se maradjanak ki az élményből, akik nem jöttek el az idei FotóHajóra, vagy eljöttek, de az előadás alatt inkább valami más csábításnak engedtek. Tudja, aki próbálta, nem kicsit vonzó program a napsütötte fedélzeten sétálgatni egy a77-tel, vagy a hajó gyomrában a Fuji x-s1 társaságában, próbálgatni az arany, ezüst és fehér derítőlapok hatását vagy megnézni, hogy mutat és mit tud egy teleobjektív vagy halszemoptika az iPhone-on.


Átalakulás

Átalakulás

A gulyásleves után Jaksa Tímea üdítő előadását hallgathattuk-láthattuk. Sok újdonságot hallhattak azok a férfiak, akik nem menekültek el a büfébe, és sok megerősítést a nők, fotósként, modellként és emberként egyaránt. Példaértékű fotó- és gondolatsorozatok a fotográfusok felelősségéről, hitelességről, vizuális történetmesélésről, modellel való kapcsolatról és a saját stílus megtalálásának lehetőségéről. Az előadás utáni nagy érdeklődéssel kísért fotós bemutató-workshop jól illusztrálta az elhangzottakat.
A Nikon újabb előadásával folytatódott a program, majd szót kapott a Pálvölgyi Digital, Kovács Ákos WEBtrend tanácsadó, a C Fotó-S1 Stúdió érdekes bemutatója pedig a sminkeléstől az utómunkákig követte a fotó elkészülését.

A délutáni napsütés sokakat a fedélzetre csábított, a rutinos modellek különlegesebbnél különlegesebb ruhakollekciókban és sminkekben állták az objektívek kereszttüzét, míg el nem érkezett a vacsora és a tombolahúzás ideje, ahol különféle fotós termékek mellett egy százezer forintos Sony utalvány is gazdára talált.

Csak elégedett és jóllakott részvevőket láttam leszállni a pesti alsó rakparton. Gratulálunk a szervezőknek, reméljük lesz folytatás.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
698FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles